7 tipp, amivel sokat tehetsz emésztőrendszered egészségéért

Tudtad, hogy immunvédekezésünk egyik legfontosabb eleme a bélrendszerünk? Ezekre figyelj oda az étrendedben, hogy ezen a téren is minél egészségesebb legyél.

A testünk működését feltérképező kutatások egyik legforróbb témája az elmúlt években a bélrendszerünk egészsége, ezen belül is a bélbaktériumaink összességének, azaz a mikrobiom működése, egyensúlya, funkciója. Amellett, hogy az emésztőrendszeri tünetek (puffadás, hasi diszkomfortérzet, görcsök, székrekedés, hasmenés stb.) rengeteg embert érintenek tartósan, beleink egészsége immunvédekezésünk szempontjából is kiemelkedő jelentőségű. Ez a tény eddig is fontos volt egészségünk megőrzése érdekében, de most, a COVID-járvány közepén ennek jelentősége felértékelődött.

Mit tehetünk a mindennapokban annak érdekében, hogy a mikrobiomunk egyensúlyban legyen, és bélrendszerünk minél hatékonyabban tudja ellátni feladatát?

1. Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt!

Étrendünk megfelelő élemirosttartalma (ajánlott mennyiség: 30-35 g élelmi rost/nap) kulcsfontosságú a mikrobiom egyensúlya szempontjából, hiszen az ezt alkotó baktériumok részben ezekből az élelmi rostokból jutnak tápanyaghoz. A zöldségek és a gyümölcsök mellett tartalmaznak élelmi rostokat a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek a diófélék, az olajos magvak, a hüvelyesek. Ha pedig még jobban szeretnénk csinálni, akkor figyeljünk oda a változatosságra is: a University of California egyetem kutatásai szerint azoknak, aki heti harmincféle növényi alapanyagot fogyasztottak jóval változatosabb volt a mikrobiomjuk összetétele, mint azoknak, akik csak tízfélét.

2. Legyen szivárvány a tányérunkon!

Élelmirost-tartalmuk mellett a gyümölcsök, növények gazdagok ún. fitokemikáliákban is. Ezek olyan bioaktív vegyületek, amelyek védőhatást fejtenek ki a szerveztünkben. Ide tartoznak pl. a flavonoidok - a zöldségek, gyümölcsök erős színéért is felelős, antioxidáns hatású vegyületek, a keresztesvirágú növényekben - pl. káposztafélék - előforduló glükozinolátok, és a fitoösztrogének.

Annak érdekében, hogy minél többféle védő hatású anyagot fogyasszunk, ügyeljünk arra, hogy étrendünk mindig nagyon színes legyen - szerepeljenek benne rendszeresen piros, bordó, sárga, narancsásrga, lila és zöld növényi alapanyagok is.

3. Éljenek a probiotikumok!

Fogyasszunk naponta probiotikus és prebiotikus hatású élelmiszereket! Ezek közé tartozik az élő baktériumkultúrát tartalmazó joghurt és kefir, de ide értjük a manapság olyan népszerű fermentált termékeket is, mint pl. a savanyú káposzta, a kimchi és más fermentált zöldségek.

4. Szeresd a zabkását is!

A zabpehely jótékony hatásáról már többször írtunk mi is. Számos értékes tulajdonsága közé tartozik az ún. béta-glükán-tartalma. Egyes kutatások eredményei szerint a béta-glükánnak értékes prebiotikus tulajdonságai vannak, ráadásul összefüggésbe hozható a koleszterinszint csökkentésével is.

5. Minimalizáld a cukrot!

Amellett, hogy a finomított cukor és az egyszerű szénhidrátok túlzott fogyasztása káros hatással lehet a mikrobiomunk változatosságára, jellemző rájuk, hogy a káros baktériumokat táplálják. Nem kell teljesen eliminálni az étrendedből a hozzáadott cukrot, édességet, de nagyon figyelj oda a csökkentett bevitelre, és tartsd rajta a szemed a rejtett cukrokon is!

6. Vörös húsok, és feldolgozott termékek

A vörös húsok és a feldolgozott húsipari termékek hozzájárulhatnak a gyulladásos folyamatok kialakulásához. Ez persze nem jelenti azt hogy alkalmanként ne ehetnél egy jó marhahúslevest vagy egy finom házikolbászt, de tarts ezekben is mértéket, a hangsúlyt inkább a szárnyas hús és a hal fogyasztására tedd, és iktass be hetente 1-2 húsmentes napot is!

7. Csökkentsd a stresszt!

Tisztában vagyunk azzal, hogy az idei év sokunk életében jelentősen fokozta a stresszt, de azt is tudjuk, hogy a nem megfelelően kezelt stressz nagyon gyakran emésztőrendszeri tüneteket generál. Amennyire csak teheted, igyekezz kikapcsolni, pihenni, énidőnek helyet találni a hétköznapokban. Már napi pár perc önmagadra fordított idő is rengeteget jelent. Ha egyedül nem megy, kérj bátran segítséget!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...