r
Nosalty Logó

Zelleres hajdinakása, fenyővel, erdei gombákkal

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nosalty
Zelleres hajdinakása, fenyővel, erdei gombákkal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 387 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1553 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 115 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.6 g

Zsír

  • Összesen
    11.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1211.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    222 mg
  • Foszfor
    442 mg
  • Nátrium
    480 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    98.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 387 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    54.2 g

Zsír

  • Összesen
    45.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4847.3 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    198 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    889 mg
  • Foszfor
    1768 mg
  • Nátrium
    1918 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    252.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

VÍZ

  • Összesen
    392.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    154 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    148 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 1553 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    356.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    141 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 115 Kcal

Hozzávalók

  • 250 g hajdina
  • 500 ml zöldség alaplé (megmaradt és leeső zöldségekből is készíthető)
  • 200 g zeller (grill zellerkrém (faszénen sült zeller alaplével főzve és turmixolva))
  • 100 g gomba (friss erdei gomba (vargánya és nyulica))
  • 1 kis db zeller (fenyőágon füstölve)
  • 50 g hajdina (sült hajdina-ropogós)
  • 50 g fenyőmag (pirított)
  • 50 g fenyőcsúcs (savanyított fenyő (rügy, virág, toboz) + friss virágok és hajtások a kertből)
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. A zellert lassan 150-200 C fokos parázson készre sütjük, majd megpucoljuk. Alaplével felfőzzük, sózzuk, borsozzuk és turmixoljuk.
  2. Az éppen izzó faszénen a megtisztított és elő sous-vide-olt zellert frissen vágott fenyőágon megfüstöljük. Fagyasztóba rakjuk levákuumozva, hogy szeletelőgéppel szép vékony szeleteket vághassunk.
  3. A hajdinát átmossuk, lecsepegtetjük, majd olajo rizottó-szerűen szakaszosan felöntve alaplével al’ dentére főzzük.
  4. Hozzáadjuk a zellerkrémet, rákóstolunk, utánízesítünk, ha szükséges, és készre főzzük.
  5. A hajdina-ropogóshoz egy kevés hajdinát 200 C fokos olajban 10-15 másodperc alatt ropogósra sütjük, majd papírtörlőn leszárítjuk.
  6. A fenyőmagot forró serpenyőben megpirítjuk.
  7. A friss gombákat forró serpenyőben kevés olajon megpirítjuk.
  8. Savanyított fenyővel és friss virágokkal, hajtásokkal tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 85
  • Feltöltés dátuma: 2021. június 18.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A Nosalty Húsbavágó névre keresztelt, egy hétig tartó húsmentes kampányához Farkas Richárd, az őriszentpéteri Pajta étterem séfje is csatlakozott, ráadásul még az egyik legnépszerűbb receptjét is megosztotta velünk. „Ha nagyon be kéne kategorizálni magunkat, talán azt mondanám élmény-étterem vagyunk. Bár nem specializálódunk húsmentes fogásokra, de igyekszünk mindenkinek lehetőséget biztosítani, hogy átélhesse a Pajta-érzést. Tavasszal és nyáron a rengeteg szezonális és regionális friss zöldség, gyümölcs és vadon termő ehető növény biztosítja ezt, az év másik felében pedig a télire eltett savanyított és fermentált virágok, hajtások és termések. A zelleres hajdinakása fenyővel és erdei gombákkal pedig szinte egész évben elérhető vendégeinknek. Ebben megjelenik a tradicionális őrségi kása, a hajdina, mint jellemző alapanyag, a frissen szedett erdei gombák (vargánya és rókagomba - vagy helyi nevén nyulica), a fenyő több formában (savanyított rügy, toboz és virág, amiket együtt gyűjtögetünk), a faszénen sütött zellerből készült krém vagy a fenyőágon füstölt, hajszálvékony zellerszeletek. Kreatív kihívás hús nélkül is izgalmas és az éttermi színvonalnak megfelelő fogásokat készíteni, amiben ugyanúgy benne van a “Váó” faktor.”

Hozzászólások

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 retro kiegészítő a nagymama konyhájából, ami ma is menő

Emlékszel még arra, milyen volt a nagymama konyhája? Cirádás díszítéssel megfestett tányérok, furcsa mintával hímzett feliratos falvédő, színes szalagfüggöny – a sort pedig még vagy egy tucat régi kiegészítővel tudnánk folytatni. Vajon ezek a dolgok tényleg divatjamúltak már, vagy egy kis kreativitással akár még egy mai, modern konyhát is fel tudnak dobni?