6+1 tipp, hogy decemberben is tartani tudd a diétádat

Tudom, hogy a decemberi nem a fogyókúrázók kedvenc hónapja, de azért néhány trükköt bevethetünk a kalóriák csökkentésére.

Nem kell megijedni, senkit nem fogok rábeszélni, hogy az ünnepi időszakban alatt kezdjen neki egy feszes diétának, de ha mégis szeretnénk egy kicsit kordában tartani a kalóriákat, vagy épp az ősszel megkezdett testsúlycsökkentési programunk derekán járunk, akkor jól jöhetnek az alábbi tippek.

Segít a leves

Persze nem a füstölt oldalassal, tejföllel készített, hagyományos bableves. Ha szeretjük a leveseket, akkor választhatjuk közülük pl. az ún. egyszerű híg leveseket - azaz pl. a húslevest, gazdag zöldségleveseket. Ezek az ételek hozzájárulhatnak a napi zöldség, és élelmirost-bevitelünk növeléséhez, csakúgy, mint a szívmelengető zöldségkrémlevesek. Ha ez utóbbiakra vágyunk, akkor a krémesítéshez tejszín, tejföl helyett használjunk görög- vagy natúr joghurtot, akár csökkentett zsírtartalmú változatban is. A levesek arra is alkalmasak, hogy étvágyunk egy részét alacsony kalóriatartalmú étellel elégítsük ki - így majd kisebb adagot fogyasztunk a levest követő fogásokból.

Húsból csakis zsírszegényet azt is zsírszegényen

Húsételeink készítésénél kétféle módon is csökkenthetjük a kalóriákat. Először is válasszunk sovány húsrészeket - szárnyasok közül kedvelt ünnepi szereplő a kacsa vagy a pulyka (fogyasszuk őket lehetőleg kisült zsírjuk és bőrük nélkül), ha sertéshúst terveztünk a menübe, válasszuk a karajt, a combot vagy a szűzpecsenyét.

Másodszor pedig válasszunk zsírszegény technológiákat. Elkészítési módok közül szerintem a legünnepibb az egyben sütés - fűszerezzük húsainkat gazdagon, változatosan (gyömbérrel, akár fahéjjal, szerecsendióval), süssük őket kevés zsiradékon (pl. sütőzacskóban vagy alufóliabatyuban), a bundázott, bő zsírban sült változatokat nyugodtan hagyjuk ki a menüből.

Spóroljunk a köreten!

Az egész adag burgonya-, rizs- vagy tésztaköret helyett fél adagban tegyünk a tányérunkra zöldségalapú köretet. Jól illenek az ünnepekhez a sült zöldségek, pl. sült cékla, sült sárgarépa, sütőtök, kelbimbó, édeskömény, gomba stb., és a friss zöldségekből álló saláták is. Ha a salátáinkba almát, körtét, gránátalmát teszünk, öntetéhez különleges ecetet vagy narancslevet használunk - csak fokozzuk az ünnepi hangulatot.

Nem ördögtől való az sem, ha húsételünk köreteként gyümölcsös mártást is kínálunk - ezeket aztán tényleg könnyű karácsonyi ízvilágúra hangolni. Fűszerezzük őket fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, egy kevés mézzel. Ne ijedjünk meg ezektől az alapanyagoktól, hiszen bár jellemző tápanyaguk a szénhidrát, értékeik a burgonya, rizs értékeinél alacsonyabbak, glikémiás indexüket az együtt fogyasztott fehérje és zsír (azaz a hús) csökkenti.

Igen, tudom, süti is kell

Természetesen nem kell lemondani a sütikről sem, csak pár szabályra figyeljünk oda. Először is: készítsünk alacsony energiatartalmú sütiket! Ezek legyenek túrós, joghurtos, gyümölcsös sütemények, és használjunk hozzájuk kevesebb cukrot vagy energiamentes édesítőszereket.

Másodszor is: tartsunk mértéket! Csak azért, mert ünnepi a hangulat, nyugodtan álljunk meg egy szelet süti után - ezt könnyebb akkor megtenni, ha az ebéd részeként, harmadik fogásként fogyasztjuk őket, nem önálló étkezésekként délelőtt vagy délután vagy egész nap folyamatosan.

Harmadszor: tálaljunk ünnepélyesen! Készíthetünk pl. kalóriaszegény túrós-joghurtos pohárkrémeket sok-sok gyümölccsel díszítve, kevés kekszmorzsát, kakaóport, fahéjat a tetejére szórva, garantáltan nem marad el a siker.

Együnk, ne csipegessünk!

Próbáljunk az ünnepi kavalkádban is odafigyelni az étkezésekre, legyen 3-5 (kisebb) étkezés egy nap, ne folyjon össze az ebéd a reggelivel és a vacsorával. Adjuk meg a módját, ne állva kapjunk be egy-egy sütit a konyhából jövet-menet, ne felejtkezzünk meg a reggeliről, fogyasszunk gyümölcsöket, dióféléket tízóraira, uzsonnára.

Talán ez a legnehezebb

Az ünnepek alatt talán a mértéket a legnehezebb tartani. Ilyenkor sokféle étel kerül az asztalra, elkészítjük kedvenceinket - akár többet is egyszerre. Érdemes inkább egy-egy régóta vágyott, kedvelt ételt főfogásnak kitűzni, és abból hétköznapi mennyiséget fogyasztani. Az ünnepi hangulatot ne az étel mennyisége, hanem a különlegessége határozza meg!

Növeljük a felhasználást!

Amellett persze, hogy a kalóriákat csökkentjük, növelhetjük is az energiafelhasználásunkat. Mozogjunk, sétáljunk, kiránduljunk, korcsolyázzunk, tornázzunk és eddzünk - amit az időjárás és a lehetőségeink engednek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek