r
Nosalty Logó

Öntött perec

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Öntött perec
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Az erdőhorváti perechez

Az öntötti perechez

Összesen 1470 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Az erdőhorváti perechez

Az öntötti perechez

Összesen 5882 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Az erdőhorváti perechez

Az öntötti perechez

Összesen 236 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.9 g

Zsír

  • Összesen
    86.4 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    328 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1966.9 g
  • Cink
    166 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    255 mg
  • Vas
    128 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    536 mg
  • Nátrium
    739 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    129.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    318.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    306 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    16 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    76 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    128 micro
  • Kolin:
    182 mg
  • Retinol - A vitamin:
    301 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    274 micro
Összesen 1470 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    159.5 g

Zsír

  • Összesen
    345.5 g
  • Telített zsírsav
    153 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    123 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    1310 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7867.5 g
  • Cink
    663 mg
  • Szelén
    285 mg
  • Kálcium
    1020 mg
  • Vas
    513 mg
  • Magnézium
    236 mg
  • Foszfor
    2146 mg
  • Nátrium
    2955 mg
  • Réz
    26 mg
  • Mangán
    24 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    516.7 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    1274.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1224 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    65 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    303 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    511 micro
  • Kolin:
    729 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1204 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    195 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1098 micro
Összesen 5882 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    316.5 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    119 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    12 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 236 Kcal

Hozzávalók

Az erdőhorváti perechez

Az öntötti perechez

Elkészítés

Az erdőhorváti perechez

  1. A pereceket összetörjük (nem kell nagyon, a tenyerünkbe fogjuk, és egyet roppantunk rajta, majd egy tálba szórjuk).
  2. Kb. 4-5 dl vizet egy kiskanál sóval felforralunk, majd leöntjük vele az összeört perecet. Megvárjuk, míg nagyjából beissza.
  3. Addig a szalonnát kis kockákra vágjuk, és megpirítjuk, hogy a zsírja kiolvadjon.
  4. A szalonna negyedét kivesszük a serpenyőből, a maradék zsíros szalonnakockákhoz öntjük az áztatott pereceket, és addig forgatjuk, amíg nem marad alatta víz.
  5. A tejfölt kikeverjük a túróval.
  6. A kész pereceket tányérra szedjük, meglocsoljuk a tejfölös túróval, és a félretett szalonnakockákat igazságosan elosztjuk a tetején.
  7. Azonnal tálaljuk.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 7536
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 14.

Ajánló

Megpróbálhatjuk juhtúróval is, biztos nagyon finom úgy is. Akárhogy is tálaljuk, egy kis házi pálinka biztos, hogy nagyon jól esik utána! :)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Az erdőhorváti perecet  tulajdonképpen azért sütöttem meg, hogy ezt az öntött perecet kipróbáljam. Első hallásra kicsit rémisztőnek tűnhet, általában nem szoktak nagyon rákattani az emberek, ha megkérdezik tőlük, hogy te, akarsz vízben áztatott száraz perecet túróval? Be kell vallanom, még én is ódzkottam tőle egy darabig, de fölösleges volt, mert nagyon finom lett! Az ételnek egyébként az a története, hogy erdőhorvátiból, akárcsak az összes többi palóc faluból rengeteg summás, vagyis idénymunkás vándorolt le az Alföldre. Ennek főként az volt az oka, hogy a régió nem igazán bővelkedik termőföldben, így a szegényebb parasztok kénytelenek voltak tavasztól-őszig máshol mezőgazdasági munkát vállalni. Ilyenkor egész summásbandá álltak össze, sokszor éveken át ugyanazok a fiatalok, gyakran a fél országon át utazva, hogy megkeressék azt, amit a kelengyéjük elkészítéséhez, vagy a családjuk fenntartásához szükséges volt. A summásoknak mindig volt úgynevezett summás ládájuk, ebben vitték magukkal azokat a holmikat, amire a fél év alatt szükségük lehetett. Egy oldal szalonna még a legszegényebbek ládájában is ott lapult, és mivel a summás szálláson nem nagyon volt lehetőségük főzőcskézni, a szénhidrát egy részét is magukkal vitték, száraz tészta, tarhonya, vagy éppen a "kopásálló" száraz borkorcsolya formájában. Helyben aztán már csak puhítani kellett forró vízzel, megszórni némi friss túróval és szalonnapörccel. Mivel ez egy mezőgazdasági munkát végző emberek számára "fejlesztett" étel, ennek megfelelően iszonyú nehéz, és kevéstől is nagyon jól lehet lakni, és igaz, hogy ők nyáron ették, de én alapvetően azért hűvösebb napokra ajánlom mindenkinek, aki vállalkozó kedvű, és érdeklődik a népi táplálékok iránt :).

