Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás lepény Sylvia konyhájából

Szilvás lepény Sylvia konyhájából
Szilvás lepény Sylvia konyhájából
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon sokszor elkészítettem már ezt az egyszerű lepénykét, sokféle verzióban. Természetesen nyáron friss gyümölcsből készül, de mindig fagyasztok le néhány kiló szilvát, hogy télen se álljon meg a tudomány.

A sárgabarackos verzió is versenyben van, hogy melyiket szeretjük jobban, de egyelőre még nem sikerült eldönteni.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A tojást, a zsírt, egy evőkanál cukrot és a csipet sót összekeverjük. Csak annyira, hogy nagyjából elkeveredjenek.
  2. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejet, és összedolgozzuk. Nem kell hosszasan gyúrni a tésztát, csak néhány perc alatt összeállítani.
  3. A tepsibe belenyomogatjuk a tésztát, majd megszórjuk a zsemlemorzsával.
  4. A megmosott, kimagozott szilvát sűrűn egymás mellé tesszük a héjával felfele, és megszórjuk bőven fahéjjal (már aki szereti) és a cukorral. (A cukor mennyisége függ a gyümölcs érettségétől is, általában 4-6 evőkanál cukrot szoktam használni.)

A tetejére

  1. A tejfölt, a tojást és a lisztet egy tálban összekeverjük, majd rákanalazzuk a szilva tetejére.
  2. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz.
  3. A szeleteléssel legalább addig kell várni, amíg langyosra nem hűl, mert nehéz kiszedni szépen a szeletkéket. (Ezt nekünk nem mindig sikerül kivárni :-) )
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x22x6 cm
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 44
össznézettség: 25 263
elküldve: 13
receptkönyvben: 236
elkészítve: 19/19
Facebookon megjelent: 1

szakács

Sylvia

Mióta szakács: 2013.10.01.
42 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: pite
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

szilvás pite, szilvás béles, szilvás lepény

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csillamponiszemu
Csillamponiszemu Wed, 2015-08-26 02:13

Ez volt az első sütemény, amit életemben készítettem és szerencsére meghozta a kedvet a sütéshez. :) Mindenkinek nagyon ízlett, már el is fogyott. Köszönöm!

macska11
Sylvia / macska11 Wed, 2015-08-26 12:28

Nagyon megtisztelő, h az én receptemmel estél át a tűzkeresztségen - és örülök, h rögtön sikered is volt !! :) Csak igy tovább, meglátod, ha egyszer valami beindul, nem lehet abbahagyni - egyre újabb finomságokat fogsz sütni :) Sok sikert a továbbiakhoz !
Ja, és nagyon köszönöm, h megirtad !!!

sibikmoni
sibikmoni Thu, 2015-03-05 12:36

én gyúrtam a tésztát,most fogom másodszorra elkészíteni,nagyon fincsa süti :)

macska11
Sylvia / macska11 Thu, 2015-03-05 13:58

Ha gyúrod, akkor biztosan még finomabb :) Nagyon örülök, hogy ízlett ! (milyen jó, hogy eszembe juttattad - még pont van a mélyhűtőben egy adag szilvám :D )

heva2121
saláta / heva2121 Fri, 2013-12-13 09:57

szia macska11
Úgy van,ahogy írtad,1 teljesen új sütit csináltam,mert nem fél dl tejet,hanem fél l-t tettem bele,ezért lett a híg massza,de ez nem újdonság,mert sok-sok ilyesmi süti van
egyébként is variálni szoktam
a lényeg,h jól sikerült,tehát semmi gond

heva2121
saláta / heva2121 Sat, 2013-12-07 06:06

sikere lett,de sztem nem,hogy hosszasan nem kellett gyúrni a tésztát,hanem egy teljesen híg massza lett,ezáltal nem kellett belenyomkodnom a tésztát sem a tepsibe,hanem beleöntöttem
jó sűrű,házi szilvalekvárral készítettem,amit a híg massza miatt kanalanként tettem rá/mint a málénál/a többit ugyanúgy csináltam

macska11
Sylvia / macska11 Sat, 2013-12-07 17:27

Örülök, hogy sikere lett, de úgy látszik, Te egy új sütit sütöttél :-) Nem tudom, hogy miért lett híg a massza (nekem inkább kicsit ragacsos, mint folyékony szokott lenni - lehet, hogy kicsit több tejet tettél bele ?) Így viszont pont jó, hogy lekvárt használtál és nem gyümölcsöt !

heva2121
saláta / heva2121 Sat, 2013-11-30 02:54

hát én ennek,most nekilátnék,de nincs szilvám csak jó sűrű szilvalekvárom
sztem azzal is sikerül
hasonló a tarpai porlóshoz,ott is zsírral csinálom

macska11
Sylvia / macska11 Sat, 2013-11-30 19:15

Hú a szilvalekvár nagyon finom, én is imádom - igaz ezt a sütit lekvárral még nem próbáltam, de biztos finom. Almával, sárgabarackkal is nagyon jó - én pont most sütöttem egy picit variálva túróval.
Remélem, hogy Nálatok is nagy sikere lesz !

487
tojás 1 db
mangalica zsír 5 dkg
cukor 6 ek
1 csipet
finomliszt 20 dkg
sütőpor 0.5 csomag
tej 0.5 dl
zsemlemorzsa 3 ek
szilva 80 dkg
fahéj 1 teáskanál
tejföl 330 g
finomliszt 3 evőkanál
tojás 2 db