Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Unicum torta Pirkától

Unicum torta Pirkától
Unicum torta Pirkától
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Két ikertestvérem születésnapja közelgett, én pedig megemlítettem nekik, hogy szokás szerint idén is meg fogom őket egy tortával lepni. A két fiú egymásra nézve kuncogott, és mondta, hogy jó, de Unicum-osat kérnek (mivel mint italt, nagyon kedvelik). Engem azonban nem lehet semmilyen extra kéréssel zavarba hozni, imádom a lehetetlennek tűnő kihívásokat, így nekiálltam kiötleni, hogyan is lehetne megvalósítani.

Úgy gondoltam, egy csokoládés alap mindenképpen illeni fog az Unicum kesernyés ízéhez, így itt böngészve Fahéj receptjét találtam a legalkalmasabbnak, aki nagyon segítőkész volt velem.

A krém igazán egyszerű, és a tiramisuk világát idézi, főként, hogy nekem a torta egy éjszakát hűtőben állt, és a tészta kellemesen magába szívta az Unicum ízét.

hozzávalók / 12 adag

Tészta:

Krém:

Bevonáshoz:

ajánlat

Sokan saját készítésű fondant vagy marcipán masszát használnak, és minden tiszteletem az övék. Azonban egy nagyáruház polcán megláttam, hogy kapható kész változatban is egy ismert cukrászati termékeket gyártó cégtől és elérhető áron. Igaz, ők a csomagoláson azt írták, hogy 1 csomag elég egy 18 cm átmérőjű torta bevonására, de még szerencse, hogy a biztonság kedvéért többet vásároltam, ugyanis a torta magassága miatt 3 csomagra is szükség volt. A negyedik csomag pedig a díszítéshez kellett.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta elkészítése:
  1. A vizet a kakaóval és 150 gramm cukorral felforraljuk, közben csomómentesre keverjük. Kihűtjük.
  2. A szoba-hőmérsékletű vajat 225 gramm cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
  3. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, sütőporral és vaníliás cukorral.
  4. A vajas-tojásos keverékhez hozzáadjuk a kihűlt kakaós vizet, elkeverjük, majd fokozatosan a lisztes keveréket is beletesszük.
  5. Három egyenlő részre osztjuk a tésztát, és a lapokat egyesével megsütjük kivajazott, lisztezett tortaformában. (Egy adagra kb. 400 gramm nyers tésztakeverék jut.)
  6. Minden lapot jól kihűtünk, mielőtt kiveszünk a formából.

Krém elkészítése:

  1. A másfél deci Unicumból 6 evőkanállal egy kis lábosba teszünk, és felforraljuk a zselatinnal.
  2. A mascarpone-hoz adjuk a cukrot és a többi Unicumot.
  3. Felverjük a tejszínhabot.
  4. Az időközben langyosra hűlt zselatint hozzákeverjük a mascarpone krémhez.
  5. Végül homogénre keverjük benne a felvert, kemény tejszínhabot.
  6. Hűtőbe tesszük hűlni, amíg a tortalapok is kihűlnek.

Marcipán bevonat elkészítése:

  1. Ha kihűlt minden alkotórész, akkor összeállítjuk a tortát. Alulra fektetünk egy tortalapot, amit megkenünk krémmel. Rá újabb lap és újabb krém réteg kerül. Az utolsó lap felkerülése után az egészet bevonjuk a maradék krémmel, az oldalait is. Hűtőbe tesszük.
  2. 3 csomag marcipán bevonó masszát megszínezünk ízlés szerint zöld ételszínezékkel (kb. 1 teáskanálnyi), átgyúrjuk vele a masszát.
  3. A negyedik csomag marcipán masszát három részre tépjük, az egyiket natúran hagyjuk, a másik kettőt piros és sárga színezékkel átgyúrjuk. Ezeket kb. 0,5 mm vastagra nyújtjuk, egy nagyobb átmérőjű pogácsa-szaggatóval kivágunk a fehérből egy kört, egy kisebb átmérőjűvel pedig a pirosból és a sárgából. A sárgát éles késsel kereszt alakúra vágjuk. A rétegeket a képen is látható módon egymásra fektetjük.
  4. A zöld marcipánmasszát kevés porcukorral megszórt folpackra helyezzük, és szintén kb. 0,5 mm vastagra nyújtjuk, hogy a tortát teljes egészében befedje. Ezután a folpack segítségével ráborítjuk a tortára, amit ezután óvatosan lehúzzuk róla. Lapáttal lesimítjuk a tetejét, majd az oldalait. A lelógó felesleget éles késsel levágjuk. Közepére helyezzük az elkészült Unicum díszt.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 237
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Kama Suflé

Mióta szakács: 2009.10.12.
56 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

unicumos torta, mascarponekrémes torta, unicum formájú torta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

katalinka3
katalinka3 Sat, 2013-08-10 14:16

Katalinka3.
Ez egy igazán klassz recept. Ősszel el is készítem majd férjem születésnapjára.
Kedvence az unicum - meg persze az édesség is. Mentettem.
Köszi még egyszer, Katalinka3.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-08-08 17:26

Gratulálok a tortádhoz! Örülök, hogy sikerült. És ez az unicumos változat igazán felkeltette az érdeklődésemet, hiszen nálunk is van, aki az unicumot szereti. No majd ezzel lepem meg, ha lesz alkalom. :) köszi a krém ötletét!
Üdv : Fahéj

793
cukrozatlan kakaópor 80 g
víz 4 dl
cukor 375 g
vaj 200 g
tojás 3 db
vaníliás cukor 2 csomag
finomliszt 350 g
szódabikarbóna 1 teáskanál
sütőpor 1 teáskanál
1 teáskanál
növényi tejszín 2 dl
zselatin 10 g
cukor 50 g
mascarpone 250 g
unicum 1.5 dl
marcipán 600 g
ételfesték 1 kávéskanál
ételfesték 1 kávéskanál
ételfesték 1 kávéskanál
porcukor 10 g