r
Nosalty Logó

Szarvas bélszín leveles tésztában

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mayura
Szarvas bélszín leveles tésztában
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 18% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A pácoláshoz

A sütéshez

Összesen 867 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A pácoláshoz

A sütéshez

Összesen 3465 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A pácoláshoz

A sütéshez

Összesen 200 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.4 g

Zsír

  • Összesen
    50.7 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    303 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1674.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    650 mg
  • Nátrium
    846 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    244.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    16 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    181 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    396 micro
Összesen 867 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    289.5 g

Zsír

  • Összesen
    202.9 g
  • Telített zsírsav
    79 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    57 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    1213 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6696.9 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    174 mg
  • Kálcium
    172 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    302 mg
  • Foszfor
    2599 mg
  • Nátrium
    3384 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    977.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    166 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    65 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    96 micro
  • K vitamin:
    176 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    75 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    108 micro
  • Kolin:
    283 mg
  • Retinol - A vitamin:
    105 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    722 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1583 micro
Összesen 3465 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.7 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    386.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    195 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 200 Kcal

Hozzávalók

A pácoláshoz

A sütéshez

Elkészítés

A pácoláshoz

  1. A bélszínt lehártyázzuk, és ha nagyon friss, a pácolás előtt ferdén fektetve legalább egy órát állni hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy a folyadékok távozzanak belőle és kihűljön a hús. Lehetőleg ne fagyasszuk le, vagy ha mégis így alakul, próbáljuk meg 1 hét alatt felhasználni, mert a fagysztás kiszárítja ezt a húst. Ebben az esetben pácoljuk be fagyasztás előtt.
  2. A megfelelő méretűre vágott bélszínt (kb 15 cm) alaposan bekenjük dijoni mustárral, majd ízlés szerint, de alaposan megborsozzuk. A fiatal hagymát a lehető legvékonyabbra karikázzuk, és a bélszínre fektetjük. A bélszínt ezután folpack-ba tekerjük, és egy napra, de min. 6 órára hűtőben pácoljuk.
  3. A leveles tésztát 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, és a bélszínünk méreteihez igazodva merőlegesen egymás mellé a tésztára fektetjük a baconszeleteket, és ezt is beborítjuk a friss bazsalikomlevelekkel. Közben előmelegítjük a sütőt.
  4. A pácolt bélszínt forró zsiradékon, vagy vajon egy serpenyőben mindkét oldalon 3-3 percig kérget sütünk, egy-egy percre az oldalára is ráfordítjuk egy fogó, vagy fakanál segítségével. Összesen 7-8 perc. Ezután az előkészített tésztára fektetjük, megsózzuk és felgöngyöljük, mint egy szőnyeget, a lelógó tésztát a tekercs alá hajtjuk, ügyeljünk arra, hogy a tészta széle is alulra kerüljön. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
  5. A tészta tetejét felvert tojással megkenjük, és megszórjuk durva szemű tengeri sóval. Forró sütőben aranybarnára sütjük (max 10 perc), mielőtt tálalnánk, 10 percig pihentetjük. Így a hús rózsaszín lesz, és szaftos puha, ha nem szeretjük véresen, a kéregsütésnél 4-4 percig süssük a húst.
  6. Ribizli-vagy áfonyadzsemmel tálaljuk, és vajon párolt sárgarépát adunk mellé.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 5698
  • Feltöltés dátuma: 2012. július 01.

Ajánló

Különlegességek kedvelőinek! Vadászoknak, akik nem csak vadpörköltet szeretnének enni.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Minden húsok közül a legízletesebb, az 1 éves szarvasbikaborjú bélszínje. Zamatos lágysága semmihez sem hasonlítható, ha olyan szerencsénk van, hogy hozzájutottunk, minden bélszín fogást elkészíthetünk belőle. A még nem ivarérett bikaborjúnak nincsen a közhiedelmen alapuló "vad" íze, húsán az általa kedvelt erdei növények és gyümölcsök kellemes aromája érezhető harmonikus összhatásban, ezzel nyújt sokkal többet a marhaborjú húsánál. Az ivarérés után, különösen bőgési időszakban a szarvasbikák húsa nem fogyasztható, rendkívűl kellemetlen, jellegzetes szagúvá válik, ezért csak olyan helyről származó vadhúst fogyasszunk, melyről biztosan tudjuk milyen ivarú, és korú. Nagyon gyakran találkozom olyan emberekkel, akik teljesen ledöbbennek azon, mennyire finom az őz, vagy a szarvas húsa, mert már volt kellemetlen élményük valahol. A magyar vadjaink húsa a legjobb minőségű az egész világon. A vadhús azonban nem csak finom hanem rendkívül egészséges is, vitamin és ásványi anyag tartalma sokszorosa a telepeken zárt körülmények között tenyésztett állatok húsánál. Zamata pedig magába zárja élőhelyének változatos ízanyagait. Jó étvágyat hozzá.

Hozzászólások

Hozzávalók

A pácoláshoz

A sütéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek