Beigli karácsonyra
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Iluska

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 31% Zsír
A tésztához (4 rúd)
-
110g finomliszt400 kcal
-
32g vaj229 kcal
-
20g disznózsír180 kcal
-
12g porcukor46 kcal
-
0g só0 kcal
-
2 kcal
-
8g tojássárgája26 kcal
-
20g tej11 kcal
-
11g tojás14 kcal
A töltelékhez
Összesen
1855
Kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 31% Zsír
A tésztához (4 rúd)
-
550g finomliszt2002 kcal
-
160g vaj1147 kcal
-
100g disznózsír902 kcal
-
60g porcukor232 kcal
-
0g só0 kcal
-
8 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
100g tej56 kcal
-
55g tojás69 kcal
A töltelékhez
Összesen
9285
Kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 31% Zsír
A tésztához (4 rúd)
-
24.9g finomliszt90 kcal
-
7.2g vaj52 kcal
-
4.5g disznózsír41 kcal
-
2.7g porcukor10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.4g friss élesztő0 kcal
-
1.8g tojássárgája6 kcal
-
4.5g tej3 kcal
-
2.5g tojás3 kcal
A töltelékhez
Összesen
418
Kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.6 g
Zsír
-
Összesen 115.6 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 50 g
-
Koleszterin 211 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2465 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 1049 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 333 mg
-
Foszfor 921 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 179.7 g
-
Cukor 72 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 39.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 265 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 167 micro
-
Kolin: 152 mg
-
Retinol - A vitamin: 260 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 65 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 162 micro
Összesen
1855
Kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 183 g
Zsír
-
Összesen 578 g
-
Telített zsírsav 162 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 134 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 248 g
-
Koleszterin 1053 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12324.8 g
-
Cink 40 mg
-
Szelén 283 mg
-
Kálcium 5246 mg
-
Vas 48 mg
-
Magnézium 1667 mg
-
Foszfor 4603 mg
-
Nátrium 393 mg
-
Réz 11 mg
-
Mangán 34 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 898.4 g
-
Cukor 361 mg
-
Élelmi rost 97 mg
VÍZ
-
Összesen 196.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1327 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 229 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 835 micro
-
Kolin: 759 mg
-
Retinol - A vitamin: 1299 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 324 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 808 micro
Összesen
9285
Kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 26.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 556.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 237 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 75 mg
-
Foszfor 208 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.6 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 8.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 60 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
Összesen
418
Kcal
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
A tésztához (4 rúd)
-
55 dkg finomliszt
-
16 dkg vaj
-
10 dkg disznózsír
-
6 dkg porcukor
-
1 csipet só
-
8 g friss élesztő
-
2 db tojássárgája
-
1 dl tej
A töltelékhez
-
22 dkg cukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
2.5 dl tej
Elkészítés
A tésztához (4 rúd)
- Egy tálba kimérjük a lisztet, vajat, zsírt, porcukrot, sót. Összemorzsoljuk.
- Másik tálban az élesztőt, tejet, tojássárgáját.
- A lisztes keverékhez öntjük a tejes keveréket és összegyúrjuk, addig, amíg egynemű nem lesz a tésztánk. (Ne gyúrjuk túl!)
- Felosztjuk kb. 25 dkg-os darabokra. Téglalap alakúra igazítjuk, és letakarva hűtőbe tesszük 1 órára. Közben elkészítjük a töltelékeket. Egy tálba a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, citromhéjat elkeverjük.
- Másik tálban a mákot, fahéjat, vaníliás cukrot, citromhéjat, mazsolát szintén. Felforraljuk a tejet a cukorral, egyik felét a dióra, másik felét a mákra öntjük. (Ne legyen túl híg, viszont összeálljon.)
- A tésztát enyhén lisztezett deszkán kb. 21x28 cm-es téglalapokra nyújtjuk. Azonos vastagságúra.
- A tölteléket először az egyik felét, majd a másik felét elsimítjuk a nyújtott tésztán. A rövidebbik oldalát visszahajtjuk, majd ügyesen feltekerjük.
- Sütőpapíros tepsibe tesszük. Megszurkáljuk fogpiszkálóval. Tojássárgájával lekenjük hosszában, majd hűvösre tesszük, amíg meg nem szárad rajta.
- Mikor száraz, tojásfehérjével kenjük meg, de most már ellenkező irányban végezzük a kenést - ettől lesz márványos.
- Mikor ismét megszáradt 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 15 perc elteltével lejjebb vesszük 190 fokra.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 665
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 25
- Össznézettség: 230607
- Feltöltés dátuma: 2011. december 22.
Receptjellemzők
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Iluska
888 recept
Én a leírástól több töltelékkel készítettem, mivel a családom a jó sok tölteléket szereti benne. Bár így is elégnek kell lennie bele. Egyfajta tölteléknél 60 dkg -ot kell venni. A képen látható, milyen gusztusos, szép, márványos lett. Próbáljátok ki... így tanul az ember!! Nem csak karácsonykor szoktam bejglit készíteni, nálunk mindig elfogy. Ha netalán szétrepedne, nem kell megijedni, még forrón két vágódeszka között össze kell nyomni a repedésnél, így összeforr ismét!!!
Hozzászólások (18)
A szine alapjan,suthetted volna meg 1-2 percig!
Nem szeretjük a nagyon megsültet!-de te süsd akár 2 óra hosszat is.......
szia, Az lenne a kérdésem, hogy most itthon csak kacsa zsírom van. Az jó bele? Köszönöm! Üdv!
Üdv!Szerintem nem fog az ízén rontani,mivel nem olyan rengeteg az a 10 dkg.Ha megsütöd írd majd meg,hogy milyen lett!Boldog karácsonyt!!
Szia Iluska!Tegnap megsütöttem,és én még ilyen istenire sikerült beiglit nem ettem.Nem repedt szét,a töltelék pont elegend? lett hozzá.Köszönet érte!!-és kellemes ünnepeket!!
Köszi a receptet! Most sütöttem életem els? bejglijét és nagy sikert arattam vele, nem repedt szét és finom krémes lett a töltelék. A recepten viszont annyit változtattam, hogy nem raktam a töltelékbe fahéjat és mazsolát, mert a család egyes tagjai nem szeretik az említetteket :) Köszi még egyszer és ÁLDOTT BÉKÉS KARÁCSONYT KÍVÁNOK!
Üdv Süni!Örülök,hogy sikert arattál vele!Kellemes ünnepeket neked is és a családodnak is!
Megsütöttem, de végül nem kacsa zsírral, majd jöv?re kipróbálom. :) viszont nem lett márványos:(
Lehet azért,mert nem száradt meg kell?képpen a tojás a tetején,vagy a kétszeri megkenés,nem ellentétes irányban történt!Boldog karácsonyt!
Köszi! Nagyon jó kis recept! Én is több töltelékkel készítettem, plusz aszalt gyümölcs (mazsola, áfonya, szilva). Életem els? bejglije volt, család visszajelzései után marad köv. karácsonyra is, tökéletes. ;)
Az jó ha a családnak is tetszett amit sütöttél,gondolom hamar elfogyott!Sikeres további sütögetést neked!!
Segitseg! Nagyon tetszik ez a recept, viszont meg eletemben nem sutottem bejglit es hat toredelmesen megvallom szinte semmit sem...imadok fozni, de a suteshez nem konyitok. Ezert itt van egy kerdes: sutoporral is el lehet ezt kesziteni vagy csak elesztovel? Van szaraz elesztom is...szivesen varoom tanacsaitokat es elore is koszonom szepen.
