6+1 tipp, hogy decemberben is tartani tudd a diétádat

Tudom, hogy a decemberi nem a fogyókúrázók kedvenc hónapja, de azért néhány trükköt bevethetünk a kalóriák csökkentésére.

Nem kell megijedni, senkit nem fogok rábeszélni, hogy az ünnepi időszakban alatt kezdjen neki egy feszes diétának, de ha mégis szeretnénk egy kicsit kordában tartani a kalóriákat, vagy épp az ősszel megkezdett testsúlycsökkentési programunk derekán járunk, akkor jól jöhetnek az alábbi tippek.

Segít a leves

Persze nem a füstölt oldalassal, tejföllel készített, hagyományos bableves. Ha szeretjük a leveseket, akkor választhatjuk közülük pl. az ún. egyszerű híg leveseket - azaz pl. a húslevest, gazdag zöldségleveseket. Ezek az ételek hozzájárulhatnak a napi zöldség, és élelmirost-bevitelünk növeléséhez, csakúgy, mint a szívmelengető zöldségkrémlevesek. Ha ez utóbbiakra vágyunk, akkor a krémesítéshez tejszín, tejföl helyett használjunk görög- vagy natúr joghurtot, akár csökkentett zsírtartalmú változatban is. A levesek arra is alkalmasak, hogy étvágyunk egy részét alacsony kalóriatartalmú étellel elégítsük ki - így majd kisebb adagot fogyasztunk a levest követő fogásokból.

Húsból csakis zsírszegényet azt is zsírszegényen

Húsételeink készítésénél kétféle módon is csökkenthetjük a kalóriákat. Először is válasszunk sovány húsrészeket - szárnyasok közül kedvelt ünnepi szereplő a kacsa vagy a pulyka (fogyasszuk őket lehetőleg kisült zsírjuk és bőrük nélkül), ha sertéshúst terveztünk a menübe, válasszuk a karajt, a combot vagy a szűzpecsenyét.

Másodszor pedig válasszunk zsírszegény technológiákat. Elkészítési módok közül szerintem a legünnepibb az egyben sütés - fűszerezzük húsainkat gazdagon, változatosan (gyömbérrel, akár fahéjjal, szerecsendióval), süssük őket kevés zsiradékon (pl. sütőzacskóban vagy alufóliabatyuban), a bundázott, bő zsírban sült változatokat nyugodtan hagyjuk ki a menüből.

Spóroljunk a köreten!

Az egész adag burgonya-, rizs- vagy tésztaköret helyett fél adagban tegyünk a tányérunkra zöldségalapú köretet. Jól illenek az ünnepekhez a sült zöldségek, pl. sült cékla, sült sárgarépa, sütőtök, kelbimbó, édeskömény, gomba stb., és a friss zöldségekből álló saláták is. Ha a salátáinkba almát, körtét, gránátalmát teszünk, öntetéhez különleges ecetet vagy narancslevet használunk - csak fokozzuk az ünnepi hangulatot.

Nem ördögtől való az sem, ha húsételünk köreteként gyümölcsös mártást is kínálunk - ezeket aztán tényleg könnyű karácsonyi ízvilágúra hangolni. Fűszerezzük őket fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, egy kevés mézzel. Ne ijedjünk meg ezektől az alapanyagoktól, hiszen bár jellemző tápanyaguk a szénhidrát, értékeik a burgonya, rizs értékeinél alacsonyabbak, glikémiás indexüket az együtt fogyasztott fehérje és zsír (azaz a hús) csökkenti.

Igen, tudom, süti is kell

Természetesen nem kell lemondani a sütikről sem, csak pár szabályra figyeljünk oda. Először is: készítsünk alacsony energiatartalmú sütiket! Ezek legyenek túrós, joghurtos, gyümölcsös sütemények, és használjunk hozzájuk kevesebb cukrot vagy energiamentes édesítőszereket.

Másodszor is: tartsunk mértéket! Csak azért, mert ünnepi a hangulat, nyugodtan álljunk meg egy szelet süti után - ezt könnyebb akkor megtenni, ha az ebéd részeként, harmadik fogásként fogyasztjuk őket, nem önálló étkezésekként délelőtt vagy délután vagy egész nap folyamatosan.

Harmadszor: tálaljunk ünnepélyesen! Készíthetünk pl. kalóriaszegény túrós-joghurtos pohárkrémeket sok-sok gyümölccsel díszítve, kevés kekszmorzsát, kakaóport, fahéjat a tetejére szórva, garantáltan nem marad el a siker.

Együnk, ne csipegessünk!

Próbáljunk az ünnepi kavalkádban is odafigyelni az étkezésekre, legyen 3-5 (kisebb) étkezés egy nap, ne folyjon össze az ebéd a reggelivel és a vacsorával. Adjuk meg a módját, ne állva kapjunk be egy-egy sütit a konyhából jövet-menet, ne felejtkezzünk meg a reggeliről, fogyasszunk gyümölcsöket, dióféléket tízóraira, uzsonnára.

Talán ez a legnehezebb

Az ünnepek alatt talán a mértéket a legnehezebb tartani. Ilyenkor sokféle étel kerül az asztalra, elkészítjük kedvenceinket - akár többet is egyszerre. Érdemes inkább egy-egy régóta vágyott, kedvelt ételt főfogásnak kitűzni, és abból hétköznapi mennyiséget fogyasztani. Az ünnepi hangulatot ne az étel mennyisége, hanem a különlegessége határozza meg!

Növeljük a felhasználást!

Amellett persze, hogy a kalóriákat csökkentjük, növelhetjük is az energiafelhasználásunkat. Mozogjunk, sétáljunk, kiránduljunk, korcsolyázzunk, tornázzunk és eddzünk - amit az időjárás és a lehetőségeink engednek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...