Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vegán kalács

Vegán kalács
Vegán kalács
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kalácsot sütni bizony a vegánok is szeretnek, ezzel a recepttel pedig tudni is fognak: ez a vegán kalács ugyanis nem csak finom, de napokig puha is marad - bár valószínűleg úgyis előbb fogy el, mint hogy megkeményedhetne. Húsvétra vagy egy ráérős hétvégére egyaránt szuper választás, fonhatjuk hármas, de akár hatos fonással is, az íze így is, úgy is szuper.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy tálba öntjük a langyos vizet és a szintén langyos magtejet - ez lehet bármilyen, általunk kedvelt alternatív tej, akár keverhetjük is. Hozzáadunk egy evőkanál cukrot és az instant élesztőt, összekeverjük az egészet, majd lefedjük, és hagyjuk pihenni, amíg az élesztő felfut.
  2. Amikor ez megtörtént, hozzáadjuk az olvasztott margarint, és kézi mixerrel habosítani kezdjük. Több részben hozzáadjuk az aquafabát - ő, vagyis a csicseriborsó főzőleve/konzervleve helyettesíti a tojást. Közben folyamatosan kevergetjük az egészet: nagy habot nem fogunk elérni, de a tetején azért jelennek meg légbuborékok.
  3. Végül jöhet bele a cukor, ízlés szerint pár csipet só, valamint több adagban a liszt. Kézzel vagy géppel jól összedolgozzuk, majd 5-10 percig dagasztjuk, amíg szép, fényes, feszes tésztát kapunk.
  4. A kész tésztát olajjal kikent edénybe tesszük, letakarjuk, és 1 órát kelesztjük. Az egy óra leteltével az öklünkkel a megkelt tészta közepébe boxolunk egyet (bizony!), majd letakarva újabb fél órát kelesztjük.
  5. Jöhet a formázás: ebből az adag tésztából két nagy, félkilós kalácsot tudunk sütni, vagy 5-6 aranyos picit. Szóval tetszés szerinti számban szétosztjuk a tésztát, az egyes adagokat picit átgyúrjuk, majd annyi felé osztjuk, ahány fonású kalácsot szeretnénk.
  6. Megfonjuk a kalácsokat, majd letakarva még negyed órát pihentetjük. Közben előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
  7. A kalácsainkat egy ecset segítségével bekenjük aquafabával, majd tetszés szerint megszórjuk magokkal - én most szezámot és mákot használtam.
  8. 30-35 perc alatt készre sütjük a kalácsokat, félidőben fordítva egyet a tepsin. Azon melegében, kihűlve, másnap, harmadnap jó étvággyal fogyasztjuk - ugyanis napokig puha marad, bár nem biztos, hogy marad is belőle addigra.
  • sütési hőfok: 175°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 925
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty vegán

Mióta szakács: 2020.01.13.
27 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

húsvéti kalács, vegán kalács, vegán pékáru, kalács tojás nélkül

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

379
víz 235 ml
zabtej 175 ml
instant élesztő 1 tasak
cukor 1 ek
tejmentes margarin 115 g
aquafaba 10 ek
cukor 70 g
0 ízlés szerint
finomliszt 900 g
mák 0.5 ek
szezámmag 1 teáskanál