r
Nosalty Logó

Ír szódás kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Durcsó
Ír szódás kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 287 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1146 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 229 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    769.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    80 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    504 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    57 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 287 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34.9 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3077.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    90 mg
  • Kálcium
    320 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    106 mg
  • Foszfor
    536 mg
  • Nátrium
    2015 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    212.2 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    227.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 1146 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    616 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    403 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 229 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával,illetve hozzáadjuk a cukrot és a sót.
  2. Fakanál segítségével nagyjából belekeverjük a joghurtot, majd a kezünkkel dolgozzuk teljesen össze a tésztát.
  3. Fél percig dagasztjuk, és kerek veknit formálunk belőle, tetejétkereszt alakban bevágjuk,és olívaolajjal kikent sütőlapra helyezzük.
  4. 12 percig sütjük 230 fokon, majd 200 fokra kapcsolunk és további 30-40 percig sütjük a kenyeret, illetve míg megkopogtatva tompa hangot ad. (Ha nagyon égne a teteje, sütőpapírral letakarhatjuk.)
  5. Langyosan a legfinomabb, vajjal megkenve. Hivatalosan rebarbaradzsem is dukál hozzá.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 388
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 30
  • Össznézettség: 65084
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 25.

Ajánló

A joghurt miatt kicsit nyersnek tűnhet a tészta, de nem az. Aki lazítani szeretne a tömörségen, tehet bele nyugodtan sütőport is, azzal is láttam recepteket. Én napraforgómaggal dúsítottam, ez az eredetiben nem szerepel. Legközelebb dióval próbálom ki.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ír szódás kenyér
Durcsó 161 recept

Március 17-e Szt. Patrik napja, az írek világszerte megült nemzeti ünnepe. Szt. Patrik 387 körül született Britanniában és 461. március 17-én halálozott el. 16 éves korában ír kalózok elrabolták és hazájukba hurcolták, ahol hat éven keresztül rabszolgaként pásztorkodott. Később a keresztény egyház tagja lett, s immár püspökként tért vissza az ír szigetre, ahol a lakosságot sikerült katolikus hitre térítenie, s az ír egyházszervezet kiépítése is hozzá kapcsolódik. Több latin nyelvű vallásos elmélkedés szerzője. Írország mellett a bányászok, kovácsok, borbélyok és kádárok védőszentje is. Szt. Patrik napját a világ számos pontjára szakadt ír népesség az otthoniakhoz hasonló lelkesedéssel ünnepli. Március 17-én a zöld ruha viselete szinte kötelező, Chicago-ban pedig zöldre szokták festeni a folyót. Az ír szigeten (Észak-Írországot is beleértve) munkaszüneti nap, de az egész Egyesült Királyság kiveszi a részét a buliból. (Most vasárnap nekem is volt szerencsém látni a hatalmas, sörrel és nemzeti lobogókkal felszerelkezett tömeget a londoni Trafalgar Square-en.) Ha már a walesi Szt. Dávid napról is megemlékeztem a konyhában, az írek sem maradhattak ki. A szódás kenyér receptje is a BBC Food-ról származik. Kívül igazán ropogós, belül puha pékárúról van szó, kicsit édeskés beütéssel, ezért lekvárral is finom.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek