Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós-aszalt szilvás kovászos kalács

Diós-aszalt szilvás kovászos kalács
Diós-aszalt szilvás kovászos kalács
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kedvenc foszlós vaníliás kalács receptemet próbáltam ki az új fehér kovászommal, "Fecóval".

Az eddigi tapasztalatom az, hogy dagasztással és hajtogatásokkal kapom a legjobb, legkönnyebb kovászos kenyereket. Ezért sütöttem a kalácsot is így. Kivártam, amíg "Fecó" kovász optimálisan aktív lett, a tészta szépen kelt, a kalács finom, puha is lett, közepesen levegős, de... Én levegősebbet, könnyebbet szerettem volna!

A teljes kiőrlésű liszt, a vaj és a dió megnehezítik a kelesztést, de én arra gyanakszom, hogy a második kelesztést kellett volna hosszabbra hagynom (2 óra helyett 3 vagy több?). Kovásszal nehezebb eltalálni a sütés időzítését, mint a sima élesztős tésztáknál. Ezt már Évi nénivel a minap megtanácskoztuk. Én mindenesetre töretlen jókedvvel folytatom a vadkovászos gyakorlataimat.:)

hozzávalók / 6 adag

A kalácshoz

A tetejére

ajánlat

A dió és az aszalt szilva a vaníliával olyan finom, hogy ezért tettem fel a receptet. Talán valaki más hamarabb is tudja tökéletesíteni a sütést, mint én. Hozzászólásokat is szívesen fogadok; sokan vannak itt a NS-n, akik gyakorlott "kovászosok". :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket összekeverjük a csipet sóval, a cukorral, dióval, durvára vágott aszalt szilvával. Hozzáadjuk az egy deci tejben elkevert kovászt és a vaníliás cukrot, majd legvégül a vajat. Annyi tejjel dolgozzuk össze, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. 
  2. Ezután kézzel vagy géppel jó simára, fényesre dagasztjuk, és 1 órát letakarva pihentetjük.
  3. A pihentetés után hajtogatjuk (mint a pogácsát), majd letakarva megint pihentetjük egy órát.
  4. Ezt a hajtogatást óránként még kétszer megismételjük.
  5. Ekkor megformázzuk, és kikent sütőformába tesszük.
  6. Megint kelesztjük 2-3 órát, amíg legalább másfélszeresére kel.
  7. Tetejét tojással megkenjük, majd melegedő, 180 fokos sütőben sütjük kb. 50 percig. Rácson hűtjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 22x10x8 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 895
elküldve: 0
receptkönyvben: 11
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kelt kalács, diós kalács, kalács kevert liszttel

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Fri, 2013-03-15 13:57

Szia Torma, javít a dolgon, ha a magokat csak az első kelesztés után teszed a tésztába, és még tovább agyod kelni. A tk. lisztekkel egyébként mindig ez lesz a helyzet. Én amúgy pont az ilyen tömör kenyereket/tésztákat szeretem, ez nem a hibájuk, hanem egyszerűen csak a természetük :))
üdv,
Zilka

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-03-16 20:10

Igazad van Zilka; a legjobb ízű kenyerek azok nehezebbek...ez a természetük :) jó!!! Köszi az ötleteket, tanácsokat! Kellemes hétvégét, üdv, Torma :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2013-02-21 22:09

Szia Torma!

