r
Nosalty Logó

Briós tekercs dió- és máktöltelékkel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Éva házias konyhája
Briós tekercs dió- és máktöltelékkel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír

briós tészta

diótöltelék

máktöltelék

lekenéshez

Összesen 1003 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír

briós tészta

diótöltelék

máktöltelék

lekenéshez

Összesen 6039 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír

briós tészta

diótöltelék

máktöltelék

lekenéshez

Összesen 349 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.4 g

Zsír

  • Összesen
    51 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    157 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1403.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    485 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    148 mg
  • Foszfor
    450 mg
  • Nátrium
    265 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    118.3 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    192 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    188 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 1003 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    134.3 g

Zsír

  • Összesen
    306 g
  • Telített zsírsav
    95 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    125 g
  • Koleszterin
    941 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8421.5 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    251 mg
  • Kálcium
    2911 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    890 mg
  • Foszfor
    2703 mg
  • Nátrium
    1593 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    19 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    709.6 g
  • Cukor
    253 mg
  • Élelmi rost
    56 mg

VÍZ

  • Összesen
    227.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1154 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    668 micro
  • Kolin:
    653 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1128 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    285 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    761 micro
Összesen 6039 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    17.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    492.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    170 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    158 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.5 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 349 Kcal

Hozzávalók

briós tészta

diótöltelék

máktöltelék

lekenéshez

Elkészítés

briós tészta

  1. 150 ml tejet kb. 50 fokra fölmelegítünk, közben 50 g lisztet egy tálba szitálunk, és ráöntjük a forró tejet. Összekeverjük, és frissentartó fóliával letakarjuk. 30 percig pihentetjük.
  2. 100 ml tejet meglangyosítunk és a 7 g instant élesztőt belekeverjük. Két csipet cukorral megszórjuk, kb. 10 percig kelni hagyjuk.
  3. A tojássárgákat a cukrokkal egy tálban összekeverjük, majd hozzákeverjük a megolvasztott vajat és a lereszelt citromhéját.
  4. 30 perc után a leforrázott liszthez hozzáadjuk a megkelt élesztőt, majd a tojáskeverékkel együtt egy nagyobb tálba öntjük. A lisztet fakanál segítségével fokozatosan hozzákeverjük. Amikor már elég sűrű a tésztánk, akkor a maradék lisztet még kézzel beledolgozzuk. Mint a kelt tészták esetében, jól megdolgozzuk a tésztát.
  5. A tál alját megkenjük egy kevés napraforgó olajjal, és beletesszük a tésztát, majd a tészta tetejét is megkenjük vékonyan a napraforgó olajjal. Frissentartó fóliával letakarjuk, és dupla nagyságúra kelesztjük.

diótöltelék

  1. A tojásfehérjét fölhabosítjuk. A diós töltelék hozzávalóit egy tálban összekeverjük, és a fölhabosított tojásfehérjét is belekeverjük.
  2. A mákos tölteléket is ugyanígy készítjük el. A tojásfehérjét fölhabosítjuk, és a töltelék hozzávalóit összekeverjük, majd a fölhabosított tojásfehérjét belekeverjük.
  3. Amikor megkelt a tészta, akkor két részre osztjuk. Az egyik tésztát 30 x 30 cm méretre kinyújtjuk. (Tipp: Először a két sarkát, majd középen nyújtjuk a tésztát addig, ameddig a kívánt méretet elérjük. Így meg tudjuk tartani nyújtás közben a formát.)
  4. Megtöltjük a diós töltelékkel úgy, hogy a szélein kb. 2 cm-t szabadon hagyunk. A szélét egy ecset segítségével megkenjük a megmaradt tojásfehérjével, és föltekerjük a tésztát. A két végét összenyomkodjuk lezárjuk. A második tésztát is ugyanígy készítjük el a mákos töltelékkel.
  5. Miután elkészültek a tekercsek, akkor egy sütőpapír szélére ráhelyezzük ez egyik tekercsünket, és föltekerjük a sütőpapírral együtt. A másik tekercsünket is szintén sütőpapírral együtt föltekerjük. Ez azért szükséges, mert így teljesen megtartja a formáját a sütemény. Ráhelyezzük egy sütőformára, kb. 35- 40 percig pihentetjük. Pihentetés alatt a tészta hossza növekedni fog valamennyit, ezt vegyük figyelembe a sütőforma kiválasztásakor.
  6. Fölmelegítjük a sütőnket, és 180 fokon kb. 45-50 percig sütjük, a kívánt színig.
  7. Amikor langyosra hűlt a briós, akkor én még 3 evőkanál baracklekvárt fölmelegítettem, és egy ecset segítségével lekentem mind a kettő rudat. Kölcsönöz egyfajta fényességet a tésztának. A boltban vásárolt lekvár alkalmasabb erre a célra.
  8. Jó étvágyat
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35 x 40
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 2802
  • Feltöltés dátuma: 2018. november 27.

Receptkategóriák

Briós tekercs dió- és máktöltelékkel
Éva házias konyhája 159 recept

Briós tekercs a kedvenc olasz receptoldalamról származik a recept, mert már több sütireceptet is megsütöttem az oldalról. Az eredeti recept az szilvalekvárral készíti a diós tölteléket. Nekem a zserbóra emlékeztető íz, a baracklekvár ötlete szimpatikusabb volt.  Nálam, ahogy elfogyott, kérte a család, ismét meg kellett sütnöm részükre.

Hozzávalók

briós tészta

diótöltelék

máktöltelék

lekenéshez

Címlapról ajánljuk

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.

Nosalty

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!