20+1 ír étel, ami neked is csúszni fog!

Március 17-én Írország védőszentjét, Szent Patrikot ünnepli a világ. Itt a remek alkalom, hogy belekóstolj az igazi ír ízekbe, kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Az ír konyha fontos alapanyaga a hús, különösen a marha, a bárány és a sertéskaraj, és nagyon ízletes a hagyományos ír kenyér is. A tradicionális ételekben bacon és sok káposzta van. A nap fő étkezése az ebéd, híres italaik pedig a fekete arany, a Guinness és a whiskey. Az ír kávé nem hagyományos ital, főként csak szállodákban és éttermekben kínálják, viszont sok teát isznak.

Az írek legfontosabb ünnepe Szent Patrik napja. Szent Patrik 431-ben kezdte meg hittérítő tevékenységét Írországban, munkájának köszönhetően pedig a katolikus vallás - teljesen meghódítva a szigetet - mintegy 800 évig virágzott Rómától függetlenül. Írország védőszentjének ünnepén a szó szoros értelmében „Áll a Bál”. Mindenki mulat, ünnepel, patakokban folyik a Guinness, zöldbe öltözik az egész ország. A Szent Patrik Nap valószínűleg a világ legszélesebb körben ünnepelt szentjének napja (Argentínától Ausztrálián át Új-Zéland, az Amerikai Egyesült Államok és még Magyarország is ünnepli).

 1. 1.

  Ír póréhagymaleves

 2. 2.

  Ír marha steak borsmártásban

 3. 3.

  Ír szódás kenyér

 4. 4.

  Ír burgonyaleves

 5. 5.

  Ír almatorta

 6. 6.

  Ír halleves

 7. 7.

  Ír pogácsa csomó

 8. 8.

  Ír sörben főtt marha

 9. 9.

  Irish Beef Cobbler

 10. 10.

  Ír whiskey-s torta

 11. 11.

  Guinness sörben sült marhapofa

 12. 12.

  Boxty-ír krumplis palacsinta

 13. 13.

  Savanykás almaleves (Almaleves 4.)

 14. 14.

  Almás pite

 15. 15.

  Scones - angol sós zsemle

 16. 16.

  Ír szerencsesüti

 17. 17.

  Pásztorpite ahogy Gréti készíti

 18. 18.

  Szent Patrik napi briós

 19. 19.

  Marhasült vörösboros pecsenyelével

 20. 20.

  Guinness torta

 21. 21.

  Fish and chips Dacotától

Olvastad már?

Egy ízig-vérig brit kedvenc: fish and chips

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek