Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött káposzta gazdagon

Töltött káposzta gazdagon
Töltött káposzta gazdagon
155 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Apuskám, Bátyám és Szerelmem egyik kedvenc karácsonyi fogása. Mamám míg élt minden évben készített, így eddig nekem csak egyszer volt alkalmam elkészíteni még nagyon régen, amikor a szárnyaimat bontogattam a sütés-főzés gyönyörű világában. Most, hogy itthon, velünk karácsonyoznak, arra az elhatározásra jutottam, hogy Mamám nyomdokaiba lépve megpróbálom a legfinomabb töltött káposztát eléjük varázsolni. Nagy volt a kockázat, mert én nem szeretem igazából, így azt gondolom, hogy olyan jót főzni, mint amilyen Mamáé volt, az szinte lehetetlen. Minden bátorságomat összeszedve nekileselkedtem. Hagytam jó másfél napig állni, egészen addig, amíg meg nem érkeztek Apuskámék. Egy forró tányér marhahúsleves után eléjük tettem ezt a töltött káposztát, és amikor megkóstolta az én drága édesapám csak ennyit mondott: Ez olyan, mint Mamáé... Ennél nagyobb elismerést nem is kaphattam volna:)

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Természetesen azt a kis kolbászt kihagyhatjuk belőle. Ha nem lett nagyon híg a lé, akkor nyugodtam készíthetjük liszt nélkül.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A savanyú káposztát mossuk át, ha szükséges (nekem most nem kellett, tökéleteset kaptam). A levelek vastagabb ereit kivágjuk.
  2. A rizst feltesszük főni, de csak előpároljuk 5 perc alatt.
  3. A szalonnát és 1 db hagymát nagyon apróra felvágjuk.
  4. A fokhagymákat áttörjük, majd a hagymával, szalonnával és a szalonna zsírjával együtt egy pár percig pároljuk, majd félrehúzzuk, megszórjuk a pirospaprikával. Ha kihűlt, hozzákeverjük a darált húshoz.
  5. A rizst is hozzádjuk, beleütjük a tojást, fűszerezzük sóval, borssal, majorannával. Jól összekeverjük, hogy a fűszerek mindenhol átjárják a húst.
  6. A káposztaleveleket megtöltjük a töltelékkel. A savanyú káposzta nagyobbik felét egy nagy lábas aljára helyezzük, majd erre kerülnek a töltelékek, majd a töltelékek közé dugdossuk a felkockázott füstölt tarját, babérlevelet. A maradék káposztával befedjük.
  7. Felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Lefedjük, lassú tűzön kb 2 órát főzzük. Az utolsó fél órában tegyük bele a karikára vágott kolbászt. Amikor elkészült, vegyük ki óvatosan a töltelékeket.
  8. A maradék hagymát nagyon apróra vágjuk, a zsíron megfonnyasztjuk, majd megszórjuk 2 tk pirospaprikával és 1 ek liszttel. Berántjuk a levet, majd szépen visszatesszük a töltelékeket.
  9. Tejföllel meglocsolva, friss fehér kenyérrel tálaljuk.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 259
elküldve: 4
receptkönyvben: 83
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Mercedes

Mióta szakács: 2011.08.22.
302 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

töltött káposzta, töltött káposzta tarjával, húsgombócos káposzta

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

437
sertéslapocka 70 dkg
savanyú káposzta 85 dkg
káposztalevél 12 közepes db
rizs 10 dkg
kolbász 25 dkg
füstölt tarja 20 dkg
füstölt szalonna 5 dkg
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
tojás 1 db
sertészsír 1 ek
0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
babérlevél 3 db
majoranna 0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
finomliszt 1 evőkanál
tejföl 450 g