Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldborsópörkölt 3. - petrezselymes rizzsel

Zöldborsópörkölt 3. - petrezselymes rizzsel
Zöldborsópörkölt 3. - petrezselymes rizzsel
120 perc / előkészület: 10 perc főzés: 70 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Jászságban nem csak húsból (marha, sertés, csirke, pulyka, nyúl , stb. ) készítünk pörköltet, hanem zöldségfélékből is. Így van lencse, tarkabab, nyáron zöldbab, és zöldborsó is.
Egyszer egy főzőműsorban Debreczeni Zita bemutatta, hogy a pörkölt, az zöldborsóból is készülhet. Ő szolnoki. Azt tudni kell, hogy a pörkölt ebben az esetben (azaz a zöldborsó is) azért pörkölt, mert igényli a pörköltalapot. Hiszen a nevében is benne van.
Most van a szezonja, és a családom szereti (frissből-mirelitből). A lényeg, hogy soha ne készítsük el konzerv zöldborsóból, az eredmény borzalmas lesz. Nagyon népszerű körete : a galuska!!(nokedli).
(A főzési idő a zöldborsóra, a sütési a rizsre vonatkozik.)

hozzávalók / 4 adag

A pörkölthöz

A körethez

ajánlat

Salátát adhatunk hozzá, és kinek mi az ízlése, az ital gyanánt, mi szeszes italt nem iszunk, ezért azt mindenki maga döntse el. A párom nagy ritkán, csak igen melegben, vagy, ha vendég van.

Szólj hozzá!

elkészítés

A pörkölt készítése:


  1. A hagymát lereszeljük vagy nagyon apróra vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk vagy felaprítjuk. A paradicsomot meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk. A paprikát is felkockázzuk.
  2. Az olajat egy lábasba öntjük, rárakjuk a hagymát, a fokhagymát és a sót. Kis lángon, fedő alatt üvegesre pároljuk.
  3. Ha elkészült, ráöntjük a vizet, és még 30 percig, ugyanígy kis lángon, fedő alatt főzzük. Ezzel tulajdonképpen sűrű hagymapürét kapunk.
  4. Erre megy az őrölt pirospaprika, a paradicsom, a paprika, a zöldborsó, a petrezselyemzöld, a bors és a vegeta. A lángot közepesre vesszük, és fedő alatt tovább főzzük, kb. 35 percig, közben persze nézzük, kóstoljuk. Jó sűrű szaftja csak így lesz.

A köret készítése:


  1. Egy jénaiba öntjük az olajat, majd rárétegezzük a tisztított rizst, a vágott petrezselymet és a vegetát. (Rizs fele - petrezselyem fele - vegeta fele, majd ezt ismételjük.) Ráöntünk annyi vizet, amennyi ellepi.
  2. Sütőbe téve közepes lángon (gázsütő 4-es fokozat) kb. 35-40 percig pároljuk.
  3. Ha halljuk, hogy a víz a forrás miatt kissé kispriccel, lekapcsoljuk, és addig hagyjuk a meleg sütőben, amíg szép lassan kiperegnek a rizsszemek.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1300 Ft
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 18 241
elküldve: 0
receptkönyvben: 174
elkészítve: 9/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pörkölt
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

paprikás zöldborsó párolt rizzsel, borsópörkölt rizzsel, rizses borsópörkölt, borsópaprikás rizzsel

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kisgombóc
Kisgombóc Wed, 2014-03-05 14:48

Köszönöm szépen a receptet, nagyon finom lett a borsópörkölt. :) A rizst sajnos elrontottam. :(

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2014-03-05 15:13

Kedves Kisgombóc!
Örülök neki, hogy elkészítetted, és hogy sikerült, mert tényleg nagyon fincsi, főleg szezonban, friss borsóból. :)
Végül is, ha az étel megtetszett, és a rizs nem sikerült, készülhet frissen szaggatott galuskával. :)
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-04-13 13:03

Kedves Junior2013!

Köszönöm szépen, remélem, hogy sikerül ,és ízleni fog. :D

Akár frissen kiszaggatott nokedlival is tálalható, azzal is nagyon finom.
Szép hétvégét!
Éva-Anyóca

Mazsola26
Mazsola26 Sat, 2013-02-16 23:24

Kedves Éva-Anyóca!
A férjem beteg és holnapra borsópörköltet kért ebédre. Emellett a recept mellett döntöttem. A neved védjegy a sikerhez! :))

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-02-18 13:22

Kedves Mazsola26!

Nagyon aranyos tőled, igazán köszönöm.:-)

Remélem, hogy ízlett,- de ezt akár petrezselymes burgonyával, vagy akár, és ez a megszokottabb, nokedlival szoktam tálalni.

Remélem, hogy mára már jobban van a férjed! :-)
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-06-20 15:31

Kedves Kitti008!

Nagyon szívesen, kedves egészségetekre! :-)

Szép nyári napot és hetet kívánok!

Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2011-10-26 21:50

Kedves P.Klára!
Nagyon örülök neki, és remélem, hogy a finom, majdani friss tavaszvégi zöldborsóval, még jobban meg tudod lepni a fiadat:-))
Biztosan készítettél neki ilyet, a finom, anyai főztöket, nem igen felejti el az ember lánya-fia:-)))))
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

P.Klára
P.Klára Wed, 2011-10-26 16:25

Kedves Éva-Anyóca:) Este 8-kor érkezett a fiam, már nem éppen vacsoraidőben, de szépen betermelte majdnem az egészet. Most 35 éves a fiam, és szerinte én csináltam gyerekkorában, s megmaradt az íz-élmény az emlékezetében. Valóban, friss, zsenge borsóval is ki fogom próbálni, elmentettem:)
Szép napot, jó főzőcskézést!Ime, egy étellel is adhatunk maradandó élményt:)) Klári

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-10-25 21:20

Kedves P.Klára!

Nagyon örülök, és remélem, hogy ízlett neki is meg a család többi tagjának is:-))
Finom, gyors és egyszerű étel:-)) Nokedlival is kiváló!! (galuska)
Tavasszal, amikor jön az első zöldborsóadag, ez az első, amit készítek belőle, meg a gyenge, rántanivaló csirkéből készült, jó sok zsenge zöldborsós,friss zsenge , új zöldségekkel ízesített, csipetkés leves:-)))
Szép estét és jó hetet kívánok!
Éva-Anyóca

P.Klára
P.Klára Tue, 2011-10-25 18:18

A fiam, munkájával kapcsolatosan néha megalszik nálunk. Ilyenkor megkérdezem: mit szeretnél vacsorára?
És most azt mondta: zöldborsó-pörköltet. Első kérdésem az lesz, honnan jött az ötlet, mert talán életemben 2x főztem. Már nem is emlékeztem a receptjére.
Ezt csináltam meg - sült, tojásos rizs lesz hozzá. Egész finom az íze:)) Remélem nem kell sokáig váni a fiam érkezésére. Megkérdezem, hogy ilyennek képzelte?
De lehet, hogy máskor is feltálalom:) Köszi a receptet. A kép is guszta.

900
napraforgó olaj 3 ek
vöröshagyma 3 nagy fej
fokhagyma 4 gerezd
1.5 tk
fűszerpaprika 3.5 ek
paradicsom 4 db
tv paprika 1 közepes db
négyszínű bors 0 ízlés szerint
zöldborsó 750 g
víz 2 dl
ételízesítő 3.5 ek
rizs 66 dkg
petrezselyem 1 csokor
bors 0 ízlés szerint
víz 1 dl
ételízesítő 2.5 ek
napraforgó olaj 1 ek