r
Nosalty Logó

Ír szódás kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Durcsó
Ír szódás kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 287 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1146 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 229 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    769.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    80 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    504 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    57 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 287 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34.9 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3077.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    90 mg
  • Kálcium
    320 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    106 mg
  • Foszfor
    536 mg
  • Nátrium
    2015 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    212.2 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    227.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 1146 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    616 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    403 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 229 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával,illetve hozzáadjuk a cukrot és a sót.
  2. Fakanál segítségével nagyjából belekeverjük a joghurtot, majd a kezünkkel dolgozzuk teljesen össze a tésztát.
  3. Fél percig dagasztjuk, és kerek veknit formálunk belőle, tetejétkereszt alakban bevágjuk,és olívaolajjal kikent sütőlapra helyezzük.
  4. 12 percig sütjük 230 fokon, majd 200 fokra kapcsolunk és további 30-40 percig sütjük a kenyeret, illetve míg megkopogtatva tompa hangot ad. (Ha nagyon égne a teteje, sütőpapírral letakarhatjuk.)
  5. Langyosan a legfinomabb, vajjal megkenve. Hivatalosan rebarbaradzsem is dukál hozzá.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 26
  • Össznézettség: 62456
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 25.

Ajánló

A joghurt miatt kicsit nyersnek tűnhet a tészta, de nem az. Aki lazítani szeretne a tömörségen, tehet bele nyugodtan sütőport is, azzal is láttam recepteket. Én napraforgómaggal dúsítottam, ez az eredetiben nem szerepel. Legközelebb dióval próbálom ki.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ír szódás kenyér
Durcsó 161 recept

Március 17-e Szt. Patrik napja, az írek világszerte megült nemzeti ünnepe. Szt. Patrik 387 körül született Britanniában és 461. március 17-én halálozott el. 16 éves korában ír kalózok elrabolták és hazájukba hurcolták, ahol hat éven keresztül rabszolgaként pásztorkodott. Később a keresztény egyház tagja lett, s immár püspökként tért vissza az ír szigetre, ahol a lakosságot sikerült katolikus hitre térítenie, s az ír egyházszervezet kiépítése is hozzá kapcsolódik. Több latin nyelvű vallásos elmélkedés szerzője. Írország mellett a bányászok, kovácsok, borbélyok és kádárok védőszentje is. Szt. Patrik napját a világ számos pontjára szakadt ír népesség az otthoniakhoz hasonló lelkesedéssel ünnepli. Március 17-én a zöld ruha viselete szinte kötelező, Chicago-ban pedig zöldre szokták festeni a folyót. Az ír szigeten (Észak-Írországot is beleértve) munkaszüneti nap, de az egész Egyesült Királyság kiveszi a részét a buliból. (Most vasárnap nekem is volt szerencsém látni a hatalmas, sörrel és nemzeti lobogókkal felszerelkezett tömeget a londoni Trafalgar Square-en.) Ha már a walesi Szt. Dávid napról is megemlékeztem a konyhában, az írek sem maradhattak ki. A szódás kenyér receptje is a BBC Food-ról származik. Kívül igazán ropogós, belül puha pékárúról van szó, kicsit édeskés beütéssel, ezért lekvárral is finom.

Hozzászólások (14)

kvegh

Minek bele a cukor? Anélkül is nagyszer?.

Durcsó

Követtem a receptet, de biztos anélkül is nagyszer?, csak nem egészen ilyen.

Törölt felhasználó

Nahát! Ezt a kenyeret az én sokat emlegetett Bori barátnémnél láttam el?ször, ? sütött ilyet. :-)

Durcsó

Ez vicces, és is Bori lennék :)

Törölt felhasználó

Tényleg vicces. :-) Éljenek a Borik! (Nagymamám is az volt...)

Törölt felhasználó

Csak azt hiszem, ? süt?porral csinálta...

Vargamóni

Szia Durcsó! Bár már régóta f?z?cskézek, kenyeret valahogy eddig nem mertem készíteni. Ma gy?zött a kíváncsiság, és megsütöttem. Nagyon kis helyes, és finom is lett, alig vártam, hogy kicsit h?ljön, már tömtem is magamba. Én teljes ki?rlés? tönkölybúzaliszttel csináltam, kicsit ragacsos volt ugyan, de m?ködik! Az éleszt?mentes diétán teng?d? barátn?mnek is viszek bel?le.

