Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós kenyér Évi néni konyhájából

Túrós kenyér Évi néni konyhájából
Túrós kenyér Évi néni konyhájából
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig másféle kenyeret sütök, hogy ne unjunk rá. Most ez volt soron. Tegnap készült el, de végül csak ma vágtuk fel. Most is hihetetlen puha, lágy, finom. Milyen lehetett tegnap? Kénytelen leszek újra megsütni, ha kíváncsi vagyok rá.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük.
  2. Kenyérsütőgép üstjébe öntjük a felfuttatott élesztős tejet, az olvasztott vajat, a cottage cheeset, a sikért, tejsavóport, aszkorbinsavat, a lisztet és a sót. Összedagasztjuk, fél órát kelesztjük.
  3. A duplájára kelt tésztát átgyúrjuk, 4 részre vesszük, ezekből hosszúkás, kb. fél méteres hengereket formálunk, melyet összefonunk.
  4. Kerek (vagy tetszőleges) kivajazott formába tesszük, tetejét megkenjük tejjel, megszórjuk kukoricadarával, negyed órát kelesztjük, előmelegített sütőben hőlégkeverésen 40 perc alatt pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35 cm
  • költség: 450 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 151
elküldve: 0
receptkönyvben: 60
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

túrós kalács, túrós formakenyér, sajtos túrós kenyér, sós kalács

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sun, 2014-02-02 20:18

Kedves Évi!
Azt hittem ez lesz végre a jól sikerült kenyerem, de tévedtem. Pedig jól indult, de másképp végződött. Utólag már tudom, hogy hol hibáztam. Miután a tejsavó-pornak ugyanaz a szerepe mint a sikérnek, és előbbi nem volt nekem, úgy gondoltam, hogy a sikérből teszek helyette is. Gyönyörűen kelt, de nem jegyeztem meg, hogy ez esetben 1/4 órát írtál kelesztésnek és én 1/2 óráig hagytam meleg helyen. Akkor még nagyon szép volt, de miután betettem a sütőbe a közepe beesett, és hiába sütöttem 1 és 1/4 óráig olyan szalonnás sületlen lett. A széleit még csak el lehet fogyasztani, de azt is leginkább pirítósnak. Most azzal vigasztalom magam, hogy legalább tudom, hogy mi az oka, annak, hogy nem sikerült. Talán a következő jobb lesz. Remélem. Nem szeretnék több negatív élménybeszámolót. Már nem csak egy jó kenyérre, hanem a sikerélményre is nagyon vágyakozom.
Üdv: Margó

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2014-02-02 21:16

kEDves Margó!

El ne képzeld, hogy nekünk, akik sok kenyér receptet teszünk fel, mindig habos torta az élet. Olykor nem sikerül a dolog. Ne keseredj el. Volt egy barátnőm, aki 1 évig kísérletezett, mire végre sikerült neki a dolog. Annyi összetevőtől lehet más és más egy kenyér, hogy nem is hiszed. Ne add fel, fog az sikerülni. Szerintem válassz ki egy kenyeret és próbáld azt tökéletessé tenni, aztán haladj tovább. Én úgy gondolom, hogy sokszor az a baj, hogy túlkelesztjük a kenyeret. Vagy az is hiba lehet, hogy sok folyadékot használunk. Sorolhatnám napestig. Próbálkozz tovább és sikeres leszel. Hidd el.
Üdv: Éva

dadimami
dadimami Tue, 2014-02-04 00:45

Kedves Évi!
Köszönöm a vigasztalást, és a biztatást, valamint a jó tanácsodat azt megfogadom. Egy kérdésem lenne, a barátnőd gondolom nem csak egymagának sütött kenyereket, kísérletezett annyi ideig, bizonyára van férje, vagy más hozzátartozója, érdekelne, hogy ők, hogy viselték a próbálkozásokat? Az én férjem eddig hősiesen fogyasztotta a nem tökéletes kenyereket, de már kezdi nehezen viselni a megpróbáltatásokat.
Vigaszul sütöm a kedvencét, az almás pitét, - abban jó vagyok - ahhoz viszont az almát mindig ő pucolja és szeleteli, ami nem kevés, mert általában 3 tepsivel sütünk, azért, hogy egy nekünk is maradjon.
üdv: Margó

Polla
Polla / Polla Sun, 2012-09-09 22:14

Kedves Éva!
Ma megsütöttem a kenyeret. Sikérrel, tejsavóporral, aszkorbinsavval nem cicóztam viszont a kukoricadarát a tetejére hintettem. Nemcsak, hogy gyönyörű, hanem csodálatosan puha, foszlós kalácskenyér lett belőle. Köszönöm a receptet.
Polla

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-09-09 22:47

Kedves Polla!
Mindig nagy örömmel tölt el, ha az általam feltett recept másnak is sikert hoz, örömet okoz. Szinte ugyanazt érzem, mintha én sütöttem volna azt a kenyeret, ezért nagyon köszönöm, hogy megírtad ezt nekem. További sikeres sütést kívánok. Üdv: Évi néni

nemgabi
nemgabi / nemgabi Wed, 2012-08-08 13:57

Szia Évi néni!
Gyönyörű és gusztusos a kenyered, mint mindig! Ki fogom próbálni. A tejsavópornak mi a szerepe és hol lehet kapni? Sikért sikerült :) már beszereznem egy gyógynövényboltból és rendszeresen használom is a kenyereimhez. Csodálattal figyelem az újabb és újabb receptjeidet, amiket szinte naponta teszel fel! Nem tudom, hogy csinálod, de nagyon ügyes vagy!
Szeretettel üdvözöl: Gabi

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2012-08-08 18:16

Kedves Gabi!
A tejsavópor lényege az, hogy szépen feljöjjön a kenyér (nem mindig használom), gyógynövény boltban szintén kapható. Nem probléma, ha nem teszel, én is csak azért mert egyszer vettem és nem szeretném, ha a nyakamon maradna. Az aszkorbinsavval is szépen feljön a kenyér, és nem kerül annyiba. Köszönöm az elismerést. Igyekszem itthonra mindig másféle kenyeret, péksütit készíteni. Nagyon szeretek kenyeret sütni, -talán azt a legjobban,- és az elismerés is megterem itthon. Kívánok neked is hasonló sikereket. Szeretettel: Évi néni

wendynaja
wendynaja Wed, 2012-08-08 12:19

Szia!

Naon jol hangzik a recepted, de arra lennek kivancsi ha nincs gepem akkor, meddig kell keleszteni?
Vicki

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2012-08-08 18:11

Keleszteni ugyan addig kell, mint géppel, Letakarva, langyos helyen, míg duplájára nem kel: 3/4 - 1 óra. Üdv: Évi néni

483
cottage cheese 20 dkg
vaj 5 dkg
tej 3.5 dl
méz 2 ek
1.5 tk
friss élesztő 3 dkg
sikér 1 ek
savó 1 ek
aszkorbinsav 1 csipet
kenyérliszt BL80 75 dkg
vaj 1 ek
tej 1 ek
kukoricadara 1 evőkanál