Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zabos bagel

Zabos bagel
Zabos bagel
55 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mióta megkóstoltam egy kávézóban a bagelt, magam is el akartam készíteni, de persze mint mindig, egy kis fordulattal a receptben. Izgalmas péksüti, és jó, hogy otthon is egyszerűen el lehet készíteni.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A főzéshez

A tetejére

ajánlat

Elkészíthetjük édesen is, akkor 2-3 evőkanál mézzel édesítjük, kb 100 g mazsolát adunk hozzá, és ízlés szerint fahéjjal ízesítjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A mézes langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg felfut.
  2. A finomlisztet, teljes kiőrlésű lisztet, a zabpelyhet és a napraforgómagot a sóval összekeverjük.
  3. A felfuttatott élesztőt a lisztkeverék közepébe öntjük, és sima tésztává dagasztjuk (a langyos vizet apránként adagoljuk).
  4. A tésztát egy gombolyagba gyúrjuk, és kb 45 percig meleg helyen kelesztjük (de legalább addig, míg duplájára nem dagad).
  5. Amikor megkelt a tészta, 10-12 golyót formálunk belőle, a golyók közepébe ujjunkkal kb 3 centis lyukat fúrunk, és kb 20-30 percig újra kelesztjük a most már bagel formájú tésztát.

A főzéshez

  1. Egy magas falú edényben vizet forralunk mézzel, sóval és szódabikarbónával.
  2. A hőt lejjebb vesszük, hogy csak gyöngyözzön a víz, és a bageleket egyenként, vagy edény mérettől függően többet is belehelyezünk, és 45-45 másodpercig főzzük mindkét oldalukat.
  3. 2 villa segítségével kivesszük őket, kicsit lecsepegtetjük, és sütőpapírral bélelt, lisztezett tepsibe helyezzük.

A tetejére

  1. Tetejüket megszórjuk a tetszőlegesen választott magvakkal (opcionális egy kis olvasztott vajjal vagy tojással lehet megkenni a tetejüket előtte, arra jobban tapadnak a magocskák).
  2. Végül 220 fokra előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük őket, míg aranybarnák nem lesznek.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 851
elküldve: 3
receptkönyvben: 75
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: 3

szakács

Receptlesők

Mióta szakács: 2016.01.12.
15 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 10 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: bagel
hasonló kategóriák: édes leveles, croissant, hamburger-buci, perec, zsemle, kifli, buci, burek, briós, pita

egyéb elnevezések

bagel péksüti

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zitabitang
Zitabitang Sun, 2019-09-15 21:03

A tk. liszt helyett zablisztet használtam. 9 db. elég fajsúlyos darab lett. :-)

277
friss élesztő 21 g
méz 1 teáskanál
víz 3 dl
finomliszt 300 g
teljes kiőrlésű liszt 200 g
zabpehely 50 g
napraforgómag 50 g
1 teáskanál
víz 1 l
szódabikarbóna 1 teáskanál
méz 1 ek
1 teáskanál
chiamag 3 ek
földimogyoró 30 g
napraforgómag 30 g