8 ok, hogy miért NE igyál citromos vizet reggelente

Vajon tényleg érdemes reggelente citromos vízzel indítani a napunkat? Olvassátok dietetikus szakértőnk véleményét!

Pár éve indult az a mai napig is tartó elképzelés, hogy a reggel, éhgyomora fogyasztott citromos víz egészséges, fokozza az anyagcserét, és segít a fogyásban.

Tény, hogy a citromlével dúsított/ízesített víz:

  • hozzájárul a napi folyadékbevitel növeléséhez,
  • különösen azoknál, akik hajlamosak elunni a sima víz fogyasztását, és
  • a hűvös időszakokban melegen is fogyasztható,
  • jobb opció, mint a hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalok,
  • annak függvényében, hogy mennyi citromlevet adunk az italunkhoz, a citrom leve jelentősen hozzájárulhat a napi C-vitamin-bevitelünkhöz, emellett
  • tartalmaz antioxidáns hatású flavonoidokat is.

A fentiek mellett azonban a citromlének jelentősebb tápértéke - sajnos - nincs.

Lássuk, mit érdemes valóban tudni a citromos víz fogyasztásáról:

1. Nem fogyaszt

Önmagában a citromos víz rendszeres fogyasztása nem vezet fogyáshoz. Sokan a citrom pektintartalmának tulajdonítják fogyasztó tulajdonságát, valójában egy darab citrom leve kevesebb, mint 1 g élelmi rostot tartalmaz, aminek csak egy része a pektin, tehát érdemi hatás nem várható tőle. Mások az anyagcsere felpörgetését tulajdonítják a rendszeres citromosvíz-fogyasztásnak, de e mögött az állítás mögött sem áll tudományos bizonyíték.

Előnyei fogyási cél esetén oly módon érvényesülhetnek, hogy a megfelelő folyadékfogyasztás segíti a sikeres testtömegcsökkentést, tehát, ahogy fentebb írtam, ha valaki a citromos vizet szívesebben fogyasztja, mint a sima vizet, akkor így nagyobb valószínűséggel lesz meg a megfelelő napi folyadékbevitele. És természetesen, ha valaki a cukrozott vagy cukormentes, de érdemi szénhidráttartalmú üdítőitalát, gyümölcslevét cseréli le citromos vízre, akkor így automatikusan csökken a napi kalóriabevitel, ami szintén hozzájárulhat a fogyáshoz (persze ahhoz általánosságban is megfelelő napi kalóriabevitelre van szükség). Ráadásul, a megfelelő folyadékbevitel kulcskérdés a rendszeres fizikai aktivitás, a sport hatékonyságát illetően is.

Hasonló okból alkalmas a citromos víz székrekedés tüneteinek csökkentésére - azaz alapvetően a megfelelő folyadékbevitel áll e jelenség mögött.

2. Nem lúgosít

Reméljük, hogy 2020-ban már mindenki tudja, hogy nincsenek lúgosító alapanyagok, szervezetünk sav-bázis egyensúlyáért többek között a tüdőnk és a vesénk felelős. Ha ebben zavar keletkezik, akkor azt nem citromlével, hanem az intenzív osztály intézkedéseivel tudjuk helyrehozni.

3. Nem méregtelenít

Hasonlóan a szervezetünk sav-bázis egyensúlyához, szervezetünk "méregtelenítését" is egy szervünk, a májunk végzi. Tény és való, hogy a megfelelő folyadékbevitel segíti szerveink, és ezek között a májunk hatékony munkáját is.

4. Nem növeli az IQ-t

Ezzel a kijelentéssel nehéz mit kezdeni, hiszen nyilvánvaló, hogy a citromlé nem növeli az IQ-nkat, bár itt is tény, hogy a megfelelő folyadékbevitel javítja a koncentrációképességet, gondolkodást.

5. Nincs különleges vízhajtó hatása

A megfelelő folyadékfogyasztás önmagában vízhajtó hatású, belefacsart citromlével vagy anélkül.

Miért lehet kifejezetten KÁROS, a napi rendszerességű, reggel, éhgyomorra fogyasztott citromos víz?

1. Káros hatással lehet a fogainkra

A rendszeres citromos víz fogyasztása hozzájárulhat a fogzománc állapotának romlásához.

2. Provokálhatja a reflux tüneteit

A gasztroözofageális reflux-betegség (GERD) esetében a nyelőcső-gyomor találkozásánál lévő záróizom funkciója gyengül, ezért a gyomor tartalma visszakerül a nyelőcsőbe, kellemetlen tüneteket okozva. A citrom savtartalma pedig káros hatással lehet a záróizom működésére, így előidézve a tüneteket.

3. Rontja a fekélybetegség javulásának esélyeit

A refluxbetegséghez hasonlóan a fekélybetegség is népbetegségnek számít hazánkban. A gyomor-, nyombélfekély betegségekben a szervek nyálkahártyájának sérülése, funkciójának romlása jellemző. Erre az állapotra a rendszeres, éhomi citromos víz fogyasztása káros hatással van.

A fentiek természetesen nem jelentik azt, hogy ne ihatnánk citromos vizet, ha szeretjük. De ne várjunk csodás hatásokat tőle, ne várjuk, hogy ezzel minden gondunk megoldódik. És ha a megfelelő folyadékbevitel érdekében igényeljük a változatosságot, akkor bátran ízesítsük vizünket energiamentes ízesítőkkel: kevés citruslével, mentával, citromfűvel.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az étel, amit ki nem állhat a horoszkópod

Édes meggymártás hússal, kemény daragaluska, furcsa répafőzelék, csufi kelkáposzta, kesernyés máj? Mindenkinek van legalább egy utált étele... Ajánljuk, hogy győzd le a mumust, és készítsd el a nemszeretem-ételt felnőtt fejjel, egy tényleg jó recept alapján!