Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós csusza nagyon másképp

Túrós csusza nagyon másképp
Túrós csusza nagyon másképp
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A túrós, sajtos, tejfölös tésztákat minden formájukban imádom. Egyik nap megláttam a zöldségesnél egy csomag óriáskagyló tésztát, ami beindította a fantáziámat. Átgondoltam, hogy mi van otthon,  amit beletölthetnék. A tészta mellé vásároltam még egy csomag metélőhagymát, így született ez a nagyon laktató, diétásnak semmiképp nem mondható, de rendkívül finom tésztaétel.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ajánlom ezt az ételt minden tészta- és tejtermékimádónak annak ellenére, hogy nagyon kiadós, és nehéz abbahagyni. :)
Aki nem szeretne a töltögetéssel bíbelődni, az készítheti sima csuszatésztából is, ez esetben főzés után alulra egy réteg tészta kerül, ezt meglocsoljuk egy kis szalonnazsírral, erre jön egyenletesen elkenegetve a töltelék, újabb réteg tészta, arra is egy kis zsír, majd a hagymás tejföl.
Az étel elkészíthető húsmentes változatban is, ez esetben a töltelékből hagyjuk ki a szalonnát, és a zsír helyett olvasztott vajjal locsoljuk a tésztát.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megfőzzük a tésztát kevés olajjal és sóval fogkeményre, majd leszűrjük  és hideg vízben jól átmossuk, addig míg teljesen ki nem hűl.
  2. A szalonnát apró darabokra vágjuk, és serpenyőben lassú tűzön megsütjük olyanra, mint amit a túrós csuszára szoktunk tenni. A kisült zsírját őrizzük meg.
  3. Amig  a tészta fő, és a szalonna sül, elkészítjük a töleteléket: A két paprikát, egy fej lilahagymát, a metélőhagymát és a póréhagymát apró darabokra vágjuk.
  4. Ha megsült a szalonna, kiemeljük a kisült zsírjából, lecsöpögtetés után a zöldségekhez keverjük. A túrót is a zöldségekhez adjuk, és kézzel jól összedolgozzuk.
  5. Ízlést szerint borsozzuk és sózzuk. A sóval vigyázzunk, mert a túró és a szalonna is nagyon sós lehet.
  6. Kivajazzuk a tepsit.
  7. A tésztákat kis kannállal egyenként megtöltjük a túrós, zöldséges masszával. Egy-egy tésztába ne töltsünk túl sokat, annyit csak, hogy a tészta két vége kényelmesen összeérjen a tetején.
  8. A megtöltött tésztákat jó sűrűn elhelyezzük egyenként a tepsiben úgy, hogy egymásra ne kerüljenek a tészták, csak egymás mellé.
  9. Ezután az egészet meglocsoljuk a szalonna kisült zsírjával. (Nem kell az egész, ne hogy tocsogjon a zsírban.)
  10. Felvágjuk apróra a másik fej lilahagymát és a metélőhagyma másik felét is, és belekeverjük a két doboz telfölbe, majd sóval, borssal ízesítjük.
  11. Ezt a teljfölt egyenletesen rákenjük a tészta tetejére, majd sütőben megsütjük. (Addig süssük, még a tejföl alól kilógó tészták szépen megpirulnak)
  12. Tálaláskor nyakon öntjük még teljöllel.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x25 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 053
elküldve: 0
receptkönyvben: 52
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Demon_Otto

Mióta szakács: 2010.09.09.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tepsiben sült túrós csusza, túrós óriáskagylós tészta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

balintmonika
balintmonika Fri, 2015-01-23 09:54

A paprikát kihagytam mert a tél kellős közepén járunk,és ilyenkor nem szeretek sok pénzért íztelen dolgokat vásárolni-értem ezt a paprikára.A juhtútó is kimadradt,mert Berzengóciában (ahol élek) ezt lehetetlen beszerezni.Még így is nagyon fini lett.Köszi a receptet.

Bató Edit
Bató Edit Mon, 2010-11-29 11:50

Szia Otto!
Hát ez nem egy fogyókúrás fogás, de hogy isteni finom, az biztos. Mindenkinek ízlett. Köszi még egyszer! Edit.

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2010-11-24 10:42

Ez aztán igazi merénylet, kedves Otto... Már alig várom, hogy kipróbálhassam, gyengéim az ilyen finom tészták. Köszi a remek ötletet! Üdv.Edit.

Demon_Otto
Demon_Otto / Demon_Otto Thu, 2010-11-25 11:35

Kedves Edit!

Örülök, hogy megnyerte a tetszésedet. Tésztaételhez képest egy kicsit macerás az elkészítése, de megéri. :)

1026
tészta 500 g
tehéntúró 30 dkg
juhtúró 30 dkg
piros kaliforniai paprika 2 db
lila hagyma 2 db
póréhagyma 0.5 közepes db
snidling 1 csokor
sertésháj 25 dkg
tejföl 3 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vaj 1 ek
napraforgó olaj 1 teáskanál