Alufólia vagy sütőpapír: nem mindegy, melyiket mikor használod

Két legnagyobb segítségünk a konyhában a sütőpapír és az alufólia, használatuk azonban nem mindig egyértelmű. Ha egyes esetekben bizonytalanok vagyunk, hogy melyiket válasszuk, ez a cikk eloszlatja a kételyeinket.

Rengeteg mindenre használhatóak, ezért könnyű összekeverni, hogy az alufólia vagy a sütőpapír a legjobb választás egyes ételekhez. Az alapvetéseket most hagyjuk is, a cikkben csak azokról az esetekről lesz szó, amelyek fejtörést okozhatnak a házi szakácsoknak. Bizonyos tulajdonságaik egyeznek, de van, amiben eltérnek egymástól: lássuk, az alufólia vagy a sütőpapír tud-e többet!

Alufólia vagy sütőpapír: nem mindegy, melyiket mikor használod

Alapszabályok

A sütőpapír mindig tapadásmentes, a fólia azonban nem. Amennyiben kritikus szempont a ragadás, zsírozzuk a fólia felületét.

Ezzel szemben a sütőpapírt sosem kell kikenni. Persze, ha a sütőformának csak egy részét takarja el, akkor a csupaszon maradt részeket feltétlenül zsírozzuk.

Mindkét anyag esetében lényegtelen, hogy melyik oldalukat használjuk, ha megfelelően előkészítjük a felületüket.

Sütőben sült zöldségek

Ha darabokra vágott zöldségeket sütünk, akkor papírral béleljük ki a tepsit. Mindig locsoljuk meg pár evőkanál olajjal, nehogy a zöldségek leragadjanak. A sütőpapír hajlamos magasabb hőmérsékleten (210℃ felett) megpörkölődni, ezért ha nagyon extrém melegben készítjük az ételt, váltsunk alufóliára.

Viszont ha egyben sütünk valamit, például krumplit, céklát vagy zellert, eszünkbe se jusson papírba csomagolni őket. Itt kifejezetten szükség arra, hogy a fólia minden gőzt benntartson, a krémes végeredmény érdekében.

Sütőben sült hús

Szintén a légmentes lezárásra van szükségünk egy sütős csirkecomb esetében. A szorosan lefedett edényben a combok nem száradnak ki, hiszen némi gőz keletkezik és puhítja a húst. Ahhoz azonban, hogy ropogós legyen, a fóliát az utolsó percekben el kell távolítanunk.

Sütőben sült hal

A sütőpapírban készített hal különleges fogás, és sokkal egyszerűbben elkészíthető ilyen módon, mint serpenyőben. A filét fűszerekkel, olajjal, esetleg zöldségekkel egy csomagba kell tenni, a tetejét pedig úgy kell összezárni, hogy maradjon egy kis hely a gőznek.

Nem fog leragadni, istenien omlós lesz a húsa, és nem kell aggódnunk amiatt sem, hogy túlsütjük a halat és kiszárad.

Kekszek és aprósütemények

Valószínűleg senkinek nem jutna eszébe alufólián süteményt sütni. Ennek ellenére lehetséges, sőt bizonyos esetekben ajánlott is. A fóliától ugyanis barnább és ropogósabb lesz a megsült keksz, így ha ezt a hatást akarjuk fokozni, cseréljük a sütőpapírt fóliára.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!


A konyhai praktikáink tárháza végtelen:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek