Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tojásos cibereleves

Tojásos cibereleves
Tojásos cibereleves
30 perc / előkészület: 5 perc főzés: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A húsvéti böjti étkezés legfontosabb eleme a cibereleves vagy korpakiszi. Ezt úgy készítik, hogy korpát vagy aszalt gyümölcsöket forró vízzel leöntenek, kevés kenyeret vagy kovászt kevernek hozzá, s így hagyják, amíg meg nem csicsósodik, azaz édeskés-savanykás ízűvé nem erjed. Ekkor fölforralják, akár tojással is gazdagítják, s melegen fogyasztják. A cibere vagy kiszi a böjt jelképévé is vált, ami nem meglepő, hiszen minden nap ez a nem túl gazdag leves gőzölgött az asztalon. A farsang végi mulatságokon Cibere vajda és Konc király jelképesen összecsapott, s a böjtöt szimbolizáló figura, a szakadt és sovány Cibere vajda került ki győztesen. Virágvasárnap pedig kivitték a falun kívülre a böjtöt, betegséget, halált jelképező kiszebabát, s elégették vagy a folyóba dobták...

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Apró kockákra vágjuk a fokhagymát, lehet átpréselni is.
  2. Kb. 3 liter vizet odateszünk főni, beletesszük a sót és a fokhagymát, addig főzzük, amíg a fokhagyma megpuhul.
  3. A lisztet csomómentesre keverjük egy kevés vízzel és a 2 tojássárgájával, utána teszünk bele a forró levesből is, kb. 4-5 kanállal, és jól összekeverjük ezzel is.
  4. A levest levesszük a tűzről főzés után, és hagyjuk egy kevés időt hűlni, kb. 5 percet, és csak ekkor csorgatjuk bele lassan az eresztéket, hogy ne fusson össze. Utána visszatesszük még néhány percre, lassú tűzön. Utoljára tesszük bele az ecetet és a cukrot ízlés szerint.
  5. Elkészítjük a tojásrántottát: Felverünk egy villával 6 egész tojást és az eresztékből megmaradt 2 fehérjét, sózzuk, borsozzuk, és 3-4 omlettet sütünk belőle. Amikor megsültek, akkor kockákra vágjuk, és beletesszük a kész levesbe. Citrommal is lehet savanyítani.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 618
elküldve: 0
receptkönyvben: 4
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Cirmicica

Mióta szakács: 2017.03.15.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, vacsora
alkalom: húsvét
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

böjti leves

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

170
tojás 8 db
fokhagyma 4 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
finomliszt 1 púpozott ek
cukor 1 csapott ek
ecet 2 ek
víz 3 l