Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Veronai minestrone koszider konyhájából

Veronai minestrone koszider konyhájából
Veronai minestrone koszider konyhájából
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekkel ezelőtt Belgiumban dolgoztunk. Nem mondom, nem volt rossz a koszt, de három hét után én már csak egy nagy tányér levesre tudtam gondolni: húslevesre, gulyáslevesre és istenem, lebbencslevesre! Ezek a nyugat-európaiak egyszerűen nem esznek levest, nem is nagyon ismerik ezt a műfajt. Elvetődtünk egy olasz étteremben, ahol megláttam, hogy az étlapon egyetlen leves árválkodik: Minestrone. Nyilván ki voltam éhezve, de kevés finomabbat ettem életemben, mint az a leves. Itthon persze kísérletezni kezdtem az íz előállításával, így született az itt látható minestrone.
Néhány évvel később egy nagyobb olasz csoportot láttunk vendégül a nápolyi egyetemről, tanárokat, diákokat, az ország minden pontjáról. Lelkesen megették a halászlét és a túrós csuszát, de elhúzódott a beszélgetés, éjfél felé láttuk ám, hogy kezdenek megéhezni. Szendvicset tudtunk volna csinálni, majd nagy félve felajánlottuk, hogy megmelegítjük a délről maradt, általam főzött minestronét. Az olaszok rácsaptak, mi feltálaltuk. Volt ám nagy csodálkozás, a nápolyiak azt mondták, ilyen ételt még sosem láttak. Finom, finom, de ők ezt nem ismerik. Erre megszólalt egy veronai egyetemista srác: ugyan már, a mamám hajszálpontosan ilyen minestronét főz!
Innen tudom: veronai minestronét főzök.

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

A tálaláshoz

ajánlat

Kitűnő vendégváró, mert előre elkészíthető. Szalonna nélkül vegetáriánus fogásnak is nagyszerű (de a füstös ízzel szerintem finomabb).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, és értelemszerűen feldaraboljuk: a gyökereket, cukkinit karikára, a zöldbabot 4-5 cm-es darabokra, a brokkolit, karfiolt rózsáira szedjük. De tehetünk a levesbe bármit, amit megkívánunk: karalábét, kelbimbót, zellert, fejtett babot. Minél többféle zöldséget használunk, annál jobb lesz! Használhatunk fagyasztott zöldségkeveréket is, ekkor megspóroljuk a pucolást. (Összesen 80-90 dkg vegyes zöldségre lesz szükségünk.)
  2. Az apró darabokra vágott szalonnát - egy nagy fazékban - sütni kezdjük az olajon, majd rászórjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát, összepároljuk.
  3. Ha minden üveges, elkeverjük benne a paradicsompürét, kicsit dinszteljük. (Használhatunk passzírozott paradicsomot is, de a sűrítettnek intenzívebb az íze és a színe.)
  4. Most felöntjük az alaplével vagy a leveskockás vízzel, és belezúdítjuk az összes zöldséget - a mirelitet fagyott állapotban. Jó sűrű legyen!
  5. Bazsalikommal, oregánóval (frissel vagy szárítottal), sóval, borssal fűszerezzük, illatos-fűszeresnek kell lennie.
  6. Fedő alatt, kis lángon készre főzzük.
  7. Közben kifőzzük a tésztát, lereszeljük a sajtot. Tésztából apró szemű fajtát (penne, fusilli, pipette, farfalle) használjunk, sajtból a parmezán a legfinomabb hozzá.
  8. Tálaláskor tányérokra szedjük a tésztát, rámerjük a sűrű levest, és megszórjuk sajttal.
  9. Másnap, melegítve még finomabb, mert összeérnek az ízek!
  • elkészítettem: 101 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 19 136
elküldve: 6
receptkönyvben: 183
elkészítve: 22/24
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

olasz zöldségleves, kiadós zöldségleves, zöldségleves paradicsomszósszal

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Picijenci
Picijenci / Picijenci Tue, 2014-12-30 13:15

Köszönöm a receptet, nagyon ízlik! :)
Végülis sima kockázatot baconnel es karfiol nelkul is remek!

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2014-12-30 17:14

Kedves Picijenci! Örülök, hogy ízlett! Az a jó ebben a receptben, hogy szabadon variálható - mint ahogy az olaszok is ezerféleképp készítik a minestronét.
BUÉK! Koszider
Ui. Egy kis fejtett mirelit babbal még január elsejei ebédre is kiváló!

witch
witch / witch Sat, 2013-09-14 02:36

Kedves Koszider!
Na, beleinvesztaltam egy kis kolozsvari szalonnaba, huh, szinte arany araban adjak, pedig nem is Kolozsvarrol valo, hanem a szomszed allambol, hehe. :o) De megerte, nagyon finom lett tole.
Ja, meg annyit, hogy nem vagyok am szegyenlos, belenezek barki fazekaba! (o:
Koszi a receptet!
udv:witch

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2013-09-14 08:28

Kedves Witch!
Hűha, most örülök csak igazán annak, hogy ízlett, nagyon gáz lenne, ha az a drága szalonna rossz helyre kerülne! (Gondolom, a sima füstölt szalonna se egyszerűbb eset arrafelé, pedig azzal is jó.) Igen, te "gyárilag" belekukkantasz más fazekába, amit olyankor irigylek, ha eltekintek a szalonnától. (Meg a sima, tölteni való paprikától - keresztlányom azt eszi tucatszám, ha hazajön, mert Londonban a világon mindent kapni, leszámítva ezt a paprikát.)
Üdvözöl: Koszider

witch
witch / witch Sun, 2013-09-15 14:46

Kedves Koszider!
Biztos voltam benne, hogy nem fogok csalodni, mert amiota kiprobaltam
a karalabefozelek 4.-husgomboccal (hehe, vicces a neve) receptedet, tudtam,
hogy jokat fozol. Kulonben igen gyakori vendeg azota is a konyhamban.
Na, de terjunk vissza erre a kis leveskere, kepzeld el a lanykam (aki nem
igazan a levesesek taboraba tartozik), megy neki a hutonek es szedi
maganak kifele es az utolso cseppig meg is eszi. Nalam ez a legfontosabb
merce, mert mi (a parommal) mindenevok vagyunk, csak a porontyhoz
kell igazitani az etlapot. Szoval szerinte is csillagos otost erdemel. :o)
udv:witch

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2013-09-15 23:06

Kedves Witch!
Nagyon megtisztelő, amit a receptjeimről írsz és köszönöm! Én is szívesen böngészem a tieidet - többet elmentettem, ötletet merítettem belőlük.
A vicces karalábés nevet nem én adtam, korábban a szerkesztők számozták a hasonló ételeket. Most az "xy konyhájából" verziót használják.
Ezután is igyekszem a lányod kedvébe járni jó levesekkel (meg más egyébbel is)!
Üdvözöl: Koszider

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2013-08-17 09:30

Kedves Éva-Anyóca!
Örülök, hogy megtetszett! (A képen látható leves alapját a "Mediterrán zöldségkeverék" nevű fagyasztott cucc képezi. Jó anyag, van benne kétféle répa, zöldbab, cukkini, brokkoli.)
Üdvözöl: Koszider

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-08-31 17:46

Kedves Koszider!

Úgy készülünk a sulira, azaz nem készülünk, csak kell,-hogy elfelejtettem ide feljönni, azaz, ha néha felkacsintok, - de nem írtam választ senkinek, bocsánat érte,.....:)

Imádom ezt a veronai levest,( családdal együtt),- elkészítettem ugyanis, köszönöm a tanácsot a zöldségekkel kapcsolatban.:)
Szuper a történet, és ha egyszer egy veronai srác ezt mondja, akkor csak jó és csak veronai lehet! :D
Szép hétvégét!
Éva-Anyóca

