Alufólia vagy sütőpapír: nem mindegy, melyiket mikor használod

Két legnagyobb segítségünk a konyhában a sütőpapír és az alufólia, használatuk azonban nem mindig egyértelmű. Ha egyes esetekben bizonytalanok vagyunk, hogy melyiket válasszuk, ez a cikk eloszlatja a kételyeinket.

Rengeteg mindenre használhatóak, ezért könnyű összekeverni, hogy az alufólia vagy a sütőpapír a legjobb választás egyes ételekhez. Az alapvetéseket most hagyjuk is, a cikkben csak azokról az esetekről lesz szó, amelyek fejtörést okozhatnak a házi szakácsoknak. Bizonyos tulajdonságaik egyeznek, de van, amiben eltérnek egymástól: lássuk, az alufólia vagy a sütőpapír tud-e többet!

Alufólia vagy sütőpapír: nem mindegy, melyiket mikor használod

Alapszabályok

A sütőpapír mindig tapadásmentes, a fólia azonban nem. Amennyiben kritikus szempont a ragadás, zsírozzuk a fólia felületét.

Ezzel szemben a sütőpapírt sosem kell kikenni. Persze, ha a sütőformának csak egy részét takarja el, akkor a csupaszon maradt részeket feltétlenül zsírozzuk.

Mindkét anyag esetében lényegtelen, hogy melyik oldalukat használjuk, ha megfelelően előkészítjük a felületüket.

Sütőben sült zöldségek

Ha darabokra vágott zöldségeket sütünk, akkor papírral béleljük ki a tepsit. Mindig locsoljuk meg pár evőkanál olajjal, nehogy a zöldségek leragadjanak. A sütőpapír hajlamos magasabb hőmérsékleten (210℃ felett) megpörkölődni, ezért ha nagyon extrém melegben készítjük az ételt, váltsunk alufóliára.

Tökéletes sült burgonya

A sült krumpli a világ egyik legegyszerűbb étele, mégis oly rengeteg módon elkészíthető. Mutatunk egy Jamie Oliver kedvencéhez hasonlót, ami tényleg isteni. Ez a tepsis változat ...

Sült kelbimbó saláta

Kedvenc boltomnak van egy csodás csemegerészlege. Kész kajákat, hideg és meleg salátákat, felvágottakat árulnak. Mivel a bolt a környék bio-vegán-fair-trade hippijeinek egyik nagy ...

Viszont ha egyben sütünk valamit, például krumplit, céklát vagy zellert, eszünkbe se jusson papírba csomagolni őket. Itt kifejezetten szükség arra, hogy a fólia minden gőzt benntartson, a krémes végeredmény érdekében.

Sütőben sült hús

Szintén a légmentes lezárásra van szükségünk egy sütős csirkecomb esetében. A szorosan lefedett edényben a combok nem száradnak ki, hiszen némi gőz keletkezik és puhítja a húst. Ahhoz azonban, hogy ropogós legyen, a fóliát az utolsó percekben el kell távolítanunk.

Sütőben sült hal

A sütőpapírban készített hal különleges fogás, és sokkal egyszerűbben elkészíthető ilyen módon, mint serpenyőben. A filét fűszerekkel, olajjal, esetleg zöldségekkel egy csomagba kell tenni, a tetejét pedig úgy kell összezárni, hogy maradjon egy kis hely a gőznek.

Papírban sült hal

Nagyon egyszerű receptre vágytam, ami nem jár különösebb rumlival. A papír miatt (ha ügyesek vagyunk) nem kell tepsit sikálni.  :) A családban nagy sikert aratott a recept, remélem, ...

Nem fog leragadni, istenien omlós lesz a húsa, és nem kell aggódnunk amiatt sem, hogy túlsütjük a halat és kiszárad.

Kekszek és aprósütemények

Valószínűleg senkinek nem jutna eszébe alufólián süteményt sütni. Ennek ellenére lehetséges, sőt bizonyos esetekben ajánlott is. A fóliától ugyanis barnább és ropogósabb lesz a megsült keksz, így ha ezt a hatást akarjuk fokozni, cseréljük a sütőpapírt fóliára.

Citromos pöfeteg keksz

A legtöbb esetben nem lennék túlságosan boldogok, ha a sütink megrepedezne, de ennél a keksznél szinte drukkolunk sülés közben, hogy minél töredezettebb, ráncosabb legyen. A pöfeteg ...

Kávés keksz

Nagyon csokis, nagyon kávés, kívül ropogós, belül puha. Kávés keksz barnított vajjal, ez az új kedvencünk! 

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!


A konyhai praktikáink tárháza végtelen:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranygaluska-palacsinta

Minden, amit az aranygaluskában szeretünk, ebben a palacsintában is megtalálható. Diós habbal, édes vaníliás töltelékkel csábít a tálról a rakottas, aminek az egész család örül ...

Kókuszos-mandulás linzer

Kedvenc édességem a raffaello, szerettem volna egy hasonló ízvilágú, extrán krémes süteménnyel kedveskedni a családnak és az ismerősöknek. Ízlés szerint lehet még gazdagítani a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...