Tűzön, grillen, sütőben: minden, amit az alufólia-csomagos főzésről tudni érdemes

Ne engedjük végleg eltelni a nyarat anélkül, hogy elkészítenénk egy szaftos, mély ízekkel és aromákkal megpakolt, alufólia-csomagban főtt ételt. Akár a füstös grillen vagy az otthon kényelmében, a sütőben, ez a módszer kihagyhatatlan része a nyárnak.

Talán néhányan tartunk tőle, esetleg rossz tapasztalatok fűznek hozzá, pedig az alufólia-csomagban készült ételek – a megfelelő elkészítés mellett – az egyik legízletesebb, maceramentes vacsorák vagy ebédek tudnak lenni. Csupán néhány dolgot kell eltalálnunk: az előkészítést, megtöltést és hajtogatást, hogy az alufólia-csomagunk ne hagyjon cserben minket.

Tűzön, grillen, sütőben: minden, amit az alufólia-csomagos főzésről tudni érdemes

Az alufólia-csomag előnyei

Ha azt gondoljuk, hogy az alufóliában sütés bonyolult és macerás, csak gondoljunk bele, hogy milyen sok előnnyel jár ez a konyhai módszer. Először is nem kell aggódnunk a megégéstől vagy egyéb balesetektől, hiszen az ételeket megvédi a fóliaréteg.

A kisülő zsiradék vagy szaft mind benne marad a csomagban, nem folyik szanaszét a sütőben vagy a tűzön.

Azoknak is kiváló választás lehet, akik újak a grillezés világában. Ha nem bízunk teljesen a képességeinkben, ne rögtön egy nagy szelet steakkel kezdjük, inkább egy kényelmes, elronthatatlan kis csomaggal.

Szintén nagy előny, hogy egy egész étkezést (köretestül, mindenestül) megsüthetünk egyszerre. Esetleg egy saláta és néhány mártás kell mellé, és már kész is a vacsora.

Megtöltés és hajtogatás

El is érkeztünk a kezdő lépéshez, ami talán az egyik legfontosabb az egész folyamat során. Ahhoz, hogy semmi ne ragadjon a fóliához, alaposan be kell kennünk zsiradékkal. A legjobb az olaj, de mivel a fólia megfogja az extrém hő nagy részét, akár vajjal is dolgozhatunk, nem fog megégni.

Mindig a fólia közepére helyezzük az ételt úgy, hogy bőven legyen helyünk meghajtogatni a csomagot. Ha túltöltjük, az étel egy része lehet, hogy nyers marad.

Emeljük fel a hosszabb széleket, hogy középen találkozzanak, majd egy pár centis sávon hajtsuk össze őket, ezzel bezárva a csomagot. A két rövidebb oldalon is végezzük el a lezárást. Mindenképpen hagyjunk helyet a levegőnek, ne legyen szoros a csomag.

Mi kerüljön bele?

Annak ellenére, hogy szinte bármilyen fogást elkészíthetünk alufólia-csomagban, az alapanyagok köre egy kicsit korlátozott (persze jogosan). Vannak ugyanis olyan húsok, amelyek közvetlen hőt követelnek meg, így a fólia elsősorban gőzös közegében nem megfelelően készülnének el.

Ami kifejezetten jól készíthető alufólia-csomagban:

Amit inkább ne tegyünk a csomagba (vizes zöldségek, keményebb húsok)

  • gomba
  • paradicsom
  • cukkini, tökfélék
  • olyan húsok, amelyeket le kell pirítani (pl. steak)

Sütő vs. grill

A két módszer között van némi átjárás. A grillre tervezett recepteket át tudjuk ültetni a sütőbe (erről néhány tanács lentebb). Visszafelé azonban ez a váltás sajnos nem működik olyan jól.

Ha a sütőt választjuk, melegítsük elő 200℃-ra, és tegyünk bele egy nagy tepsit. Amikor elég meleg, óvatosan helyezzük a tepsire az elkészített csomagokat. Mindig kövessük az adott recept utasításait a sütési időre vonatkozóan. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy kész az étel, használjunk húshőmérőt (résnyire nyissuk ki a csomagot).

Töltsük meg minden jóval

A grillen sokkal gyorsabban elkészülünk majd, a lényeg annyi, hogy minél kevesebbet nyitogassuk a fedelét, nehogy kiengedjük a hőt. A sütési idő felénél érdemes elforgatni a csomagokat, hogy egyenletesen süljenek meg.

Amennyiben pedig egy grillreceptet szeretnénk a sütőnkben elkészíteni, így alakítsuk át a receptet. 200℃-on sütve nagyjából másfél- vagy kétszeres idővel számoljunk, hogy minden biztosan elkészüljön. Például egy 10 perces grillen való sütés 15-20 perc lesz a sütőben.

Néhány hasznos tanács

Végül következzen még pár okosság, amivel nem nyúlhatunk mellé. Tartsuk a sütni kívánt alapanyagokat minél szárazabb állapotban. A túl nedves csomagban nem tudnak teljesen megfőni a dolgok. Szintén emiatt fontos, hogy ugyanakkora méretű húsokat, zöldségeket válasszunk, így minden egyszerre készül majd el. Ne nyitogassuk feleslegesen a grill fedelét és a sütő ajtaját, mert kiszökik a forró levegő.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Próbáld ki ezeket az ügyes konyhai módszereket is:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek