r
Nosalty Logó

Tarka spárgaleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Jolimami
Tarka spárgaleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A zöldségekhez

A besamelmártáshoz

A tálaláshoz

Összesen 231 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A zöldségekhez

A besamelmártáshoz

A tálaláshoz

Összesen 923 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A zöldségekhez

A besamelmártáshoz

A tálaláshoz

Összesen 44 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1490.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    1218 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.9 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    372.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    529 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1403 micro
Összesen 231 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.7 g

Zsír

  • Összesen
    32.8 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5962.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    498 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    136 mg
  • Foszfor
    419 mg
  • Nátrium
    4872 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    131.6 g
  • Cukor
    81 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    1488.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    385 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    173 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    298 micro
  • Kolin:
    116 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    69 micro
  • β-karotin
    2115 micro
  • β-crypt
    115 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5611 micro
Összesen 923 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    281 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    20 mg
  • Nátrium
    230 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    264 micro
Összesen 44 kcal

Hozzávalók

A zöldségekhez

A besamelmártáshoz

A tálaláshoz

Elkészítés

A zöldségekhez

  1. Megtisztítjuk és 2 centis darabokra felvágjuk a spárgát, a fejeket félretesszük.
  2. Egyl vízben 2 tk sóval és 4 tk cukorral kb. 10-12 perc alatt megfőzzük a spárgaszárakat, a főzési idő vége előtt 1-2 perccel hozzátesszük a fejeket, a zöldborsót és kukoricát.
  3. Elkészítjük a besamelt: a vajat teflonlábasban felolvasztjuk, hozzászórjuk a lisztet, folytonos kevergetés után hozzáöntjük a tejet, csipet sóval-borssal és ízlés szerint őrölt szerecsendióval, őrölt gyömbérrel fűszerezzük. Csomómentesre keverjük néhány evőkanálnyi forró spárgalével (darabokat is tehetünk hozzá, segít a csomómentesség elérésében).
  4. A besamelt felöntjük a borsós spárgalével, egyet rottyantunk rajta, és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 26
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 3109
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 25.

Ajánló

Könnyű, üdítő leves meleg tavaszi napokra. Ha a levest kevesebb lével és/vagy több besamellel készítjük, ugyanezt az összeállítást mártásnak is kínálhatjuk sült, grillezett húsok mellé. Besamel helyett tejfölös habarással készítve újfajta finomfőzelék-variációt tehetünk az asztalra. A besameles alap miatt megkockáztatom, hogy a francia konyhába soroljam ezt a levest. Cukorbetegeknek: 1,5 l levesben 90 g szénhidrát van, 1 dl leves tehát 6 g CH. Ennek nagy részét a borsó és a kukorica teszi ki. Javaslom cukor helyett édesítőszer használatát és borsót, főleg kukoricát legfeljebb mutatóba tegyünk bele. Lisztből használjunk alacsonyabb CH-tartalmút. Így letornázhatjuk a deciliterenkénti CH-tartalmat  kb. 3 g-ra.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tarka spárgaleves
Jolimami 45 recept

Mindig nagyon várjuk a friss spárga megjelenését a piacon, lelkesen be is vásárolok belőle, aztán otthon könyékig ragadok a fehér spárga levétől. Mivel a pucolgatását eléggé unom, ezért találtam ki azt az áthidaló megoldást, hogy a spárgaételeimben felesben legyen jelen a fehér és a hámozást nem igénylő zöld spárga. És ha éppen van egy felbontott konzervkukorica a hűtőben, a fagyasztóban pedig egy kis zsenge zöldborsó, akkor mért is ne főhetnének ezek ugyanabban a fazékban?

Hozzávalók

A zöldségekhez

A besamelmártáshoz

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek