r
Nosalty Logó

Unicum torta Pirkától

NS
Unicum torta Pirkától
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

Tészta:

Krém:

Bevonáshoz:

793
Kalória
12.1g
Fehérje
94g
Szénhidrátok
38.7g
Zsír
57.2g
Víz
81.2g
Koleszterin
4.8g
Rost
65.3g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tészta:

Krém:

Bevonáshoz:

Összesen 793 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tészta:

Krém:

Bevonáshoz:

Összesen 9524 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tészta:

Krém:

Bevonáshoz:

Összesen 332 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.1 g

Zsír

  • Összesen
    38.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    81 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    425.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    232 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    94 g
  • Cukor
    65 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    57.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    133 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    131 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 793 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    145.6 g

Zsír

  • Összesen
    464.9 g
  • Telített zsírsav
    170 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    974 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5107 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    179 mg
  • Kálcium
    302 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    502 mg
  • Foszfor
    1307 mg
  • Nátrium
    2780 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1127.5 g
  • Cukor
    783 mg
  • Élelmi rost
    57 mg

Víz

  • Összesen
    686.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1600 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    191 micro
  • Kolin:
    510 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1574 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    316 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    824 micro
Összesen 9524 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    178.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.3 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    24 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 332 kcal

Elkészítés

Tészta:

  1. Tészta elkészítése:
  2. A vizet a kakaóval és150 gramm cukorral felforraljuk, közben csomómentesre keverjük. Kihűtjük.
  3. A szoba-hőmérsékletű vajat 225 gramm cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
  4. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, sütőporral és vaníliás cukorral.
  5. A vajas-tojásos keverékhez hozzáadjuk a kihűlt kakaós vizet, elkeverjük, majd fokozatosan a lisztes keveréket is beletesszük.
  6. Három egyenlő részre osztjuk a tésztát, és a lapokat egyesével megsütjük kivajazott, lisztezett tortaformában. (Egy adagra kb. 400 gramm nyers tésztakeverék jut.)
  7. Minden lapot jól kihűtünk, mielőtt kiveszünk a formából.
  8. Krém elkészítése:
  9. A másfél deci Unicumból 6 evőkanállal egy kis lábosba teszünk, és felforraljuk a zselatinnal.
  10. A mascarpone-hoz adjuk a cukrot és a többi Unicumot.
  11. Felverjük a tejszínhabot.
  12. Az időközben langyosra hűlt zselatint hozzákeverjük a mascarpone krémhez.
  13. Végül homogénre keverjük benne a felvert, kemény tejszínhabot.
  14. Hűtőbe tesszük hűlni, amíg a tortalapok is kihűlnek.
  15. Marcipán bevonat elkészítése:
  16. Ha kihűlt minden alkotórész, akkor összeállítjuk a tortát. Alulra fektetünk egy tortalapot, amit megkenünk krémmel. Rá újabb lap és újabb krém réteg kerül. Az utolsó lap felkerülése után az egészet bevonjuk a maradék krémmel, az oldalait is. Hűtőbe tesszük.
  17. 3 csomag marcipán bevonó masszát megszínezünk ízlés szerint zöld ételszínezékkel (kb. 1 teáskanálnyi), átgyúrjuk vele a masszát.
  18. A negyedik csomag marcipán masszát három részre tépjük, az egyiket natúran hagyjuk, a másik kettőt piros és sárga színezékkel átgyúrjuk. Ezeket kb. 0,5 mm vastagra nyújtjuk, egy nagyobb átmérőjű pogácsa-szaggatóval kivágunk a fehérből egy kört, egy kisebb átmérőjűvel pedig a pirosból és a sárgából. A sárgát éles késsel kereszt alakúra vágjuk. A rétegeket a képen is látható módon egymásra fektetjük.
  19. A zöld marcipánmasszát kevés porcukorral megszórt folpackra helyezzük, és szintén kb. 0,5 mm vastagra nyújtjuk, hogy a tortát teljes egészében befedje. Ezután a folpack segítségével ráborítjuk a tortára, amit ezután óvatosan lehúzzuk róla. Lapáttal lesimítjuk a tetejét, majd az oldalait. A lelógó felesleget éles késsel levágjuk. Közepére helyezzük az elkészült Unicum díszt.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 22

Két ikertestvérem születésnapja közelgett, én pedig megemlítettem nekik, hogy szokás szerint idén is meg fogom őket egy tortával lepni. A két fiú egymásra nézve kuncogott, és mondta, hogy jó, de Unicum-osat kérnek (mivel mint italt, nagyon kedvelik). Engem azonban nem lehet semmilyen extra kéréssel zavarba hozni, imádom a lehetetlennek tűnő kihívásokat, így nekiálltam kiötleni, hogyan is lehetne megvalósítani. Úgy gondoltam, egy csokoládés alap mindenképpen illeni fog az Unicum kesernyés ízéhez, így itt böngészve Fahéj receptjét találtam a legalkalmasabbnak, aki nagyon segítőkész volt velem. A krém igazán egyszerű, és a tiramisuk világát idézi, főként, hogy nekem a torta egy éjszakát hűtőben állt, és a tészta kellemesen magába szívta az Unicum ízét.

További receptek

Legegyszerűbb csokitorta

Szaftos és puha, mélyen kakaós ízű piskóta, valamint közé rétegelt karakteres, lágy csokikrém: igen, ez az a csokitorta, amiről mindig is álmodtál! Pofonegyszerű megsütni, a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...