Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tiramisuval töltött csokikosár

Tiramisuval töltött csokikosár
Tiramisuval töltött csokikosár
60 perc / előkészület: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár napja készítettem el ezt a finomságot, mikor a társaságban felvetődött, hogy tudásunk összemérése okán le kéne rendezni a saját vacsoracsatánkat, és rendkívüli sikert aratott. 20 darabot csináltam, ami - dacára a főétel mennyiségének és kalóriatartalmának - egy pillanat alatt elfogyott.

hozzávalók / 8 adag

A kosárkákhoz (20 db)

A tiramisuhoz

ajánlat

Desszertbornak fehéret, édeset. A Babits-féle Érdekházasság szerintem kiváló e célra.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Első körben a csokikosarakat készítjük el, majd amíg ezek hűlnek, összeállítjuk a tiramisukrémet, és előkészítjük a terepet a kosarak "összeszerelésére".
  2. Ellenőrizzük, hogy a szilikonformák tiszták -e!
  3. Összeállítjuk a "csöpögtetőt": a tepsire felkerül a sütőrács. A duplafenekű edény belsejét megtöltjük vízzel. Ez fog gondoskodni arról, hogy a csoki ne éghessen oda.
  4. A duplafenekű edényben felolvasztjuk a csokoládét. Lehetőleg kis lángon próbálkozzunk, különben rosszuljárás esete forog fenn. Ügyeljünk rá, hogy 45 celsius foknál ne legyen melegebb! (+/- 10% tűréssel, a mérnökök kedvéért)
  5. A felolvasztott csokoládéból egy-egy adagot evőkanállal egy-egy szilikonformába öntünk. (Azbeszt-kezűek előnyben)
  6. A formában lévő csokoládét eloszlatjuk egyenletesen minden oldalon, majd a felesleget a forma fejjel lefelé fordításával kiöntjük belőle.
  7. A kész kosárkát a formával együtt, fejjel lefelé, a rácsra helyezzük.
  8. Ismételgessük a 4-6 lépéseket, míg a csoki vagy a forma el nem fogy, ügyelve rá, hogy az olvasztott csokoládé hőmérséklete ne menjen 45 fok fölé. Jelentősen. (Én egy labor-hőmérővel méricskéltem, bár ez lehet, hogy túlzás)
  9. Ha a forma fogy el előbb, akkor vakarjuk meg a tarkónkat, mert  Flóra kiváló receptje az én módosításaimmal pont 20 forma kitöltésére elég. A maradék csoki természetesen bármi másra elhasználható, vagy akár a kész tiramisuk tetejére is önthető. Vissza a tárgyhoz:
  10. Tiramisu-krém. Ezt Flóra pont jól leírja.
  11. Következik az összeszerelés. A lehűlt, megdermedt kosarakat egyenként szedegessük ki a formákból, majd rendezzük el egy fémtálcán.
  12. Minden piskótácskát merítsünk meg egy pillanatra a kávéban, majd minden kosárba rakjunk egy-egy kerek kávés piskótácskát.
  13. Minden kosárba merjünk annyi krémet, ami éppen ellepi a piskótácskát, majd a krémre szórjunk egy csipetnyi fahéjat.
  14. Ezeket ismételjük még kétszer, tehát minden kosárba 3 piskóta és az ezeket borító krém kerül.
  15. A 3 piskóta lerakása és beborítása után a kosár tetején fennmaradó helyet töltsük fel krémmel.
  16. A kész cuccot egy napra behűtjük.
  17. Tálalás: a fémtálcán lévő kosarakra porcukor-szóróval kakaóport hintünk, majd a már nyálukat csöpögtető vendégeinknek felszolgáljuk, akik ettől kötelező jelleggel fognak elalélni.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 061
elküldve: 0
receptkönyvben: 109
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Lorem Ipsum

Mióta szakács: 2011.10.19.
4 recept

receptjellemzők

költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tiramisu kosárka, csokikosár tiramisukrémmel

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

d.zsoka
d.zsoka / d.zsoka Thu, 2012-02-16 22:03

gratulálok, nagyon guszta, egyszer megcsinálom :)
mintha egy laborjegyzőkönyvet olvastam volna :)

kapitalista
Lorem Ipsum / kapitalista Thu, 2012-02-16 23:10

Szia!
Igen, azért laborjegyzőkönyv-szerű a receptem, mert agybajt kapok tőle, ahogy egyesek receptet írnak le. Egy recept ugyanis az étel elkészítésének "programja", és mint ilyen, pontos kell,hogy legyen. Ha valamit ugyanúgy szeretnék megcsinálni, ahogy azt más már megtette, akkor pontos leírás kell. Márpedig én szeretném pont azt az ízt érezni, amit a recept készítője, hiszen azért csinálom meg a receptjét. Ha nem azt az ízt szeretném érezni, akkor általában "ízlés szerint" és mérőedény nélkül fűszerezek - ekkor azonban nem recept szerint főzök. :-)

d.zsoka
d.zsoka / d.zsoka Fri, 2012-02-17 10:11

:) ok, akkor még egy két dolgot pontosítanék a helyedben :D pl: az összetevők minősége: milyen csokit használtál (márkanév megjelölése, ha nem nagy márka, akkor hol lehet venni és milyen a csomagolása) és milyen mascarponet :P
na nem vagyok ám ennyire rosszindulatú :) tényleg jó, h ennyire pontos vagy :) és jó, h tagoltad.
időnként olvasok olyan receptet, h a művelet teljesen egyben van és ott el lehet veszni a részletekben

gratulálok még egyszer ehhez a finomsághoz :) remélem, hamarosan lesz alkalmam és időm megcsinálni :)

kapitalista
Lorem Ipsum / kapitalista Fri, 2012-02-17 10:46

A kérdés jogos. :-)
Nem csokit, hanem tortabevonót használtam, a márkájára már nem emlékszem, de nem fontos, az elkészítés szempontjából a 45 celsius fokos hőmérséklet érdekes, e fölött ugyanis sérül az anyag szerkezete és puhábbra dermed, mint amilyen korábban volt.
Ha csokiból próbálod meg elkészíteni a kosarakat, akkor a kész kosarak nagyon puhák lesznek, kipróbáltam. A tortabevonót ne is próbáld meg csokival keverni, az is bukta lesz.
A Mascarpone most épp szarvasi volt, de a Lehel téri piacon, a földszinten van egy tejtermék-üzlet, ahol lehet kapni ennél jobbat, ugyanilyen kiszerelésben. (A 14-es villamos végállomása felöli oldalon)
Sok szerencsét az elkészítéshez! :-)

nmonika809
nmonika809 Wed, 2011-10-26 16:44

Szia!
Gratulálok ehez a remekműhöz!:) Nagyon jól néz ki, biztosan elkészítem, mentve!:)

laraed
Edit / laraed Wed, 2011-10-26 14:48

Gratula az első receptedhez. Nagyon guszták ezek a kosárkák.:))) Ki nyerte meg a házi vacsoracsatát ! Ja és mi volt a nyeremény????? Üdv Edit

641
csokoládé 300 g
mascarpone 250 g
porcukor 5 dkg
citromhéj 1 kk
tojás 3 db
vaníliás cukor 1 csomag
habtejszín 2 dl
feketekávé 3.5 dl
piskótatallér 40 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
fahéj 0 ízlés szerint