Szia!Éleszt?vel a jó,mivel lazább lesz t?le.Én friss éleszt?vel szoktam,nem tudom milyen lenne szárazzal.(Egyébként els?re beiglit készíteni,merész,de gyakorlat teszi a mestert!!) Sikeres sütést!! :-))
koszi szepen...hat egyszer el kell kezdeni valahol, nemde?
Jaj es meg valami: a tolteleknel leirt 22dkg cukor mennyiseget kette kell osztanom? felet a makos es felet a dios keverekbe, vagy pedig 22dkg Cukor szukseges kulon-kulon/toltelek?
A tejet felforralod a 22 dkg cukorral,és igen a felét a dióra,másikat meg a mákra öntöd.Majd a diós,és mákos töltelék felét kened rá 1-1 tésztára.Remélem érthet?en írtam......
koszonom szepen!
Szia. Remélhet?leg idén sikerül egy repedés mentes bejglit sütnöm, mert kedvesem lány jön haza olaszo-ból :) És erre pont a Te receptedet szúrtam ki :) Kérdés: Porcukorral is készíthet? a töltelék? A bejglibe én eddig mindig azt tettem. + nem kell felfuttatni az éleszt?t? Válaszod el?re is köszönöm. És békés Ünnepeket Kívánok :)
Szia!Mivel porcukorral van a recept,nehogy ez miatt ne sikerüljön.Nem kell felfuttatni az éleszt?t.Sikeres sütést neked,és kellemes ünnepeket! :-))
Szia. Bevallom, nem vártam meg a választ, (porcukorral) délel?tt neki álltam, dél után már ettük is. Sajnos a kirepedést nem úsztam meg, (nem volt vészes egyébként és a sütés 20. percében kezdte) de gyönyör? márványos lett, és nagyon finom. Ömlöttek a dicséretek :) Holnap munka, de utána este jön a következ? adag, mert kedvesem lánya visz ki magával olaszba :) ( és ami a legjobb, múltkor mikor itthon volt is kapott bejglit, amit nem én csináltam, és azt mondta ez most finomabb mint múltkor :) ) Szóval köszönöm :)
Nagyon örülök,hogy nem csak neked ízlett!Kellemes ünnepeket! :-))
Sajnos a tegnap már nem volt olyan sikeres, nem sikerült a tészta, alig tudtam nyújtani. Valószín?leg túl sokat pihent. De ahol lyukas lett ott befoltoztam a lees? tésztával és most csak 20 percig sütöttem, úgyhogy még csökkentettem a repedést. Szóval kis taktikával sikerült megmentem, max így kisebbek lettek. De tegnap a kalácsot is picit megégettem, szóval van a nap mikor minden sikerül, és van amikor semmi. Azért boldog Karácsonyt kívánok Neked és családodnak (hoztam haza szüleimnek is a tegnapi "nemolyanjólsikerült" adagból. Fogadtatás: "ez biztos bolti ;) ) egyébként aki panaszkodott, annak üzenem, hogy ha ízetlen, lehet bátran + ízesítéseket beletenni, hisz mindenki másképp szereti. Én pl. rumaromát tettem bele.
Azért mégis megoldottad,amit ügyességnek hívnak-ráadásul még a szüleidnek is ízlett......Örülök sikerednek!Békés,boldog karácsonyt!! :-))
Szia Ilus :). Isteni finom a beigli, nagyon jo recept!! Egy kerdes: ha megrepedt az oldalan, akkor nem hagytam eleget szaradni vagy sok a toltelek?
Tudod azt mondják,egy beiglit nehéz jól elkészíteni,mert több hiba miatt repedhet.Igen,lehet a sok töltelék miatt,vagy ha a cukor több lesz, vagy bármi miatt.(Viszont azt ne felejtsd el,ezt akkor is te csináltad,és ennek nem olyan az íze,mint a boltié........)
Ma megsütöttem, de biztos, hogy többet nem fogom! Mindent úgy csináltam ahogy a receptben le van írva, de ett?l még a bolti is jobb! A teteje megégett, nem lett márványos és ízetlen is lett!
Akkor szerintem te tényleg a boltinál maradj,hisz a "megégés" a te hibád,ha nem lett márványos,az is lehet a te hibád,az íze meg-,ha mindenb?l annyit tettél bele,mint ami kellett,-nem lehet rossz,hisz akkor másnak is épp úgy íztelennek kellene lennie.....de nem az.
Ha elolvastad volna figyelmesen a receptet, akkor talán neked is felt?nt volna, hogy 200 fokon írta a sütést, majd 15 perc elteltével kell lejjebb venni! Nálam a 15 perc alatt megégett! Mivel recept alapján mentem, ez nem az én hibám, hanem a receptben írtak hülyeséget! Mindent a recept alapján csináltam! Én el?ször megcsinálom a leírtak alapján és utána döntöm el, hogy érdemes-e vele foglalkozni vagy sem! Egyébként a szomszédom is ezt a receptet csinálta meg, ? tömören csak annyit mondott, hogy "ez sz@r"! Szerencsére találtunk másikat ami érdekes módon nem égett oda és még az íze is isteni lett!
Sosem szabad hagyatkozni csupán egy receptre,én sem szoktam,hanem tudom,mennyire süt jól a süt?m,és nem hagyom bent addig amíg írják,hanem megnézem nem sült e meg hamarabb,esetleg.Ugyanis mindenkinek máshogy süt a süt?je,valakinek jobban éget,van akinek kevésbé.Sok mindenkinek lehetne itt íni azt,hogy a leírt id?n belül megégett,de ez az én figyelmetlenségem oka,hisz mért nem néztem be a sütire...... A receptben nem hülyeséget írnak a sütési id?re,csupán valaki még nem annyira jártas a konyhában,és nem ismeri a süt?jét!! (-érdekes,másnak nem égett oda)
Mások ismerik a kb. rövidítést! Mint már említettem el?ször a receptben leírtak alapján csinálom meg a sütit, kaját és utána döntöm el, hogy érdemes-e vele foglalkozni, vagy szar! Ez az utóbbi kategóriába tartozik, még a szomszédom szerint is! Érdekes, hogy egy másik recept alapján csináltunk bejglit, annak semmi baja nem lett és még íze is volt!
Karácsonyra sütöttem meg,és el is fogyott hamar.Az én süt?m éget,ezért én legfelül sütöttem,és 10 perc elég volt.Gyönyör? lett a színe,igazi márványos (végre) az íze pedig tökéletes volt.Egyet sajnálok,hogy már elfogyott-de nem baj ismét megsütöm....
Köszönöm,nagyon örülök,hogy neked is ízlett!!! :-))
Isteni lett :) Köszönjük!!!!
Koszi a visszajelzést,örülök ha elnyerte tetszésed.:-))
Csudijó lett, ráadásul gyönyör?! Nélküled soha nem mertem volna nekiállni beiglit sütni. Köszönöm!
Köszi a visszajelzést,és a dicsér? szavakat!!!!Annak külön,hogy 'én' segíthettem neked.....!!! Kellemes ünnepeket!! :-)))
Harmadik adag sül, ismét csodás és mennyeien finom! Boldog Karácsonyt!
Hú,te aztán nem aprózod el!!!Úgy veszem észre,nagyon bejött ez a beigli nálad,aminek persze nagyon örülök!!!Áldott,békés,boldog karácsonyt neked és családodnak is!! :-))
Isteni lett, pont olyan ami a "nagy" könyvben írva lett a karácsonyi sütire..még a márványozás is bejött...elmentettem és ezt fogom sütni minden karácsonykor! Köszönöm! Bori
Köszönöm a visszajelzést,és örülök,hogy szintén neked is tetszik a receptem!!Kellemes ünnepeket!! :-))
Kívánok és is nagyon szép áldott ünnepet Neked! ( Remélem marad a bejglib?l a vendégeknek is...nem lesz könny? eldugni)