Ezeket a desszerteket eheted szénhidrátdiétában

Akkor sem kell lemondanod a sütikről, ha szénhidrátdiétán vagy - csak figyelj oda erre a pár alapszabályra.

A 160 g-os szénhidrátdiéta évek óta az egyik legnépszerűbb étrend. Alapvetően nincs is ezzel nagy baj, feltéve, ha jól csináljuk, hiszen elég nagy az átfedés e között és a kiegyensúlyozott étrend között. 

Azzal persze fontos tisztában lenni, hogy nem mindenkinek 160 g szénhidrátra van szüksége, hiszen ez a mennyiség is függ többek között a nemtől, a fizikai aktivitástól, az aktuális egészségügyi státusztól. Az azonban tény, hogy ezekben a ún. meghatározott szénhidráttartalmú étrendekben erősen korlátozott (a tiltott szót nem szeretem használni) az olyan egyszerű szénhidrátok bevitele, mint pl. a cukor. Ez a tény pedig biztosan az elsők között veti fel minden édesszájú diétázóban a kérdést: mi lesz így az édességekkel, sütikkel, desszertekkel?

A jó hír, hogy természetesen nem kell lemondanunk az édességekről, és, ha már szereztünk egy kis gyakorlatot az étrend összeállításában, akkor biztos vagyok benne, hogy egy-két módosítással kedvenceinket is beilleszthetjük majd az étrendbe

Ezekre kell figyelni

Ha az alábbi szempontokat figyelembe veszed a desszert vásárlásánál vagy készítésénél, akkor már nagy valószínűséggel jó úton jársz:

  • Legyen cukormentes! Használj energiamentes édesítőszereket vagy használd ki az alapanyagok, pl. gyümölcsök édes ízét! Persze önmagában a cukormentesség még garantálja, hogy a süti egészséges lesz vagy alacsony szénhidráttartalmú, hiszen pl. egy cukormentes mascarponés-tejszínes desszert kalóriatartalma azért nem alábecsülendő.
  • Legyen gyümölcsös! Ettől lehet változatos, ízes, színes, különleges a desszert - azért a gyümölcsök szénhidráttartalmát ne felejtsd el beszámolni!
  • Tegyél bele zabpelyhet, zabkorpát! Magas élelmirost- és összetettszénhidrát-tartalmuknak köszönhetően lassabban szívódnak fel és bónuszként még más tápanyagok felszívódását is lassítják.
  • Használj teljes kiőrlésű lisztet! Számos desszert van már, ami liszt nélkül is elkészíthető (gondoljunk akár csak a pohárkrémekre pl.), de ha mégis hagyományosabb sütikben gondolkozol, akkor annyit tegyél még meg az egészséged érdekében, hogy részben vagy teljes mértékben teljes kiőrlésű lisztet használsz.
  • Legyen túrós! A megfelelő fehérjebevitel alapvető mind a kiegyensúlyozott egészséges, mint a meghatározott szénhidráttartalmú étrendekben. Üss két legyet egy csapásra - készíts magas fehérjetartalmú, túrós desszerteket!
  • Legyen joghurtos! Tejföl, tejszín helyett a "krémesítésre" használj natúr (akár light) joghurtot - ezzel csökkentve a zsír- és így a kalóriatartalmat.
  • Legyen kakaós! Ha a csokis íz imádója vagy, akkor szintén kalória- és szénhidrátspórolás céljából használj natúr kakaóport a csokidarabkák helyett!
  • Ne dőlj be a "cukormentes", "fitness", "wellness", "paleo" feliratoknak! Bár ezek a termékek lehet, hogy nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, a kalóriatartalmuk még az egekben járhat. Gondoljunk csak egy croissant-ra - attól, hogy édesítővel készül, még ugyanúgy magas a zsírtartalma - hiszen a hozzáadott sok vajtól lesz lágy, leveles.
  • Légy óvatos a diófélékkel, mandulával, olajos magvakkal! Ezek a gyümölcsök valóban egészségesek, de magas zsírtartalmuknak köszönhetően az energiatartalmuk is magas. Használd őket bátran, de mértékkel!
  • Tarts mértéket! Csak azért, mert egy süti cukormentes, még nem jelenti azt, hogy mértéktelenül eheted. Ne egyél minden nap édességet, állj meg egy hétköznapi adagnál és mindig számold be a napi mennyiségbe a desszerted kalória- és szénhidráttartalmát. Ez gyorsan meg fog tanítani téged az engedélyezett mennyiségekre.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!