Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött burgonyaladik bolognai módra

Töltött burgonyaladik bolognai módra
Töltött burgonyaladik bolognai módra
90 perc / előkészület: 20 perc főzés: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Réges-régen Nagymamám is készített nekünk darált hússal töltött krumplikat, ennek az "ízemléknek" a hatására alkottam meg ezt a változatot.

hozzávalók / 4 adag

A burgonyához

A tetejére

ajánlat

Petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk, igazán csak frissen jó. Vegyes idénysalátát vagy ecetes savanyúságot kínálhatunk hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyákat alapos mosás után héjában megfőzzük. A vízbe tesszük a köménymagot, a babérlevelet és 1 evőkanál sót.
  2. Amíg a krumpli fő, addig elkészítjük a darált húst bolognai módon. Kevés olajat öntünk az edénybe, belereszeljük a megtisztított vöröshagymát, áttörjük bele a fokhagymagerezdeket. Kicsit dinszteljük, majd rádobjuk az előzőleg jól átmosott darált húst. Sózzuk egy kicsit, és addig pirítjuk a húst, amíg a leve elfő. Ekkor beletesszük a feldarabolt hámozott paradicsomokat, paradicsomlevet, befűszerezzük (bors, pirospaprika, oregano), és egy csipetnyi cukorral is megszórjuk. Alaposan összerottyantjuk, ha még úgy ítéljük, sózzuk meg.
  3. A krumplit a forrástól számított kb. 20 percig főzzük, leszűrjük, még melegen meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk.
  4. A burgonyák aljáról levágunk egy kis darabot, hogy ne billegjenek. Tetejükről pedig levágjuk a kalapkájukat. Belsejüket kivájjuk, megtörjük.
  5. A kész bolognai húsba belekeverjük a megtört krumplit, s megtöltjük vele a „ladikokat”.
  6. Kivajazott tűzálló tálba sorakoztatjuk a „ladikokat”, lefedjük alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Levesszük az alufóliát, a kalapkákat megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk a reszelt sajttal, és pirulásig sütjük még.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 38 847
elküldve: 12
receptkönyvben: 661
elkészítve: 22/27
Facebookon megjelent: 1

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
kategória: töltött zöldség
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

darált hússal töltött krumpli, krumpli töltve, burgonya, bolognai raguval megtöltve

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2014-12-07 00:33

A nem darált húst is átmossuk, nem? Ha pl. a boltban/hentesnél az ott kimért húst darálva kéred, akkor szerintem szükséges.
Üdv:
Anita

Mucianyus
Mucianyus Sat, 2014-11-15 15:28

Kedves HossoAni!

Valóban a darált húst kell átmosni? Nem elég jól lecsöpögtetni, ha túl nedves?

Üdv!

Mucianyus

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2014-12-07 00:36

Kedves Mucianyus!

Ha nem én darálom le a húst, arra az esetre gondoltam. Pl. boltban megveszem a húst, amit darálva kérek, akkor előtte az nem lett átmosva. Egy tésztaszűrőben szoktam elvégezni az átmosást, és hagyom kicsit lecsepegni a mosogatóban.
Természetesen ha én darálom a húst le, akkor előtte egészben mosom meg a húst.
Üdvözlettel:

Anita

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-11-18 23:57

Végre itt van ez a csoda!
Finom, laktató, guszta, akár ebéd akár vacsora, köszönöm szépen, hogy feltetted.:-D
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Mon, 2012-11-19 12:49

:-)
Gondoltam, hogy észreveszed! Amikor beszéltünk róla a múltkoriban, eszembe jutott, hogy itt nincs még fent, nosza - gondoltam - akkor tenni kell ezügyben valamit!
Köszönöm szépen! Nektek is szép hetet kívánok! Nálunk a gyerkőcöknél már nagyban Mikulás- és Jézuska láz van :-)!
Üdv:
Anita

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-11-19 13:46

Kedves HossoAni!

:-D
Örülök, hogy ezt a csodás-laktató finomságot, ami az utolsó villáig, falatig elfogy, és megéri elkészíteni,- ide is felkerült, jó ötlet volt.:-O
Köszönöm, mostanság elég sűrűn telnek a hetek, a fiunk szalagavatózott november 10-én, holnap megyek a lánnyal "háztűznézőbe " a helyi gimibe, ott a várva várt továbbtanulási lehetősége, érdekli, már múlt héten 12-én, este egy iskolai bemutatkozó beszélgetésre elmentünk, hát holnap megnézi, mi fán terem a gimi,bepillantás tanórákba!! , ( én is oda jártam, de nem ilyen tanítási-tanulási rendszerben!!! :-O ) , és persze: még jó sok felelés és dolgozat van előttük, és nem mellesleg mindkettő a felvételire is készül,az év elején, meg az év végi nagy dobásra, az mondjuk a fiamé, az érettségi.:-O
Ennek ellenére, természetesen, azért mert 18. és 14. évesek, bizony várják a Télapót, és alkudozni tudnak itt a "Télanyóval", mit szeretnének...:-o, meg persze a Karácsonyt. Aztán,...majd kiderülnek a dolgok...:-o
Én is alkudozok, remélem, meghallgat a Jézuska, igyekeztem a lehető legjobb lenni, persze, hogy így volt-e, nem én döntöm el.:-o
Szép hetet még egyszer és köszönjük!
Éva-Anyóca

395
burgonya 8 közepes db
darált sertéshús 20 dkg
köménymag 1 kávéskanál
babérlevél 2 db
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint
oregánó 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
cukor 1 teáskanál
konzerv paradicsom 20 dkg
napraforgó olaj 2 ek
vaj 1 ek
trappista sajt 10 dkg
tojássárgája 1 db