r
Nosalty Logó

Túrós-lekváros töltött-fonott kalács

Vera vagyok
Túrós-lekváros töltött-fonott kalács
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

528
Kalória
13.4g
Fehérje
91.1g
Szénhidrát
11.6g
Zsír
55.9g
Víz
74.2g
Koleszterin
2.4g
Élelmi rost
30.4g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 528 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 4214 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 291 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    421.2 g
  • Cink
    50 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    39 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    171 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    91.1 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    55.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    23 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 528 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    107 g

Zsír

  • Összesen
    92.8 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    594 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3369.7 g
  • Cink
    399 mg
  • Szelén
    240 mg
  • Kálcium
    510 mg
  • Vas
    310 mg
  • Magnézium
    183 mg
  • Foszfor
    1372 mg
  • Nátrium
    323 mg
  • Réz
    16 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    729 g
  • Cukor
    243 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    447.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    738 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    125 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    39 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    181 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    420 micro
  • Kolin:
    404 mg
  • Retinol - A vitamin:
    727 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    125 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    596 micro
Összesen 4214 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    233.2 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    50.5 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    30.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    13 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 291 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet kicsit meglangyosítjuk, és elkeverjük egy kávéskanál cukorral. Ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk állni 3 percig.
  2. Ezalatt a lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba. Beletesszük a cukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót. Utána beletesszük az egyik tojást és a másik tojásnak a fehérjét. (A maradék egy tojássárgáját félretesszük a végére, a kalács lekenéséhez.)
  3. Ezután beleöntjük az élesztőt és a habtejszínt is. Minden összetevőt elkeverünk a liszttel, és utána jó alaposan összegyúrjuk. A tésztának nem szabad keménynek lenni, puha és ruganyos legyen. (Szükség esetén tegyünk még bele tejet vagy lisztet.) Kb. 10 percig kell gyúrni kézzel ahhoz, hogy ruganyos legyen. A végén összegömbölyítjük a tésztát a tálban, és megszórjuk kevés liszttel.
  4. Lefedjük a tálat, és kelni hagyjuk a tésztát kb. 1 óra hosszáig, amíg a tészta a kétszeresére nő.
  5. Ezalatt a túrót összetörjük egy villával, és összekeverjük a cukorral, a tejföllel és a fahéjjal.
  6. Mikor a tésztánk megkelt, akkor szétvágjuk 6 kb. egyforma darabra. Hármat egyenlőre félreteszünk, a másik hármat pedig kinyújtjuk hosszú csíkokra. A hossza legyen háromszorosa a szélességének.
  7. Ezután egymás mellé fektetjük a kinyújtott csíkokat, és egyenletesen elosztjuk rajta a túrót. Szétkenjük a tészta teljes felületén, nem egy csíkban tesszük rá. Utána ezeket a csíkokat feltekerjük hosszában. Majd ezt a három szálat összefonjuk, mint a fonott kalácsokat szokták. A fonatot rátesszük egy sütőlapra, amire sütőpapírt tettünk.
  8. Aztán ugyanezt megcsináljuk lekváros töltelékkel is. (Én több lekvárt tettem rá, mint a hozzávalóknál írtam, de láthatóan elég sok kifolyt belőle, ezért csökkentettem a mennyiséget.:))
  9. A sütőlapon lévő kalácsokat megint kelesztjük, letakarva 30 percig.
  10. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A maradék tojássárgáját pedig összekeverjük 1 ek tejjel.
  11. A másodszor is megkelt kalácsokat bekenjük a tojásos-tejes keverékkel. (Ha azt szeretnénk, hogy a kalács teteje sötétebb legyen, akkor a tojásba még tegyünk 1 tk cukrot is.)
  12. Betesszük az előmelegített sütőbe, és 30 perc alatt megsütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Ilyen tésztából fonott kalácsot már sokszor csináltam, de most úgy gondoltam, kipróbálom töltve is. És érdemes volt!:) Ha valaki azt szeretné, hogy a kalács ne nyíljon ennyire szét, akkor sütheti valamilyen formában is, de akkor hosszabb lesz a sütési idő, mert magasabb, sűrűbb lesz a tészta.

Nosalty stories

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...