r
Nosalty Logó

Szilvásgombóc ízű házi rétes

Nosalty
Szilvásgombóc ízű házi rétes
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A tésztához (4 rúdhoz)

A töltelékhez (1 rúdhoz)

381
Kalória
9.4g
Fehérje
65.4g
Szénhidrát
8.8g
Zsír
102.3g
Víz
85.7g
Koleszterin
3g
Élelmi rost
12.5g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához (4 rúdhoz)

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Összesen 381 kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához (4 rúdhoz)

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Összesen 3041 kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához (4 rúdhoz)

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Összesen 197 kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    615.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    400 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    65.4 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    102.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    142 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    148 micro
Összesen 381 kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.9 g

Zsír

  • Összesen
    70.6 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    686 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4922.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    220 mg
  • Kálcium
    325 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    185 mg
  • Foszfor
    971 mg
  • Nátrium
    3198 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    523 g
  • Cukor
    100 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

Víz

  • Összesen
    818.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    463 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    157 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    294 micro
  • Kolin:
    560 mg
  • Retinol - A vitamin:
    360 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1138 micro
  • β-crypt
    215 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1183 micro
Összesen 3041 kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    318.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    207 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    33.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    53 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 197 kcal

Elkészítés

A tésztához (4 rúdhoz)

  1. A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót, és elkeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.
  2. Összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Párszor odacsapkodjuk a nyújtódeszkához, ezzel is javítva a tészta minőségét. A tészta akkor jó, mikor fényes, hólyagos, és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát.
  3. Négyfelé vágjuk, kevés olajjal kikent, kis tálkákba tesszük a gombócokat, a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal, és 30 percig letakarva langyos helyen pihentetjük.
  4. Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a töltelékeket. A töltelékhez egy serpenyőben, vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
  5. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd ujjnyi széles szeletekre vágjuk. Tálba téve, hozzáadjuk a cukrot, a kihűlt zsemlemorzsát és a fahéjat. Hagyjuk egy kevés ideig állni, majd ezzel a töltelékkel töltjük meg a kihúzott tésztát.
  6. A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, enyhén belisztezzük, és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.
  7. Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni. De nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Miután elkészültek a töltelékek, akkor kezdjük el kihúzni és tölteni a tésztát egyenként. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral.
  8. Megtöltjük a rétest, a két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és szilikonlappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  9. Előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült, felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x40

A szilvásgombóc ízű házi rétes keletkezését szerintem nem kell megmagyaráznom, hacsak annyit mondok, hogy a blogom neve nem más, mint a Szilvásgombóc. A házi rétes pedig szintén a nagy kedvencek egyike, így nem volt kérdés a két dolog párosítása.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...