Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

20+1 ír étel, ami neked is csúszni fog!

Március 17-én Írország védőszentjét, Szent Patrikot ünnepli a világ. Itt a remek alkalom, hogy belekóstolj az igazi ír ízekbe, kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Az ír konyha fontos alapanyaga a hús, különösen a marha, a bárány és a sertéskaraj, és nagyon ízletes a hagyományos ír kenyér is. A tradicionális ételekben bacon és sok káposzta van. A nap fő étkezése az ebéd, híres italaik pedig a fekete arany, a Guinness és a whiskey. Az ír kávé nem hagyományos ital, főként csak szállodákban és éttermekben kínálják, viszont sok teát isznak.

Az írek legfontosabb ünnepe Szent Patrik napja. Szent Patrik 431-ben kezdte meg hittérítő tevékenységét Írországban, munkájának köszönhetően pedig a katolikus vallás – teljesen meghódítva a szigetet – mintegy 800 évig virágzott Rómától függetlenül. Írország védőszentjének ünnepén a szó szoros értelmében „Áll a Bál”. Mindenki mulat, ünnepel, patakokban folyik a Guinness, zöldbe öltözik az egész ország. A Szent Patrik Nap valószínűleg a világ legszélesebb körben ünnepelt szentjének napja (Argentínától Ausztrálián át Új-Zéland, az Amerikai Egyesült Államok és még Magyarország is ünnepli).

Olvastad már?

Egy ízig-vérig brit kedvenc: fish and chips

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Murhauz
Murhauz / Murhauz Wed, 2015-03-18 21:57

Sziasztok. Jó a cikk, nem cikizni akarom, remélem nem haragszotok meg néhány megjegyzésért. Hiányzik belőle az Irish Stew, ami az ultimate ir étel,meg még lehetne a Guiness Pite. Az ir reggelit sem hagytam volna ki, amit krumpli-kenyérrel (nagyon fini) és szóda kenyérrel esznek. A levesekhez úgynevezett Wheaten breadet ("búzás kenyér"?) esznek, szintén finom és különleges. Reggelire még mindenképpen Sausage Rollt (angol/ir kolbászka tésztában) emliteném. Ezt a kolbászkát kb mindenbe teszik, orrvérzésig. A gyümölcsleveseket egyáltalán nem ismerik, amikor ilyet ettem munkában, körülálltak és néztek mintha UFO lennék. A gyümölcsöktől és zöldségektől amúgy is biztonságos távolságot tartanak, az egyetlen általánosan elfogadott zöldség forma a krumpli. Erről viszont meg vannak győződve, hogy egészséges, sőt diétás. Desszert még, sajt torta, brownie, kenyér pudding. A scone édes, fahéjas, mazsolás vagy áfonyás kávé/tea mellé eszik. Ami ilyen sós buci azt muffinnak hivják, de egyáltalán nem olyan mint a süti (lapos, puha, zsömle szerűség)