r
Nosalty Logó

Zöldségleves puha grízgaluskával

Walaky
Zöldségleves puha grízgaluskával
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Leves

Grízgaluska

236
Kalória
3.9g
Fehérje
19.7g
Szénhidrát
16.1g
Zsír
420.5g
Víz
65.8g
Koleszterin
3g
Élelmi rost
3.8g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Leves

Grízgaluska

Összesen 236 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Leves

Grízgaluska

Összesen 1413 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Leves

Grízgaluska

Összesen 51 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    16.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1214 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    1067 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    19.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    420.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    335 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    845 micro
  • β-karotin
    2096 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    429 micro
  • Lut-zea
    169 micro
Összesen 236 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.2 g

Zsír

  • Összesen
    96.9 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7283.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    264 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    148 mg
  • Foszfor
    438 mg
  • Nátrium
    6404 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    118.1 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    2522.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2007 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    119 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    75 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    239 micro
  • Kolin:
    189 mg
  • Retinol - A vitamin:
    748 micro
  • α-karotin
    5069 micro
  • β-karotin
    12576 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    2574 micro
  • Lut-zea
    1013 micro
Összesen 1413 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    254.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    224 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    88.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    177 micro
  • β-karotin
    439 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    90 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 51 kcal

Elkészítés

Leves

  1. Egy kb. 3 literes lábasban a vajon kissé megdinszteljük a megtisztított, megmosott, felkarikázott zöldségeket, felöntjük 2 liter hideg vízzel, felforraljuk.
  2. A forrásban lévő levesünkhöz adjuk a többi hozzávalót, a petrezselyem kivételével. A hagymát héjastól, a paradicsomot félbevágva, a paprikát kimagozva, szintén félbevágva, a fokhagymát meghámozva, egészben hagyva. Kavargatjuk addig, míg a leveskockák teljesen feloldódnak, majd lassú tűzön puhára főzzük a zöldségeket, lefedve.
  3. Ha készen van, egy pohárba kiszedjük a paradicsomot, paprikát, hagymát, fokhagymát, jól kinyomjuk belőlük a levüket kanállal, melyet visszaöntünk a levesbe. Ezt követően beleszórjuk az aprított petrezselymet, majd jöhet a galuska.
  4. Tartalékra állítjuk a tüzet, s a galuskát beleszaggatjuk a levesbe mokkáskanállal úgy, hogy a kanalat belemártjuk a forró levesbe, ezzel a forró kanállal adagoljuk a galuskát, mindig belemártva a forró levesbe, míg el nem fogy a grízgaluska masszája.
  5. Megkavarjuk, majd lefedve 15 percig főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot, s kb. 1 óráig lefedve pihentetjük - ezalatt teljesen megpuhul, a leves sem hűl ki -, majd lehet tálalni. Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti!

Grízgaluska

  1. Én már reggel elkészítem, de mindenképp legalább 2-3 órával azelőtt, mielőtt a levesbe tennénk!
  2. Egy lapos lábaskába tesszük a hozzávalókat, kanállal nyomkodva egynemű masszává dolgozzuk őket, a tetejét egyenesre elsimítjuk, s lefedve betesszük a hűtőbe a felhasználásig. Nem kell a tojást felverni, mielőtt hozzátesszük a többi hozzávalót!!! Amikor kivesszük a hűtőből felhasználásra, már nem szabad összekeverni, úgy, a megdermedt masszából kell szépen sorban kiskanállal kivennünk, azt belemeríteni a forró levesbe, így szépen lecsusszan a kanálról a massza, a következőt pedig könnyedén kivehetjük a forró kiskanalunkkal. Ha összekeveri valaki a hűtőből kivett masszát, akkor nem lesz jó!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 45 p

Egyszerű, de nagyon finom leves...... a grízgaluska tökéletes...... "nem kell mindig kaviár" :)...... nagyon szeretjük a grízgaluskát...... sokan vannak így, de félnek készíteni, mert vagy kőkemény lesz, vagy szétesik..... nos, ahogyan én készítem, azzal egyik sem történik meg, így tökéletes...... szétomlani csak a szánkban fog, pihe-puha :)......... lehet más zöldséget is beletenni, de itt most az egyszerűség és a galuska a domináns......... engem nem zavar, hogy nem szabályos alakú - erre nem is törekedtem soha :)....... ajánlom a grízgaluska-imádóknak, bátran ki lehet így próbálni, olyan lesz, ahogyan írtam....

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...