r
Nosalty Logó

Szilvás mandulás reform bejgli

NovakAndi
Szilvás mandulás reform bejgli
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Tésztához

Töltelékekhez

Összeállítás

879
Kalória
20g
Fehérje
88.2g
Szénhidrátok
53.7g
Zsír
40.8g
Víz
103.4g
Koleszterin
11g
Rost
12.6g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Tésztához

Töltelékekhez

Összeállítás

Összesen 879 kcal
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Tésztához

Töltelékekhez

Összeállítás

Összesen 7029 kcal
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Tésztához

Töltelékekhez

Összeállítás

Összesen 333 kcal
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20 g

Zsír

  • Összesen
    53.7 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    859.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    130 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    187 mg
  • Foszfor
    483 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88.2 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    40.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    191 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    187 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    167 micro
Összesen 879 kcal
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    160 g

Zsír

  • Összesen
    429.4 g
  • Telített zsírsav
    129 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    126 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    151 g
  • Koleszterin
    827 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6877.8 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    105 mg
  • Kálcium
    1039 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    1498 mg
  • Foszfor
    3866 mg
  • Nátrium
    266 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    26 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    705.8 g
  • Cukor
    101 mg
  • Élelmi rost
    88 mg

Víz

  • Összesen
    326 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1526 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    47 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    44 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    723 micro
  • Kolin:
    526 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1494 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    395 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1333 micro
Összesen 7029 kcal
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    20.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    326.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    184 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    15.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 333 kcal

Elkészítés

Tésztához

  1. A hideg tej egyik felében elkeverjük a gyümölcscukrot és az élesztőt, a másikban a megolvasztott, kihűlt vajat, a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat.
  2. A fenti folyékony masszákat és a lisztet a dagasztógép üstjébe helyezzük, és kb 30 perc alatt egynemű tésztává dagasztjuk.
  3. A tésztát egy tálba tesszük, folpackkal lefedjük, és egy éjszakán át hűvös helyen vagy hűtőben pihentetjük.

Töltelékekhez

  1. A xilitet és a vizet összeforraljuk. A diót a fahéjjal, vaníliakivonattal, citrom-narancshéjjal összekeverjük, a cukorsziruppal leforrázzuk, majd kihűtjük.
  2. A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, majd elkerülve, hogy megégjen, egy tányérba öntjük.

Összeállítás

  1. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, kicsit szélesebbre, mint a gáztepsi, kb 4-5 mm vékonyra kinyújtjuk.
  2. Eloszlatjuk a töltelékeket 2-2 lapon. A szilvás-manduláshoz megkenjük a tésztát a házi szilvalekvárral, megszórjuk a pirított mandulával, majd a két oldalát behajtva szorosan, de óvatosan feltekerjük.
  3. A diós tölteléket eloszlatjuk a maradék 2 lapon, majd az előbbihez hasonlóan azokat is feltekerjük.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a felvert tojással, és még további 15-20 percig pihentetjük, amíg a tojás megszárad rajta.
  5. A tetejét villával megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 perc
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35x45

A karácsony elmaradhatatlan édessége számomra az egyik budai cukrászdából minden évben vásárolt szilvás-mandulás bejgli. Idén úgy döntöttem, magam készítem el. Már volt egy bevált bejgli receptem, amit itt leltem a nosalty-n, és tavaly ez alapján készült a bejglink reform alapanyagokkal, az elkészítési módon kicsit egyszerűsítve, azonban sehol sem találtam receptet a szilvás-mandulás töltelékhez. Volt marcipános, aszalt gyümölcsös mákkal, dióval, de szilvás-mandulás sehol sem. Mivel nem sikerült a titkos recept megszerzése a cukrászdából - pedig erősen próbálkoztam -,  ezért nagyon egyszerű módon, a nagymamától kapott házi szilvalekvárt és pirított mandulát használva készítettem el a tölteléket.  Bár nagyon sűrű lekvárt használtam, kicsit féltem, hogy megreped a szilvalekvár nedvességtartalmától a bejgli, de nem! Életem legfinomabb, legszebb bejglije lett az idei, most már csak így fogom készíteni. Ha valaki szereti ezt az ízkombinációt, javaslom, próbálja ki!

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...