Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vörösboros marha agyagtálban

Vörösboros marha agyagtálban
Vörösboros marha agyagtálban
220 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyák napja alkalmából úgy döntöttem, meglepem anyukámat, és helyette én főztem meg a vasárnapi ebédet. Hallottam legendákat egy bizonyos agyagtál létezéséről, így felkutattam a kamra legmélyéről, és össze is állt a tervem.....

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A köret választását rátok bízom. Nálunk megy most a paleo trend, ezért zöldséges röszti volt a köret, de ennél szerintem van jobb választás is. Személy szerint javasolnám a kenyeret vagy a knédlit, mert az jól felszívja a szaftot.

Továbbá a recept fél kiló marhahúsra vonatkozik, mert csak ennyi volt itthon, de javasolnám rögtön dupla adag készítését, mert sokáig készül, viszont gyorsan fogy...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst bepácoljuk olívaolajban, fokhagymával, sóval, borssal és egy kis kakukkfűvel. Ha nincs rá idő, szerintem elhagyható a pác, de anyukám gerilla húspácoló, és hús nálunk még nem maradt pácolatlan.
  2. Serpenyőben egy kevés olívaolajon hirtelen kérget sütünk a húsra, és félretesszük.
  3. A hagymákat félholdra szeleteljük, és a szalonnával megpirítjuk. Az üvegesre pirított szalonnás hagymát beletesszük az agyagedénybe (vagy más, sütőben használható alkalmatosságba). Felszeletelünk 2-4 gerezd fokhagymát (ízlés szerint lehet akár többet is), és rádobjuk a hagymára, majd mehet a tálba az elősütött hús is.
  4. A répákat megpucoljuk, és olívaolajon serpenyőben megpirítjuk és petrezselyem- illetve zellerzölddel ízesítjük. Tehetünk még hozzá ízlés szerint sót vagy natúr vegetát. Én szórtam rá egy kis sóval kevert bio vegetát. Ha ez kész, rászórjuk a húsra.
  5. A paradicsomot forró vízzel leöntjük, közben vigyázunk, hogy a kezünkre lehetőleg ne jusson belőle, majd hideg víz alá tartjuk, így könnyedén lehúzhatjuk a héját. Akit nem zavar a paradicsomhéj, az akár rajta is hagyhatja, én nem ítélkezem. A paradicsomot félholdra szeleteljük, és ráhelyezzük a hagyma-hús-répahalomra.
  6. Kiöntünk pohárba 2,5 deci vörösbort, kis vízzel hígítjuk, elkeverünk benne egy kis chilit, rozmaringot és kakukkfüvet (nekem csak szárított darált jutott, ezért így csináltam, de ha van friss, akkor csak dobd a hús mellé), majd felöntjük vele a hagyma-hús-répahalmot. Kiöntünk egy talpas pohárba egy deci vörösbort és megisszuk, mert megérdemeljük.
  7. Amikor már minden a tálban van, lefedjük, és a kb. 180 fokos sütőben addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. Ez biztos nem kevesebb 2 óránál, de inkább három. Ha nem vagy biztos, inkább hagyd tovább a sütőben, mert a hús nem lehet túl puha, de lehet túl kemény.
  8. Ha a hús megpuhult, levesszük a fedőt, és visszatesszük a sütőbe a lefedetlen tálat, hogy a szaft besűrűsödjön, de ha nagyon szeretsz tunkolni, ez a lépés elhagyható.
  9. A kész ételt még melegen, egy deci vörösbor kíséretében tálaljuk, lehetőleg mielőtt az öcsénk megérkezik és felfal mindent. Az edény alján maradt szaftot friss kenyérrel kitunkoljuk (ez nagyon fontos).
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 9 211
elküldve: 7
receptkönyvben: 37
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Oshi

Mióta szakács: 2015.05.03.
1 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: római tál receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

burgundi marha római tálban, zöldséges-boros marharagu, marhapörkölt gazdagon

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

magaduram
magaduram / magaduram Mon, 2020-03-09 05:05

Kedves Oshi, jónak tűnik a recept, nincs agyongondolva és kellő teret ad az új szakácsoknak.
Arra nem jöttem rá h a 1/2 kiló húst mikor kell felkockázni: pácolás előtt? Előpirítás után?

vmzsuzsa
vmzsuzsa Fri, 2016-12-09 15:18

Nagyon finom lett. Omlós volt a hús. kicsit kevés lett a szaft, legközelebb több lével csinálom. Köszi a receptet. Zsuzsa.

vmzsuzsa
vmzsuzsa Fri, 2016-12-09 12:12

Most tettem be a sütőbe. A fűszerezést kicsit saját ízlésre variáltam, de minden más maradt. Majd megírom, hogy ízlett. Zsuzsa

vmzsuzsa
vmzsuzsa Fri, 2016-12-09 00:01

Nagyon tetszik a recept, a közel jövőben kipróbálom. Egyéni stílusod meg különösen jó kedvre hangolt. Jó tanácsaidat megszívlelem. Zsuzsa

401
marhahús 0.5 kg
sárgarépa 3 közepes db
fehérrépa 1 nagy db
vöröshagyma 1 közepes db
lila hagyma 1 kis db
fokhagyma 4 gerezd
vörösbor 2.5 dl
angolszalonna 2 dkg
paradicsom 1 közepes db
rozmaring 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
petrezselyem 0 ízlés szerint
zellerlevél 1 db
olívaolaj 5 ek
chili 1 csipet