r
Nosalty Logó

Vörösboros-konyakos fácán sült almával

NS
Vörösboros-konyakos fácán sült almával
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1161
Kalória
68.9g
Fehérje
84.5g
Szénhidrát
56.3g
Zsír
613.5g
Víz
350.1g
Koleszterin
9.4g
Élelmi rost
36.4g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1161 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 4641 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 103 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    68.9 g

Zsír

  • Összesen
    56.3 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    350 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1802 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    117 mg
  • Foszfor
    786 mg
  • Nátrium
    745 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    84.5 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    613.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1254 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    213 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1211 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    466 micro
  • β-crypt
    109 micro
  • Likopin
    10 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 1161 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    275.7 g

Zsír

  • Összesen
    225.3 g
  • Telített zsírsav
    106 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    1400 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7208 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    232 mg
  • Kálcium
    332 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    468 mg
  • Foszfor
    3145 mg
  • Nátrium
    2981 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    338.2 g
  • Cukor
    145 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

Víz

  • Összesen
    2454 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5018 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    25 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    265 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    88 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    850 micro
  • Kolin:
    359 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4843 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    1865 micro
  • β-crypt
    436 micro
  • Likopin
    40 micro
  • Lut-zea
    395 micro
Összesen 4641 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    157.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    7.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    53.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    106 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 103 kcal

Elkészítés

  1. A fácánt fektessük egy nagy méretű alufóliára. Dörzsöljük be kívül-belül jó alaposan vajjal/ margarinnal, szórjuk meg sóval, borssal és kakukkfűvel. A fácán testnyílásait és a belsejét se felejtsük ki! Belsejébe tegyünk egy diónyi nagyságú vajdarabkát (és a csirkemájat).
  2. Csomagoljuk be a madarat az alufóliába, majd a 'csomagot' helyezzük tűzálló tálba. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és a középső rácson kb. 1,5 órán át hagyjuk sülni/ párolódni.
  3. A megmosott almákat és burgonyákat alufóliába csomagoljuk egy kevés rozmaringgal, majd megsütjük. Vigyázzunk, az alma hamarabb elkészül, így előbb ki kell vennünk, másként túlsül és szétesik!
  4. Közben elkezdjük elkészíteni a szószt. Keverjünk össze sót, borsot, kakukkfüvet, fokhagymaport, cukrot, Merlot-t, whisky-t, citromlevet, apróra vágott lilahagymát, csirkealaplevet, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk össze. Igény szerint adagoljuk az összetevőket folyamatos kóstolgatás mellett. Mikor úgy érezzük, hogy finom, hozzáadjuk a lisztet és alacsony lángon besűrítjük, majd melegen tartjuk a szószt.
  5. Vegyük ki a fácánt a sütőből, távolítsuk el az alufólia kabátkáját, helyezzük mellé a héjában sült burgonyákat (én darabokra vágtam) és az almákat, majd öntsük rá a szószt.
  6. Tálaljuk barackkompóttal.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 100 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Anyukámtól kaptam ajándékba egy csodaszép egész fácánt. Vadhúsok elkészítése terén még nem sok tapasztalatra sikerült szert tennem, ezért egy kedves barátnőm segítségét vettem igénybe. Jó mulatság volt együtt alkotni a konyhában, hatalmasakat nevettünk egy üveg finom vörösbor (na jó és rozé is) mellett és közben süldögélt a mennyei csemege. Íme a mi interpretációnk fácán témára alkohol mollban :-) Nagyon finomra sikerült. A fácán finom, omlós húsúra sikerült, cseppet sem lett száraz, és ez valljuk be, a vadhúsok elkészítésénél nagyon fontos. 

További receptek

Címlapról ajánljuk

5 ízletes étel és ital reggelire, ami csökkenti a vér...

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések legfőbb oka, ráadásul a mai rohanó világban nem mindig könnyű úgy enni a hétköznapokon, hogy azzal maximálisan támogassuk egészségünket. Most olyan reggeliket illetve reggeli hozzávalókat mutatunk, melyek segíthetnek a vér koleszterinszintjének helyreállításában.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...