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Nagyon köszönöm ezt a receptet, kedves Dacota! Nagyanyám a nagypénteki böjtöt szigorúan tartotta, olyankor általában szilvalevest f?zött aszalt szilvából, másodiknak meg öntött perecet. Nekem nagyon ízlett. ? már régen nincs köztünk, nem kérdezhetem meg, hogy csinálta. Én meg hiába próbálkoztam, meg sem közelítette az enyém az ? öntött perecét. ? nyilván nem szalonnával készítette böjtben, csak tehéntúróval, de nagyon finom volt.

Dacota

Kedves Toncsi! Nagyon örülök, hogy tetszik, és hogy örömet okoztam vele. Nem tudom egyébként, hogy ebb?l mennyire sikerülne a böjtös öntött perec, annak ugyanis kicsit más a tésztája, nem tettek bele se vajat, se tojást, és tej helyett vízben futtatták az éleszt?t, így teljesen kizárták az állati eredet? összetev?ket, feltétnek pedig darált mákot szórtak rá. Annak a böjtös perecnek a receptjét sajnos még nem sikerült megtalálnom, pedig az az igazán eredeti. De a néni, akit?l ez a recept van, és aki mesélt nekem az öntött perecr?l, említette, hogy böjtkor szalonna helyett ezt a fajta perecet ették ?k is sima túróval, és a mákos böjtös perecb?l verzióhoz tényleg csak a nagyon öregek és a nagyon er?sen vallásosak ragaszkodtak. Száz szónak is egy a vége, remélem, ha kipróbálod, ízleni fog, és ha meg így sem az igazi, akkor az azért lehet, mert vaj és tojás nélkül készült perecnek más a nedvszívó képessége. Szép napot! Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

Perecsüt? család sokadik generációja vagyok.A nagymamám Gazsi Sándorné/Erd?horváti/sütötte az igazi "b?tös"perecet,ami lisztb?l,éleszt?b?l,sóból és vizv?l készült.Az öntött perec ize/túróval,mákkal/még most is a számban van.Nagyon finom volt a tojásos perec is,amit süteményként fogyasztottunk.Kedvencem volt a "puha perec" amit a Nagymamám félig sülve szedett ki a kemencéb?l.Nagymama biztosan örülne,ha tudná,hogy a perec tovább él az egyik unokája révén.

Hozzávalók

Az erdőhorváti perechez

Az öntötti perechez

Címlapról ajánljuk

„Ha az adott helyen már nem tudsz tanulni, akkor váltani...

Enzsöl Balázs mosogatóként kezdte gasztronómiai pályafutását 2005-ben, négy évvel később pedig már Angliában volt főszakács. A cukrászattal Ausztriában ismerkedett meg, majd néhány év alatt nemzetközileg elismert cukrásztanácsadóvá küzdötte fel magát. Évek óta Barcelona a bázisa, de a világ minden tájára hívják éttermek, hotelek, kávéházak, hogy stílusát átültesse az ő kínálatukba. Nevét Magyarországon a Mestercukrász című gasztroreality zsűritagjaként ismerték meg szélesebb körben. Karrierjéről, munkásságáról kérdeztük.

Szász Nóri

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!