Portugál krémes tojás nélkül? Lehetséges, ráadásul pikk-pakk

A pasteis de nata az egyik legklasszabb édesség, akár Lisszabonban járva kóstoljuk, akár otthon sütünk egy adaggal. Az eredeti recept rengeteg vajjal és tojással készül, így viszont sokan nem fogyaszthatják – na, rájuk gondolva készítettük el ezt a tej- és tojásmentes verziót!

Két évvel ezelőtti lisszaboni látogatásom után egyszer már beleástam magam a portugál édességek csodásan ragacsos világába, és autentikus pastel de nata-t is készítettem házilag. Most januárban azonban nem egy újabb portugál út, hanem a Veganuár juttatta eszembe a kedvenc krémesem, és azon kezdtem tanakodni:

elkészíthető-e tej és tojás nélkül ez az elsősorban vaj- és tojásalapú desszert?

Az eredeti süteményt Lisszabon Belém nevű városrészében, a Szent Jeromos kolostor papjai készítették. Ezt, és csakis ezt lehet pasteis de Belémnek nevezni, minden máshol kapható kosárka a pasteis de nata névre hallgat, ami szó szerint annyit tesz: krémes tészta. Az édesség két fő része a ropogós, vajas leveles tészta, és sűrű, ugyanakkor remegősen lágy, tojásos krém. És bármilyen meglepőnek is hangzik elsőre, mindkettő könnyedén lecserélhető teljesen növényi alternatívára, méghozzá úgy, hogy a pénztárcánkat is kíméli az alapanyagköltség.

A tészta

A vajas tészta lecserélése valójában pofonegyszerű. Persze gyárthatunk házilag leveles tésztát, de ha már nem vajjal készítjük, tényleg felesleges macerázni a gyúrás-nyújtás-hajtogatással. Helyette vegyünk egy csomag kész leveles tésztát a legközelebbi boltban, és csodálkozzunk el rajta, hogy a hagyományosan vajjal készülő közönségkedvenc bizony a legtöbb esetben semmiféle tejterméket nem látott. De véletlenül se bosszankodjunk: a nagyipari spórolás most kivételesen az előnyünkre válik.

A rétegek trükkje

Ha megvan a tésztánk, már csak a trükk van hátra, amivel autentikusan rétegessé tesszük.

Ehhez nincs más tennivalónk, mint a kicsomagolt tésztát a hosszabb oldala mentén szorosan feltekerni, majd az így kapott rudat 12 tekercsre vágni.

Egy-egy ilyen tekercset egy zsiradékkal kikent muffinforma egy-egy mélyedésébe teszünk, majd az ujjunkat először a tészta közepébe nyomva, szépen fokozatosan széttapicskoljuk a tésztát úgy, hogy kosárka alakot kezdjen ölteni. 

A krém

A tésztához hasonlóan ez a csere is egy végtelenül egyszerű trükk, ami ráadásul sokkal olcsóbb is, mint 8-10 tojássárgájából főzni krémet. Nem kell mást tennünk, mint a tejet tetszés szerinti növényi italra cserélni, tojás helyett pedig nem más kell bele, mint KEMÉNYÍTŐ, méghozzá a folyadék súlyának 10%-a. Pofonegyszerű és filléres, nem igaz? 

Pikk-pakk elkészül, és meg hamarabb el is fogy - a vegán portugál krémes receptjét ITT találod

Növényi italból érdemes sűrűbb típusút használni, hogy a krém testesebb legyen. A mandulát és a kesut tehát most hagyjuk a boltban, és inkább a szója- és zabtejek fele nézelődjünk. Szintén elkerülendő a kókusztej, mert annak túl erős az íze, és nem is igazán illik ehhez a portugál édességhez.

A folyadékkal egyébiránt nincs más dolgunk, mint ízlés szerint édesíteni, fűszerezni (vanília és fahéj mindenképpen menjen bele), majd felforralni.

Ha szeretnénk az eredetihez hasonló, sárgás színt elérni, csempésszünk bele egy kávéskanál kurkumát. Aggodalomra semmi ok, az ízét nem fogja befolyásolni!

A forró magtej egy részét keverjük aztán ki a keményítővel, majd öntsük vissza a többihez, és nézzük elégedetten, ahogy másodpercek alatt behúzza a keményítő a krémünket.

Ropogós tésztakosár és remegős, vaníliás krém, ez a portugál krémes két titka. Pontos recept ITT!

Sütés

A tésztát a megtöltés előtt érdemes 15 percre fagyasztóba tenni, hogy visszadermedjen benne a zsiradék, a kész krémet pedig hagyjuk teljesen kihűlni. Ha felgyorsítanánk a hűtési folyamatot, készítsünk jeges vízfürdőt, és a vízbe merítve a krémes lábast vagy tálat, folyamatos kevergetés mellett hűtsük le. Végül kanalazzuk a kihűlt krémet a lehűtött tésztakosarakba, de ne töltsük teljesen csurig, mert a sütőben úgy könnyen kifolyhat belőle a krém! 

Az összeállított krémeseket előmelegített, ténylegesen forró (190-220 fokos) sütőbe tegyük, ugyanis ekkor lesz jó ropogós a tészta és ettől fognak megjelenni a jellegzetes barna foltok a sütemény tetején. Sütés után épp csak annyit hagyjuk hűlni, hogy már meg tudjuk fogni szabad kézzel, majd szórjuk le kevés porcukorral, és neki is eshetünk.

Porcukros krémesmennyország

A tej- és tojásmentes portugál krémes pontos receptjét ide kattintva találod meg, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a finomságokat is próbáld ki:

Címlapról ajánljuk