r
Nosalty Logó

Tavaszi rizs vicsys konyhájából

vicsys
Tavaszi rizs vicsys konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

319
Kalória
4.9g
Fehérje
30g
Szénhidrátok
20.9g
Zsír
145.5g
Víz
53.8g
Koleszterin
3.8g
Rost
4g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 319 kcal
  • 2% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 638 kcal
  • 2% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 150 kcal
  • 2% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    20.9 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    258.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    145.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    414 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    379 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    124 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    2651 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1297 micro
Összesen 319 kcal
  • 2% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    41.8 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    517.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    241 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.1 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    290.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    829 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    73 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    758 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    247 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    5303 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2594 micro
Összesen 638 kcal
  • 2% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    122 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    68.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    195 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    179 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    292 micro
  • β-karotin
    1251 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    612 micro
Összesen 150 kcal

Elkészítés

  1. A rizst átmossuk egy kevés langyos vízben, és addig cseréljük rajta az öblítővizet, míg eltűnik az opálossága.
  2. Kb. fél liter (bőséges) vízben feltesszük főzni.
  3. A zöldséget és répát apró (5 mm-es) kockára vágjuk, a gombát pedig vékonyan felszeleteljük.
  4. A vajat felmelegítjük egy kis edényben, és rátesszük a felvágott zöldségeket, valamint az apróra aprított petrezselyem zöldjét. Sózzuk, borsozzuk, és ráhintjük a cukrot. Hozzáöntjük a vizet.
  5. A zöldségeket fedő alatt kis lángon pároljuk puhulásig.
  6. Ha a rizs megfőtt, leszűrjük, és a megpárolt zöldségekhez keverjük.
  7. Ha kell, sózzuk, és frissen őrölt borssal fűszerezzük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés ideje: 15 perc

Ez az étel lehet valamilyen sült (hús) körete, de önállóan is megállja a helyét. Tavaszi, friss zöldségekkel a legfinomabb. Nem tartalmaz puffasztó borsót vagy kukoricát, mint a "szokott" zöldséges rizs, emiatt a diétázók és az érzékeny gyomrúak is bátran fogyaszthatják. Aki fogyókúrához használja a receptet, nyugodtan kihagyhatja a vajat, vagy készítheti növényi zsiradékkal is. Nem lesz száraz és fujtós a rizs. A cukor is kihagyható bátran, de ez a minimális mennyiség csak ízt fokoz. Az elkészítése gyors, mert nem kell vacakolni a rizs pirításával, és ráadásul nem kell külön zsiradék hozzá. Az alapos mosás miatt tényleg pergő lesz, nem tapad össze egy csomóba.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...