r
Nosalty Logó

Szilvásgombóc ízű házi rétes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nosalty
Szilvásgombóc ízű házi rétes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához (4 rúdhoz)

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Összesen 381 kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához (4 rúdhoz)

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Összesen 3041 kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához (4 rúdhoz)

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Összesen 197 kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    615.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    400 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.4 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    102.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    142 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    148 micro
Összesen 381 kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.9 g

Zsír

  • Összesen
    70.6 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    686 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4922.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    220 mg
  • Kálcium
    325 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    185 mg
  • Foszfor
    971 mg
  • Nátrium
    3198 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    523 g
  • Cukor
    100 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    818.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    463 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    157 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    294 micro
  • Kolin:
    560 mg
  • Retinol - A vitamin:
    360 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1138 micro
  • β-crypt
    215 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1183 micro
Összesen 3041 kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    318.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    207 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    53 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 197 kcal

Hozzávalók

A tésztához (4 rúdhoz)

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Elkészítés

A tésztához (4 rúdhoz)

  1. A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót, és elkeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.
  2. Összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Párszor odacsapkodjuk a nyújtódeszkához, ezzel is javítva a tészta minőségét. A tészta akkor jó, mikor fényes, hólyagos, és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát.
  3. Négyfelé vágjuk, kevés olajjal kikent, kis tálkákba tesszük a gombócokat, a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal, és 30 percig letakarva langyos helyen pihentetjük.
  4. Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a töltelékeket. A töltelékhez egy serpenyőben, vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
  5. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd ujjnyi széles szeletekre vágjuk. Tálba téve, hozzáadjuk a cukrot, a kihűlt zsemlemorzsát és a fahéjat. Hagyjuk egy kevés ideig állni, majd ezzel a töltelékkel töltjük meg a kihúzott tésztát.
  6. A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, enyhén belisztezzük, és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.
  7. Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni. De nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Miután elkészültek a töltelékek, akkor kezdjük el kihúzni és tölteni a tésztát egyenként. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral.
  8. Megtöltjük a rétest, a két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és szilikonlappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  9. Előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült, felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x40
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 227
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 17390
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A szilvásgombóc ízű házi rétes keletkezését szerintem nem kell megmagyaráznom, hacsak annyit mondok, hogy a blogom neve nem más, mint a Szilvásgombóc. A házi rétes pedig szintén a nagy kedvencek egyike, így nem volt kérdés a két dolog párosítása.

Hozzávalók

A tésztához (4 rúdhoz)

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...