Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Öntött perec

Öntött perec
Öntött perec
10 perc / előkészület: 5 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az erdőhorváti perecet  tulajdonképpen azért sütöttem meg, hogy ezt az öntött perecet kipróbáljam. Első hallásra kicsit rémisztőnek tűnhet, általában nem szoktak nagyon rákattani az emberek, ha megkérdezik tőlük, hogy te, akarsz vízben áztatott száraz perecet túróval? Be kell vallanom, még én is ódzkottam tőle egy darabig, de fölösleges volt, mert nagyon finom lett!
Az ételnek egyébként az a története, hogy erdőhorvátiból, akárcsak az összes többi palóc faluból rengeteg summás, vagyis idénymunkás vándorolt le az Alföldre. Ennek főként az volt az oka, hogy a régió nem igazán bővelkedik termőföldben, így a szegényebb parasztok kénytelenek voltak tavasztól-őszig máshol mezőgazdasági munkát vállalni. Ilyenkor egész summásbandá álltak össze, sokszor éveken át ugyanazok a fiatalok, gyakran a fél országon át utazva, hogy megkeressék azt, amit a kelengyéjük elkészítéséhez, vagy a családjuk fenntartásához szükséges volt.
A summásoknak mindig volt úgynevezett summás ládájuk, ebben vitték magukkal azokat a holmikat, amire a fél év alatt szükségük lehetett. Egy oldal szalonna még a legszegényebbek ládájában is ott lapult, és mivel a summás szálláson nem nagyon volt lehetőségük főzőcskézni, a szénhidrát egy részét is magukkal vitték, száraz tészta, tarhonya, vagy éppen a "kopásálló" száraz borkorcsolya formájában. Helyben aztán már csak puhítani kellett forró vízzel, megszórni némi friss túróval és szalonnapörccel.
Mivel ez egy mezőgazdasági munkát végző emberek számára "fejlesztett" étel, ennek megfelelően iszonyú nehéz, és kevéstől is nagyon jól lehet lakni, és igaz, hogy ők nyáron ették, de én alapvetően azért hűvösebb napokra ajánlom mindenkinek, aki vállalkozó kedvű, és érdeklődik a népi táplálékok iránt :).

hozzávalók / 4 adag

Az erdőhorváti perechez

Az öntötti perechez

ajánlat

Megpróbálhatjuk juhtúróval is, biztos nagyon finom úgy is. Akárhogy is tálaljuk, egy kis házi pálinka biztos, hogy nagyon jól esik utána! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A pereceket összetörjük (nem kell nagyon, a tenyerünkbe fogjuk, és egyet roppantunk rajta, majd egy tálba szórjuk).
  2. Kb. 4-5 dl vizet egy kiskanál sóval felforralunk, majd leöntjük vele az összeört perecet. Megvárjuk, míg nagyjából beissza.
  3. Addig a szalonnát kis kockákra vágjuk, és megpirítjuk, hogy a zsírja kiolvadjon.
  4. A szalonna negyedét kivesszük a serpenyőből, a maradék zsíros szalonnakockákhoz öntjük az áztatott pereceket, és addig forgatjuk, amíg nem marad alatta víz.
  5. A tejfölt kikeverjük a túróval.
  6. A kész pereceket tányérra szedjük, meglocsoljuk a tejfölös túróval, és a félretett szalonnakockákat igazságosan elosztjuk a tetején.
  7. Azonnal tálaljuk.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 371
elküldve: 2
receptkönyvben: 23
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
nehézség: könnyű
szezon: ősz
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

erdőhorváti öntött perec, áztatott perec tejfölös-túróval, summás túróscsusza

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-09-19 15:28

Perecsütő család sokadik generációja vagyok.A nagymamám Gazsi Sándorné/Erdőhorváti/sütötte az igazi "bűtös"perecet,ami lisztből,élesztőből,sóból és vizvől készült.Az öntött perec ize/túróval,mákkal/még most is a számban van.Nagyon finom volt a tojásos perec is,amit süteményként fogyasztottunk.Kedvencem volt a "puha perec" amit a Nagymamám félig sülve szedett ki a kemencéből.Nagymama biztosan örülne,ha tudná,hogy a perec tovább él az egyik unokája révén.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-09-14 14:37

Nagyon köszönöm ezt a receptet, kedves Dacota! Nagyanyám a nagypénteki böjtöt szigorúan tartotta, olyankor általában szilvalevest főzött aszalt szilvából, másodiknak meg öntött perecet. Nekem nagyon ízlett. Ő már régen nincs köztünk, nem kérdezhetem meg, hogy csinálta. Én meg hiába próbálkoztam, meg sem közelítette az enyém az ő öntött perecét. Ő nyilván nem szalonnával készítette böjtben, csak tehéntúróval, de nagyon finom volt.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2010-09-14 15:01

Kedves Toncsi!
Nagyon örülök, hogy tetszik, és hogy örömet okoztam vele. Nem tudom egyébként, hogy ebből mennyire sikerülne a böjtös öntött perec, annak ugyanis kicsit más a tésztája, nem tettek bele se vajat, se tojást, és tej helyett vízben futtatták az élesztőt, így teljesen kizárták az állati eredetű összetevőket, feltétnek pedig darált mákot szórtak rá. Annak a böjtös perecnek a receptjét sajnos még nem sikerült megtalálnom, pedig az az igazán eredeti. De a néni, akitől ez a recept van, és aki mesélt nekem az öntött perecről, említette, hogy böjtkor szalonna helyett ezt a fajta perecet ették ők is sima túróval, és a mákos böjtös perecből verzióhoz tényleg csak a nagyon öregek és a nagyon erősen vallásosak ragaszkodtak. Száz szónak is egy a vége, remélem, ha kipróbálod, ízleni fog, és ha meg így sem az igazi, akkor az azért lehet, mert vaj és tojás nélkül készült perecnek más a nedvszívó képessége.
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

1465
finomliszt 60 dkg
tojás 3 db
vaj 6 dkg
tej 1.5 dl
élesztő 3 dkg
porcukor 2 dkg
1 teáskanál
tojás 1 db
kolozsvári szalonna 25 dkg
tehéntúró 25 dkg
tejföl 4 dl
0 ízlés szerint
víz 5 dl