Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Żurek

Żurek
Żurek
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik kedves Kollégám lengyelországi látogatásakor minden nap megevett egy tányér Zureket, mert annyira finom volt. Eszembe jutott, hogy a mi lengyel családi látogatásaink alkalmával a sajtok után a levesek ízlettek legjobban, így el is döntöttem, hogy megcsinálom. A leves alapvetően egy savanyú leves, ezért ha nem rajongsz az ilyen jellegű ételekért, akkor inkább hozzá se kezd, mert könnyen lehet, hogy egy életre elmegy a kedved a lengyel konyhától. Mi szerencsére mindhárman imádjuk, így nem kell aggódnom, hogy elmarad az osztatlan siker.

Ha nincs otthon savanyított kovász, akkor helyettesítheted ecettel, nekünk úgy is bejött, valamint próbáltam már füstölt alaplével is, ami adott neki egy kis plusz pikantériát.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A leves amellett, hogy nem hétköznapi, a levesbetétektől és sűrítéstől igen laktató. Nekünk általában elég vacsorára egy tányér belőle. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húslevesalapot felforraljuk, hozzáadjuk a savanyított rozskovászt és a tetszőlegesre vágott burgonyát.
  2. A tejfölt a rozsliszttel simára keverjük, és hozzáöntjük a forrásban lévő leveshez, amikor a burgonya megfőtt.
  3. Amint kellően besűrűsödött, befűszerezzük és félretesszük.
  4. A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk és félbevágjuk.
  5. A kolbászt karikákra vágjuk, megpirítjuk (főhet a krumplival együtt is a levesben), és külön tányéron vagy a leveshez keverve tálaljuk. A kolbász lehetőleg házi, semmiképp nem paprikás, nyers kolbász legyen, ha ilyet nem találunk, akkor pótolhatjuk bajor fehér kolbásszal, akár annak majorannás változatával.
  6. A levest a levesbetétekkel együtt tálaljuk.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 18
össznézettség: 2 778
elküldve: 0
receptkönyvben: 6
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

mici

Mióta szakács: 2011.11.13.
1 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
konyha: lengyel
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

lengyel leves

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

930
marha alaplé 2 l
kovász 100 g
rozsliszt 100 g
tejföl 400 g
kolbász 300 g
főtt tojás 5 db
fokhagyma 4 gerezd
szegfűbors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
babérlevél 5 db
majoranna 2 kk
burgonya 10 közepes db