Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tízfűszeres csirkeragu

Tízfűszeres csirkeragu
Tízfűszeres csirkeragu
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesapám vérbeli szakács (noha mérnökként dolgozik), és valamikor réges régen, születésem idején mustáros lesütött húst szeretett volna készíteni, de csak menet közben vette észre, hogy mustár nincs otthon. De nem adta fel, ahhoz hogy a kívánt pikáns ízvilágot elérje, fogta a paradicsomot, valamint a fűszeres ládikát, és rögtönzött. Gyerekként is, és még most felnőtt fejjel is ki merem jelenteni, hogy ez a kedvenc szaftos apróhús receptem, ahogy a leírásból is sejthető, kenyérre kenve is rengetegszer vittem az iskolába uzsonnaként.
Nem tudom, milyen lenne, ha valamelyik fűszert kihagynánk, vagy mással helyettesítenénk, én pont így szeretem, és ha csak nem kényszerülök rá (mint apukám a mustárral :) ), nem fogok rajta változtatni soha.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Mi többnyire párolt rizzsel és savanyúsággal szoktuk enni, de kitűnően passzol akármilyen burgonyás vagy akár tésztás körethez is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkemell-filét apró (kb. 1,5 cm-es) kockákra vágjuk.
  2. A megtisztított hagymát lereszeljük, vagy nagyon apróra vágjuk, a fokhagyma gerezdeket összezúzzuk, és hozzájuk keverjük a kis kockákra darabolt, hámozott paradicsomot. (Én egy ideje turmixgépben szoktam pürésíteni, hogy biztosan homogén legyen a szósz, de ez elhagyható.)
  3. A zsiradékon a csirkemell-kockákat kifehéredésig erős tűzön pirítjuk.
  4. Ha minden húsdarabka kifehéredett, mérsékeljük a lángot, és hozzáöntjük a paradicsomos hagyma elegyet/pépet, majd a fűszereket, szószokat is sorjában.
  5. Az egészet alaposan összeforgatjuk, és addig kevergetjük, míg "levet ereszt".
  6. Utána lefedve, rövid lében pároljuk, időnként átkeverjük, és az elpárolgott levet kevés víz hozzáadásával pótoljuk.
  7. A hús puhulása után zsírjára lesütjük, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy a szaft a húst éppen ellepje, és még egyszer átforraljuk.
  8. Ha a húst hidegen (pl. kenyérre kenve) is kívánjuk fogyasztani, akkor az utolsó felöntővízben feloldjuk az étkezési zselatint, csomómentesre keverjük, és ezzel együtt forraljuk át.

  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 295
elküldve: 2
receptkönyvben: 184
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsófi

Mióta szakács: 2011.01.28.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

lesütött hús, fűszeres hús, szaftos hús, fűszeres csirke, pikáns csirkemell apróhús

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nima
nima Fri, 2011-07-22 17:13

Nagyon finom lett!
Igaz nem lett kocsonyás, csak egy kicsit sűrűbb. Nem sok maradt, de hidegen is kenyérre lehetett kenni.
Ismét köszi a receptet!

nima
nima Sun, 2011-06-19 19:38

Nem keményítőt? Biztos, hogy zselatint? Amúgy nekem tetszik és kipróbálom, de keményítővel.
Köszi a receptet!

konczzso
Zsófi / konczzso Mon, 2011-06-20 07:57

Zselatint szoktunk, hogy "bekocsonyásodjon" a szaft, de majd írd meg, hogy hogy sikerült keményítővel! :)

325
csirkemell filé 100 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 közepes fej
paradicsom 1 nagy db
kakukkfű 3 kk
kurkuma 2 kk
majoranna 1 kk
rozmaring 0.5 tk
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
gyömbér 1 kk
worcestershire-szósz 4 ek
szójaszósz 2 ek
napraforgó olaj 0.7 dl
0 ízlés szerint
zselatin 1.5 teáskanál