r
Nosalty Logó

Veronka néni kígyórétese szilvával töltve

NS
Veronka néni kígyórétese szilvával töltve
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A tészta kenéséhez

A töltelékhez

A tetejére

  • 3 ek cukor (kristály)
  • 1 dl víz (a cukrot belekeverve, de nem feloldva!)
341
Kalória
6.1g
Fehérje
50.8g
Szénhidrát
13g
Zsír
135.5g
Víz
49.2g
Koleszterin
3g
Élelmi rost
24.1g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A tészta kenéséhez

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 341 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A tészta kenéséhez

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 3414 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A tészta kenéséhez

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 147 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    198.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    50.8 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    135.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    258 micro
  • β-crypt
    47 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    148 micro
Összesen 341 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    60.7 g

Zsír

  • Összesen
    130.2 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    492 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1983.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    136 mg
  • Kálcium
    451 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    187 mg
  • Foszfor
    843 mg
  • Nátrium
    345 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    508.2 g
  • Cukor
    241 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    1354.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    459 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    125 mg
  • D vitamin:
    185 micro
  • K vitamin:
    96 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    453 micro
  • Kolin:
    426 mg
  • Retinol - A vitamin:
    228 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    2579 micro
  • β-crypt
    472 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1477 micro
Összesen 3414 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    84.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    21.8 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    58 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    110 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 147 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A 2 dltejet meglangyosítjuk, belerakunk 1 kk kristálycukrot,és megfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. Egy keverőtálbanelkeverjük a lisztet a sóval, és elmorzsoljuk a liszttel a zsiradékokat (a zsírt és a margarint is). Egy mélyedést készítünk a közepében.
  3. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a megfuttatot élesztőt, akristálycukrot, és lágy tésztává gyúrjuk. Ha nem tűnik elég lágynak, akkor még egy kis tej kerülhet bele. Ha kész, két részre osztjuk.
  4. Előveszünk egy sütőlemezt, kizsírozzuk, és a sütőt előmelegítjük 180°C fokra /légkeverése 160°C/.
  5. Egy nyújtódeszkát meglisztezünk és az egyik cipóból hosszúkás téglalap alakú formát nyújtunk, a tészta vastagsága kb. 0,5 cm lesz, a hossza, mint a sütőlemez, a szélessége kb. 15-20 cm.
  6. A tészta szélét bevagdossuk csíkokra teljesen körben, úgy hogy a csíkok szélessége kb 1-1,5 cm a hossza kb 5-7 cm, ésa csíkok szembe essenek egymással, hogy majd a töltelék felett össze lehessen csípni. Így a tészta közepén marad egy 10-15 cm széles hely, ahová helyezhetjük a gyümölcsöket.
  7. A fél szilvaszemeket egyenként megforgatjuk a fahéjas kristálycukorban, rétesenként 10 szem szilva (20 félszem) jut, és ráhelyezzük a tésztacsík közepére, vágott felükkel felfelé. (Ettől a gyümölcsmennyiségtől természetesen egy kissé el lehet térni, ezt csak irányadónakszántam. Amint kész, a tetejét megszórjuk 1 ek zsemlemorzsával.
  8. Ezután fogjuk az első két szembehelyezkedő csíkot, és a töltelék felett kissé megcsavarva, összenyomjuk, majd a következőt is, és így tovább a tészta végéig, míg a töltelékel nem lesz takarva. A tészta két végén érdemes egy kissé zártabbra nyomni a csíkokat, hogy a töltelék ne csússzon ki.
  9. Amint megvagyunk, csúsztassuk rá a sütőlemezre, és ismételjük meg az egészet a másik tésztaadaggalis.
  10. A két "rétest" fedjük le egy tiszta ruhával, és kelesszükkb. 30 percig.
  11. Kelés után kenjük meg a tetejüket tojássárgájával,rakjuk be a sütőbe, és süssük 30-40 percig. A sütési idő függ a gyümölcsök víztartalmától.
  12. Amint megsült, kivesszük a sütőből, és megkenjük a tetejüket a kristálycukros vízzel.
  13. Majd ha langyosra hűlt, felszeleteljük, és tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 40 p

Ezt a receptet régen egy kedves szomszédnénitől kaptuk, és ezért azóta is így hívjuk, hogy Veronka néni kígyórétese. Csak az elnevezése az, hogy rétes, ezt a formája miatt kapta, mert igazából kelt tészta. Senki ne ijedjen meg az elkészítésétől, csak leírva tűnik bonyolultnak, a valóságban könnyű, és egy fél óra alatt össze lehet állítani az egészet, mert közben nem kell keleszteni, csak a végén. Ráadásul nagyon mutatós az eredmény, és nagyon finom langyosan, frissen.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...