Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vágott zsemle búzacsírával

Vágott zsemle búzacsírával
Vágott zsemle búzacsírával
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept a blogomról származik.

A bedagasztott tészta kenyérnek indult, de Ati, a kisfiam kérte, hogy inkább zsemlét vagy kiflit süssek. Így ezek a szépséges, belül puha, kívül pedig ropogós zsemlék születtek a kenyértésztából.

Legnagyobb örömömre Ati most nem talált kivetnivalót a tésztájában, ugyanis nem szereti, ha túl sötét a tészta, vagy darabok (magok) vannak benne. Ebből a zsemléből készítettem neki a sulis tízórai szendvicsét, és az mondta, hogy ízlett neki. Szóval ezt is felvehetem a gyakran készítendő péksütik listájára.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a cukorral elkevert meglangyosított tejben felfuttatjuk.
  2. A liszteket nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a búzacsírát, hozzákeverjük a sót, majd a felfutott élesztővel, és a langyos vízzel közepesen lágy tésztát dagasztunk. Ha szükséges, pici (1-2 evőkanál) vizet adhatunk még hozzá.
  3. Akkor dagasztottuk ki rendesen a tésztát, ha a felülete fényes és hólyagos. Miután a tésztát alaposan kidolgoztuk, letakarva langyos helyen, körülbelül 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  4. Míg a tészta kel, addig a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Ha hagyományos gázsütőt használunk, akkor bepárásítjuk úgy, hogy alulra behelyezünk egy edényt vízzel. (Én egy mélyebb tepsit szoktam betenni, amibe legalább fél liter vizet öntök. Így nem csak bepárásítom a sütőt, de az alsó tepsi miatt nem sül túl az aljuk a zsemléknek.) A párásítástól szép magasak lesznek a zsemlék, nem laposodnak el.
  5. A kelesztést követően a tésztát gyengéden újra átdolgozzuk, majd nyolc egyenlő részre osztjuk. Mindegyikből egy-egy szép gombócot formálunk, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk őket.
  6. Tiszta ruhával letakarva, langyos helyen ismét duplájára kelesztjük, majd a tetejüket sütés előtt éles késsel kereszt alakban bevágjuk.
  7. Mielőtt betennénk az előmelegített sütőbe, mindegyik tetejét kenjük vagy spricceljük meg langyos vízzel, majd behelyezve a sütőbe körülbelül 15-20 perc alatt szép világos barnára sütjük őket.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 173
elküldve: 1
receptkönyvben: 21
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
fogás: köret
adag: 8 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: bagel, pita, perec, édes leveles, buci, burek, croissant, hamburger-buci, briós, kifli

egyéb elnevezések

házi zsemle, vágott zsemle, búzacsírás zsemle

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2014-02-06 17:13

Kedves Torma!

Nagyon köszönöm! :)

Üdv,
Veruss

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2014-02-05 18:10

Kedves Topjoker!
Sajnos, nem tudok, segíteni, mert amióta megváltozott az oldal, azóta még receptet feltölteni is nagyon körülményes :(
Azt hiszem, nem is fogok többet.
Itt megtalálható az összes receptem: http://szilvasgomboc.cafeblog.hu/

Üdvözlettel,
Veruss

topjoker
topjoker Wed, 2014-02-05 16:27

KEDVES SZILVÁSGOMBOC !NAGYON TETSZIK A RECEPTED ,SZERETNÉM ELMENTENI A RECEPT-KÖNYVBE ,DE AMIÓTA EZ AZ ÚJ NOSALTY PROFIL VAN KB-3HETE, NEM TUDOM A RECEPTKŐNYVBE ELMENTENI .NAGYON MEGKÖSZÖNNÉM ,HA TUDNÁL SEGITENI.

Rehova Kata
Miss Lemon / Rehova Kata Wed, 2014-02-05 21:53

Kedves Topjoker!
Elképzelhető, hogy betelt a receptkönyved. Próbálj belőle törölni, de ha így sem sikerül az újabb receptek mentése, írj nekünk az info@nosalty.hu címre és utána járunk a problémának!
Üdv:
Kata

229
tönkölybúza liszt 10 dkg
rozsliszt 5 dkg
búzacsíra 1.5 ek
kenyérliszt BL80 34 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
víz 2.5 dl
tej 0.5 dl
1.5 teáskanál
cukor 1 teáskanál