
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
-
1.2 kg fácánhús
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
kakukkfű ízlés szerint
-
750 ml csirke alaplé
-
2 evőkanál finomliszt
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
3 ek whiskey
-
100 ml száraz vörösbor
-
2 teáskanál cukor
-
1 tk fokhagymapor
-
1 közepes fej lilahagyma
-
4 kis db alma
-
420 g őszibarack konzerv
1161
Kalória
68.9g
Fehérje
84.5g
Szénhidrát
56.3g
Zsír
613.5g
Víz
350.1g
Koleszterin
9.4g
Élelmi rost
36.4g
Cukor
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
300g fácánhús467 kcal
-
38g vaj269 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
188g csirke alaplé13 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
25g csirkemáj30 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
6g whiskey15 kcal
-
25g száraz vörösbor21 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
250g burgonya144 kcal
-
23g lilahagyma8 kcal
-
170g alma80 kcal
-
105g őszibarack konzerv76 kcal
Összesen
1161
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1200g fácánhús1868 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
750g csirke alaplé53 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
100g csirkemáj119 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
24g whiskey60 kcal
-
100g száraz vörösbor82 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
1000g burgonya578 kcal
-
90g lilahagyma33 kcal
-
680g alma318 kcal
-
420g őszibarack konzerv302 kcal
Összesen
4641
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
26.2g fácánhús41 kcal
-
3.3g vaj24 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
16.4g csirke alaplé1 kcal
-
0.7g finomliszt2 kcal
-
2.2g csirkemáj3 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0.4g citromlé0 kcal
-
0.5g whiskey1 kcal
-
2.2g száraz vörösbor2 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
21.9g burgonya13 kcal
-
2g lilahagyma1 kcal
-
14.9g alma7 kcal
-
9.2g őszibarack konzerv7 kcal
Összesen
103
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 68.9 g
Zsír
-
Összesen 56.3 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 350 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1802 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 117 mg
-
Foszfor 786 mg
-
Nátrium 745 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 84.5 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 9 mg
Víz
-
Összesen 613.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1254 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 66 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 213 micro
-
Kolin: 90 mg
-
Retinol - A vitamin: 1211 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 466 micro
-
β-crypt 109 micro
-
Likopin 10 micro
-
Lut-zea 99 micro
Összesen
1161
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 275.7 g
Zsír
-
Összesen 225.3 g
-
Telített zsírsav 106 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 81 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 1400 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7208 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 232 mg
-
Kálcium 332 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 468 mg
-
Foszfor 3145 mg
-
Nátrium 2981 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 338.2 g
-
Cukor 145 mg
-
Élelmi rost 38 mg
Víz
-
Összesen 2454 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5018 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 25 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 265 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 88 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 850 micro
-
Kolin: 359 mg
-
Retinol - A vitamin: 4843 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 1865 micro
-
β-crypt 436 micro
-
Likopin 40 micro
-
Lut-zea 395 micro
Összesen
4641
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 157.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 7 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 7.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 53.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 110 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 106 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 9 micro
Összesen
103
kcal
Elkészítés
- A fácánt fektessük egy nagy méretű alufóliára. Dörzsöljük be kívül-belül jó alaposan vajjal/ margarinnal, szórjuk meg sóval, borssal és kakukkfűvel. A fácán testnyílásait és a belsejét se felejtsük ki! Belsejébe tegyünk egy diónyi nagyságú vajdarabkát (és a csirkemájat).
- Csomagoljuk be a madarat az alufóliába, majd a 'csomagot' helyezzük tűzálló tálba. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és a középső rácson kb. 1,5 órán át hagyjuk sülni/ párolódni.
- A megmosott almákat és burgonyákat alufóliába csomagoljuk egy kevés rozmaringgal, majd megsütjük. Vigyázzunk, az alma hamarabb elkészül, így előbb ki kell vennünk, másként túlsül és szétesik!
- Közben elkezdjük elkészíteni a szószt. Keverjünk össze sót, borsot, kakukkfüvet, fokhagymaport, cukrot, Merlot-t, whisky-t, citromlevet, apróra vágott lilahagymát, csirkealaplevet, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk össze. Igény szerint adagoljuk az összetevőket folyamatos kóstolgatás mellett. Mikor úgy érezzük, hogy finom, hozzáadjuk a lisztet és alacsony lángon besűrítjük, majd melegen tartjuk a szószt.
- Vegyük ki a fácánt a sütőből, távolítsuk el az alufólia kabátkáját, helyezzük mellé a héjában sült burgonyákat (én darabokra vágtam) és az almákat, majd öntsük rá a szószt.
- Tálaljuk barackkompóttal.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 40 p
- Sütés ideje: 100 p
- Sütés hőfoka: 180 °C
Anyukámtól kaptam ajándékba egy csodaszép egész fácánt. Vadhúsok elkészítése terén még nem sok tapasztalatra sikerült szert tennem, ezért egy kedves barátnőm segítségét vettem igénybe. Jó mulatság volt együtt alkotni a konyhában, hatalmasakat nevettünk egy üveg finom vörösbor (na jó és rozé is) mellett és közben süldögélt a mennyei csemege. Íme a mi interpretációnk fácán témára alkohol mollban :-) Nagyon finomra sikerült. A fácán finom, omlós húsúra sikerült, cseppet sem lett száraz, és ez valljuk be, a vadhúsok elkészítésénél nagyon fontos.