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2013-08-31 19:13

Kedves Éva-Anyóca!
Ó, de örülök, hogy megfőzted és bejött a családnak!
Az "eredeti" levest Mariemont-ban ettem, Belgiumban. Az ott lévő Királyi Múzeumban rendeztünk épp egy kiállítást, úgy keveredtem oda. A nápolyi vendégeket meg Túrkevén, az egyik ásatásunkon etettük meg a minestronéval. Kedves barátunk, Bruno Genito professzor és csapata a szomszédban ásott, Gyomaendrődön és átjöttek vendégségbe. Ez a leves hiteles története.
(A múlt évben egy kolléganőm Pekingben járt, az ottani egyetemen és összetalálkozott Brunóval, aki épp vendégelőadó volt - irtó kicsi a világ! Persze, azonnal megbeszélték, hogy kik a közös ismerősök. Bruno könnyek között emlékezett arra a sok finomságra, amit Magyarországon evett, persze, nemcsak nálunk, hanem úgy általában. Annyira, hogy Krisztinek nyomban főznie kellett csirkepörköltet nokedlivel. Még annál is kisebb a világ, mint ahogy gondoljuk.)
Üdvözöl: Koszider

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-09-02 10:59

Kedves Koszider!

Tényleg kicsi a világ! :)
Csodás munkád lehet, és emellett, ahogy olvasom, nagyon sok kedves és érdekes emberrel találkozol.:)
Ezért irigyellek.:D

Még készítem ezt a levest, de várom további csodás munkaügyi, és ezáltal gasztro kalandjaid eredményét,-történeteidet, természetesen az ételeket, egytálételeket, édességeket, ami csak jöhet...készítem el.:) :)

Szép hetet kívánok! :)

Elkezdődött a suli,......ma reggel mindkét csemetém ment suliba, muszáj volt,...kíváncsi vagyok, milyen arccal és kedvvel jönnek dél tájt haza? .....azért van egy kis gyomorgörcsöm, mint anya..:)
Éva-Anyóca

witch
witch / witch Fri, 2013-08-16 14:15

Kedves Koszider!
Ez a story nekem is ismeros. Engem egyszer kinevettek, mert levest mertem kerni egy etteremben nyaron. Azt mondtak, jojjek vissza telen, akkor majd lesz. A hutomben mindennap van valamilyen, ha egy-ket napot kihagyok, mar rosszul vagyok.
udv:witch

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2013-08-16 18:43

Kedves Witch!
Én is nehezen tűröm a levestelenséget! Az sem ritka, hogy csak azt eszem, de akkor valami jó kiadósat. Szerencsére a magyar konyha bővelkedik megoldásokban, de érdemes körülnézni más népek fazekában is.
Üdvözöl: Koszider

Boribon
Boribon / Boribon Fri, 2013-08-16 02:27

Kedves Koszider, en ugyan nem vagyok nagy leveses, de ezt a csodas zoldsegkompoziciot biztosan ki fogom probalni.

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2013-08-16 12:40

Kedves Boribon!
Ez olyan jó sűrű találmány, hogy szinte már nem is leves, inkább főétel. Utána egy kis édesség és nem is kell több. (Az se szentségtörés, ha a leves mellé elropogtatsz egy kis fokhagymás pirítóst és akkor biztosan főétel lesz.)
Üdvözöl: Koszider

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-08-16 01:44

Jó a story Koszider! Én is nagyon leveses vagyok; heti kétszer legalább kell ennem egy tartalmas levest, mint ez a finomság itt!!! Kellemes hétvégét, üdv, Torma :)

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2013-08-16 12:37

Kedves Torma!
Mi, levesesek tartsunk össze! Szerintem sincs élet leves nélkül. :-)) Köszönöm, hogy írtál!
Koszider

494
kolozsvári szalonna 15 dkg
olívaolaj 5 ek
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 5 gerezd
sűrített paradicsom 140 g
sárgarépa 2 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
zöldborsó 15 dkg
zöldbab 15 dkg
brokkoli 15 dkg
karfiol 15 dkg
cukkini 15 dkg
alaplé 1.5 l
bazsalikom 0 ízlés szerint
oregánó 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
tészta 15 dkg
parmezán sajt 10 dkg