Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós haluska lapockapörkölttel

Túrós haluska lapockapörkölttel
Túrós haluska lapockapörkölttel
105 perc / előkészület: 15 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet a vanyarci Haluska fesztiválra találtam ki.:)

hozzávalók / 4 adag

Pörkölthöz

Haluskához

Szólj hozzá!

elkészítés

Pörkölt:

  1. A zsíron megdinszteljük a kockára vágott vöröshagymát.
  2. Amikor üveges lesz, hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, azzal összeforgatjuk.
  3. Hozzáadjuk a kockára vágott sertéslapockát, és megpirítjuk rajta, amíg a külseje nem fehéredik ki.
  4. Hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott paradicsomot, és azzal megforgatjuk.
  5. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
  6. Hozzáadjuk a friss oregánót, kakukkfüvet és sót. Addig főzzük, amíg omlós nem lesz.

Haluska:

  1. A burgonyát lereszeljük.
  2. Hozzáadjuk a lisztet, és összekeverjük. Az állagának olyannak kell lennie, mint a nokedlinek, de annál mégis egy kicsit keményebbnek. Figyeljünk oda, mert ha túl lágy a tészta, csak mancs lesz belőle.
  3. Villával belereszeljük a túrót, és alaposan elkeverjük benne.
  4. Sózzuk.
  5. Bő sós vízben kifőzzük.
  6. A kifőtt haluskát kevés zsírral átkeverjük, hogy ne tapadjon össze.
  7. Az elkészült pörkölttel és tejföllel tálaljuk.
  • költség: 1100 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 953
elküldve: 3
receptkönyvben: 73
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Kátai Csaba

Mióta szakács: 2013.08.23.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
főzőverseny: sztrapacska, haluska, galuska főzőverseny
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sertéspörkölt túrós galuskával, pörkölt sztrapacskával, lapockapörkölt

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2013-09-06 13:40

Én is csak gratulálni tudok! Gyakorlott háziasszonyként a pörkölt nem okozott meglepetést a haluska fogott meg igazán:) Remek párosítás lehet. Alkalomadtán én is ki fogom próbálni. Egyelőre szemet gyönyörködtető a látvány és tényleg öröm egy férfi receptjét olvasni, pláne egy ilyen receptjét. Természetesen lájkoltam:) Üdv: Gabi

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2013-08-28 15:18

Kedves Csaba!
Örül a szívem amikor férfiember receptjét olvasom.Nagyon jó összeállítás, ami pikánsan kiemeli az ízeket. Nálunk minden március 15. -én marhapörkölt van túrós lúdgégével. További jó recepteket kívánok.
Zoli

évi1973
évi1973 Sun, 2013-08-25 17:52

Felénk(Békés megye) a haluska az a gyúrt metéltre vágott tészta.Érdekes dolgokat lehet itt olvasni:-)

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2013-08-28 15:42

Kedves Évi!
Eredetileg a krumplis nokedli, vagy haluska ( galuska ) felvidéki étel. Ott a gabonaféle nehezebben termett meg, mint a krumpli, ezért az emberek nagy része ezen élt. Sokféle elkészítési móddal tették változatosabbá. Vidéketekre a betelepített tótok ( akkor még nem szlovákok voltak) hozták magukkal a szót, aminek az egyik jelentése a gyúrt tészta. Nógrádban, közelebb Vanyarcon a haluska jelentése a reszelt krumpliból készített nokedli, amit köretként használnak. A juhtúrós krumplis nokedli, sztrapacska a " halusky v bryndzová " , amit a juhtúróval összekeverés után tejföllel leöntve és kockára vágott sült szalonnával ( esetleg pörccel ) tálalnak
Ennyit a rövid néprajzról.
A figyelmetekbe ajánlom a Haluska Fesztivált, ami nagy népi szórakozás sokféleképpen készített galuskával. Mi az utóbbi években mindig ott voltunk és jól szórakoztunk a különféle műsorokon ( behatóan foglalkoztunk a sztrapacska kóstolásával is )
Zoli

1041
sertéslapocka 0.8 kg
vöröshagyma 1 nagy db
disznózsír 1 ek
fűszerpaprika 1 ek
kakukkfű 1 kk
oregánó 1 kk
paradicsom 1 nagy db
burgonya 70 dkg
rétesliszt 30 dkg
tehéntúró 10 dkg
3 kávéskanál
tejföl 2 dl