Ne csináld, tök szép a kalácsod. Most már azt hiszem, valamitől nagyon egyre jár a rugó az agyunkban. Minap írtam ki egy aszalt szilvás tk. kenyérreceptet. Véletlen ez? Majd leírod, hogy készült Fecó? Izgat a dolog. Üdv: Vass

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-02-22 00:24

Aranyos vagy Vass :) Azóta szerencsére sikerült sütnöm egy szuper jót, amivel TELJESEN elégedett vagyok! Feldobtam 2 napja, hamarosan megjelenik.
Fehér Fecó rettentõ lassú volt, pont úgy, mint a Terka volt...10 nap után is csak félgõzzel erjedezett...(akkor kevertem be rozsliszttel a Terkát).
A Fecóba meg bedobtam egy borsónyi bio görög yoghurtot....valamelyik recept yoghurttal kezdi erjeszteni a vadkovászt (1 ek)...jó lett volna csak liszttel, de nem indult be nekem sehogyan. A yoghurt után tisztára "bevadult", szó szerint! Most egyformán erõs mindhárom kovászom. Tegnap megetettem mind a hármat; olyan tüncik voltak mind a hárman együtt a tálcán! Hogy vannak a Jenõid? Meg Ómika? Nameg Józsi???
Kellemes hétvégét Neked, Torma :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-02-22 21:00

Szia Torma!
Ómika a kukában végezte, mert megpenészedett. Jenő I- és II a mélyhűtőben. Józsi húzza csak az igát. Most sütöttem tőle két formakenyeret. Most mintha izgatottabb lett volna. Rád hallgattam, nem hagytam túlkelni. Nemsokára kóstoló lesz, majd beszámolok. Szép hétvégét!
Fecó tisztán fehér kovász? Milyen lisztből készítetted? Üdv: Vass

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-02-22 23:16

Szegény Ómika! Vigyázz a Józsira, nekem mindig szimpi volt!
A Fecó 100% fehér lisztes ( finomliszt, néha fehér kenyérliszt).
Nem tudom, meddig bírom türelemmel etetgetni őket; egyenlőre szeretem csinálni. ha megunom, beteszem oket a melyhutobe pihenni...
Remelem jol sikerült a kenyered/ kenyereid??!! Ne add fel, inkább ritkábban süss; meglátod jó lesz és idővel könnyebb, rutinosabb az egesz folyamat:)
Kellemes hétvégét, T :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-02-23 11:21

Szia!

Most kicsit kevesebb folyadékot adtam hozzá, kisebb formába tettem és csak kb. 3-4 órát kelesztettem. Hát kelhetett volna tovább. De formára már tetszetős volt, csak kissé tömör és a héja kemény lett. Természetesen az íz fenomenális. Ezért mindenképpen megéri a "küszködés". Én lesz, ami lesz, Józsit hűtőben tartom, mert Ómi kint lelte halálát, pedig nincs meleg ott, ahol tartom. Mindenféle praktikát kipróbálok, aztán azt alkalmazom, ami a legjobban bejött. Szép hétvégét. Nálatok most biztosan csodálatos az idő (tudom, mert most jött haza egy ismerősöm, akinek ott volt az esküvője). Na itt szakad az eső és felváltva a hó. Pedig isteni lenne már a tavasz. Puszi: Vass

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-02-20 11:18

Szia Tormi! En igaz, hogy nem vagyok vadkovaszos, de azt mar tapasztaltam, hogy a teljeskiorlesu vagy rozsliszt, nem beszelve a diorol, az megneheziti a kelest, nekem is a dios kenyerem nagyon finom volt, de lapos lett. Egyebkent nagyon ugyes vagy, szep a kalacsod is.
Szeretnem meg megkerdezni, hogy a lusta kenyer tesztajat, ha ma elkeszitem, (egyebkent mar kel a konyhapulton) holnap reggel suthetek mar belole? Koszi, puszi, Cs:)

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-02-20 11:41

Persze, barmikor, ha 2 orat kelesztetted, T:)
Koszi a velemenyt; egyetertek... azota sutottem egy jobbat!

480
finomliszt 1 bögre
teljes kiőrlésű liszt 1 bögre
kovász 20 dkg
cukor 3 púpozott ek
vaj 5 dkg
dió 1 marék
dió 5 dkg
aszalt szilva 8 dkg
vanília kivonat 1 teáskanál
1 csipet
tej 2 dl
tojás 1 db