Nosalty Logó

Diós-aszalt szilvás kovászos kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Torma
Diós-aszalt szilvás kovászos kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
vadkovászos
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A kalácshoz

A tetejére

Összesen 480 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A kalácshoz

A tetejére

Összesen 2869 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A kalácshoz

A tetejére

Összesen 282 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11 g

Zsír

  • Összesen
    17.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    396 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    197 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    75 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    124 micro
Összesen 480 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.7 g

Zsír

  • Összesen
    103.4 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2375.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    124 mg
  • Kálcium
    463 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    390 mg
  • Foszfor
    1180 mg
  • Nátrium
    187 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    432.1 g
  • Cukor
    103 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    119.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    451 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    209 micro
  • Kolin:
    262 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    411 micro
  • β-crypt
    79 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    744 micro
Összesen 2869 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    231.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    115 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    44 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 282 Kcal

Hozzávalók

A kalácshoz

A tetejére

Elkészítés

A kalácshoz

  1. A liszteket összekeverjük a csipet sóval,a cukorral, dióval, durvára vágott aszalt szilvával. Hozzáadjuk az egy deci tejben elkevertkovászt és a vaníliás cukrot, majdlegvégül a vajat.Annyi tejjel dolgozzuk össze, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
  2. Ezután kézzel vagy géppel jó simára, fényesre dagasztjuk, és1 órát letakarva pihentetjük.
  3. A pihentetés után hajtogatjuk (mint a pogácsát), majd letakarva megint pihentetjük egy órát.
  4. Ezt a hajtogatást óránként még kétszer megismételjük.
  5. Ekkor megformázzuk, és kikent sütőformába tesszük.
  6. Megint kelesztjük 2-3 órát, amíg legalább másfélszeresére kel.
  7. Tetejét tojással megkenjük, majd melegedő, 180 fokos sütőbensütjük kb. 50 percig. Rácson hűtjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 22x10x8
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1013
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 20.

Ajánló

A dió és az aszalt szilva a vaníliával olyan finom, hogy ezért tettem fel a receptet. Talán valaki más hamarabb is tudja tökéletesíteni a sütést, mint én. Hozzászólásokat is szívesen fogadok; sokan vannak itt a NS-n, akik gyakorlott "kovászosok". :)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A kedvenc foszlós vaníliás kalács receptemet próbáltam ki az új fehér kovászommal, "Fecóval". Az eddigi tapasztalatom az, hogy dagasztással és hajtogatásokkal kapom a legjobb, legkönnyebb kovászos kenyereket. Ezért sütöttem a kalácsot is így. Kivártam, amíg "Fecó" kovász optimálisan aktív lett, a tészta szépen kelt, a kalács finom, puha is lett, közepesen levegős, de... Én levegősebbet, könnyebbet szerettem volna! A teljes kiőrlésű liszt, a vaj és a dió megnehezítik a kelesztést, de én arra gyanakszom, hogy a második kelesztést kellett volna hosszabbra hagynom (2 óra helyett 3 vagy több?). Kovásszal nehezebb eltalálni a sütés időzítését, mint a sima élesztős tésztáknál. Ezt már Évi nénivel a minap megtanácskoztuk. Én mindenesetre töretlen jókedvvel folytatom a vadkovászos gyakorlataimat.:)

Hozzászólások

pussycat

Szia Tormi! En igaz, hogy nem vagyok vadkovaszos, de azt mar tapasztaltam, hogy a teljeskiorlesu vagy rozsliszt, nem beszelve a diorol, az megneheziti a kelest, nekem is a dios kenyerem nagyon finom volt, de lapos lett. Egyebkent nagyon ugyes vagy, szep a kalacsod is. Szeretnem meg megkerdezni, hogy a lusta kenyer tesztajat, ha ma elkeszitem, (egyebkent mar kel a konyhapulton) holnap reggel suthetek mar belole? Koszi, puszi, Cs:)

Torma

Persze, barmikor, ha 2 orat kelesztetted, T:) Koszi a velemenyt; egyetertek... azota sutottem egy jobbat!

Évi néni

Szia Torma! Ne csináld, tök szép a kalácsod. Most már azt hiszem, valamit?l nagyon egyre jár a rugó az agyunkban. Minap írtam ki egy aszalt szilvás tk. kenyérreceptet. Véletlen ez? Majd leírod, hogy készült Fecó? Izgat a dolog. Üdv: Vass

Torma

Aranyos vagy Vass :) Azóta szerencsére sikerült sütnöm egy szuper jót, amivel TELJESEN elégedett vagyok! Feldobtam 2 napja, hamarosan megjelenik. Fehér Fecó rettentõ lassú volt, pont úgy, mint a Terka volt...10 nap után is csak félgõzzel erjedezett...(akkor kevertem be rozsliszttel a Terkát). A Fecóba meg bedobtam egy borsónyi bio görög yoghurtot....valamelyik recept yoghurttal kezdi erjeszteni a vadkovászt (1 ek)...jó lett volna csak liszttel, de nem indult be nekem sehogyan. A yoghurt után tisztára "bevadult", szó szerint! Most egyformán erõs mindhárom kovászom. Tegnap megetettem mind a hármat; olyan tüncik voltak mind a hárman együtt a tálcán! Hogy vannak a Jenõid? Meg Ómika? Nameg Józsi??? Kellemes hétvégét Neked, Torma :)

Évi néni

Szia Torma! Ómika a kukában végezte, mert megpenészedett. Jen? I- és II a mélyh?t?ben. Józsi húzza csak az igát. Most sütöttem t?le két formakenyeret. Most mintha izgatottabb lett volna. Rád hallgattam, nem hagytam túlkelni. Nemsokára kóstoló lesz, majd beszámolok. Szép hétvégét! Fecó tisztán fehér kovász? Milyen lisztb?l készítetted? Üdv: Vass

Torma

Szegény Ómika! Vigyázz a Józsira, nekem mindig szimpi volt! A Fecó 100% fehér lisztes ( finomliszt, néha fehér kenyérliszt). Nem tudom, meddig bírom türelemmel etetgetni ?ket; egyenl?re szeretem csinálni. ha megunom, beteszem oket a melyhutobe pihenni... Remelem jol sikerült a kenyered/ kenyereid??!! Ne add fel, inkább ritkábban süss; meglátod jó lesz és id?vel könnyebb, rutinosabb az egesz folyamat:) Kellemes hétvégét, T :)

Évi néni

Szia! Most kicsit kevesebb folyadékot adtam hozzá, kisebb formába tettem és csak kb. 3-4 órát kelesztettem. Hát kelhetett volna tovább. De formára már tetszet?s volt, csak kissé tömör és a héja kemény lett. Természetesen az íz fenomenális. Ezért mindenképpen megéri a "küszködés". Én lesz, ami lesz, Józsit h?t?ben tartom, mert Ómi kint lelte halálát, pedig nincs meleg ott, ahol tartom. Mindenféle praktikát kipróbálok, aztán azt alkalmazom, ami a legjobban bejött. Szép hétvégét. Nálatok most biztosan csodálatos az id? (tudom, mert most jött haza egy ismer?söm, akinek ott volt az esküv?je). Na itt szakad az es? és felváltva a hó. Pedig isteni lenne már a tavasz. Puszi: Vass

ZilkaZil

Szia Torma, javít a dolgon, ha a magokat csak az els? kelesztés után teszed a tésztába, és még tovább agyod kelni. A tk. lisztekkel egyébként mindig ez lesz a helyzet. Én amúgy pont az ilyen tömör kenyereket/tésztákat szeretem, ez nem a hibájuk, hanem egyszer?en csak a természetük :)) üdv, Zilka

Torma

Igazad van Zilka; a legjobb íz? kenyerek azok nehezebbek...ez a természetük :) jó!!! Köszi az ötleteket, tanácsokat! Kellemes hétvégét, üdv, Torma :)

Hozzávalók

A kalácshoz

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Ezeket a zöldségeket és virágokat ültessük áprilisban

Ahogy beköszönt a kellemes tavaszi időjárás, úgy szaporodnak meg kinti teendőink is. Ha szabadidőnk nagy részét az udvaron szeretnénk tölteni, amint beköszönt a meleg, akkor most álljunk neki a kerti munkálatoknak, hogy később gyönyörködhessünk bimbózó virágainkban és zöldellő növényeinkben. ezeket ültessük el áprilisban.

Mucsi Blanka

„Mindig arra buzdítom az embereket, hogy az ő esküvői tortájuk...

A rögtön felismerhető, különleges színekben pompázó, szabályos mértani formájú torták mellett egy ideje izgalmas desszertválogatások is készülnek az Egy csipet torta műhelyében. Bár a tavalyi év és a járványhelyzet nem kedvezett az esküvőknek és a rendezvényeknek, az ünnepi torták és a sütisdobozok iránt most minden eddiginél nagyobb az érdeklődés. Horváth Alexandra, a tortaműhely alapítója az őszi esküvők varázsáról, az inspiráció forrásairól és a sütés terápiás hatásáról is mesélt.

Chilembu Krisztina

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.