Durcsó

Szia, Móni, jól esik, hogy pont ezt választottad els? kenyérnek :) Annak meg még jobban örülök, hogy ízlett! A barátn?dnek is jó étvágyat hozzá! Üdv, Durcsó

Törölt felhasználó

Szia! Milyen s?r?ség? a végeredmény? Tömör vagy lyukacsos? Zöldfül? vagyok még, nem tudom, hogy ennyi liszt/szódabikarbóna/joghurt hogy viszonyul egymáshoz. Ma lenne a nagy nap... :)

Durcsó

Kedves Eszter, a végeredmény nagyon is tömör. A pékségben kapható kenyerek közül az ilyen nagyon barna, rozsos kenyerek állagához tudnám hasonlítani. Legalábbis az enyém olyan lett :) Sok sikert neked! Üdv, Durcsó

Törölt felhasználó

Az "Üdv, Eszter" lemaradt :)

Törölt felhasználó

Szia Durcsó! Igen, rájöhettem volna, ha kicsit figyelmesebben olvasom az ajánlat részt. Megsütöttem tegnap este, és nagyon finom volt! A vendégeinknek is nagyon ízlett, elkérték a receptjét :-) Köszönöm! Üdv, Eszter

Durcsó

Szia Eszter, nagyon szívesen, örülök nagyon, hogy jól sikerült! :) Üdv, Durcsó

garryy

Szia(sztok)! Ma én is elkészítettem életem els?, de nem utolsó kenyerét. A Te recepted választottam, de egy kicsit megheckeltem utólagos engedelmeddel. Sikerült beleejtenem némi durvára vágott fokhagymát (5 gerezd) és kb. 10 dkg pirított bacont, valamint 280g joghurtból és 140g vizzel csináltam. Nagyon finom lett és tényleg hamar elkészül. Ja, és egyb?l duplát csináltam. Szóval fél kilót. Csináltam fotót is. Köszi a segítséget! :)

Törölt felhasználó

A candida-diétám alatt többsz?r is elkészítettm és nagyon ízlett. Köszönöm a receptet!

Törölt felhasználó

Hello! Megsütöttem az els? kenyeremet Én is. Tuningoltam a receptedet kicsit. Napraforgómag, tökmag, lenmag került a receptbe. Meg olvastam más bejegyzésben a fokhagymát, nosza... tettem bele. A liszt keverék a következ? volt: 80 %-ban teljeski?rlés? rozs, 20%-ban fehér liszt. Nagyon finom lett. Köszönöm::)))

Törölt felhasználó

Nagyon finom !!! :) Most már szinte 2-3szor sütünk a héten mert sokkal finomabb mint a bolti . Annyit változtattam hogy a liszthez rozs lisztet is adok és mindig f?szerezem valamivel ( medvehagymás, kakukkfüves -fokhagymás stb )A tetejét tejjel kenem meg és magokat szórok rá :) Nagyon szeretjük !!! Köszi a receptet

Törölt felhasználó

Tényleg egyszer?,viszont számomra nagyon szódabikarbónás lett az íze. A púpozott teáskanálnyi mennyiség nagyon sok.. Mivel viszonylag tömör a végeredmény szerintem talán felesleges is annyi. Most készítek egy másik receptet szintén a NOSALTY ról ott pld 2 gramm szódabikarbónát ír egy hasonló kenyérhez.

Törölt felhasználó

Most néztem, hogy milyen régen sütöttem az els? kenyeremet. Ma nagyon rossz id? van. Esik az es?, fúj a szél. A kenyért elfogyott itthon. Kedvem se volt boltba menni. S eszembe jutott a kenyér recepted. Kb. 1,5 óra múlva már ettem is bel?le. Köszönöm még mindig finom. Most csak fokhagyma volt itthon. Mikor elkészültem a cipókkal, a fokhagymát megpucoltam, s vékony csíkokra vágtam. Az elkészült cipóba dugdostam a fokhagymát. Majd megsütöttem. Nagyon finom lett. Köszönet érte.

ppppaaaa

Azért választottam ezt a receptet, mert kis mennyiség? lisztb?l készült és már jó ideje szerettem volna kis cipót készíteni. Joghurt helyett írót használtam. Ma készül a következ? adag. A hozzászólások alapján kísérletezem majd én is a f?szerekkel, hagymával.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek