r
Nosalty Logó

Szilvás gombóc mézzel és fahéjjal

AnitaSztaricsek
Szilvás gombóc mézzel és fahéjjal
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Gombóc

Töltelék

Fahéjas forgatáshoz

1041
Kalória
18.4g
Fehérje
134.4g
Szénhidrát
48.6g
Zsír
239.8g
Víz
96.2g
Koleszterin
7.6g
Élelmi rost
33.4g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Gombóc

Töltelék

Fahéjas forgatáshoz

Összesen 1041 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Gombóc

Töltelék

Fahéjas forgatáshoz

Összesen 6235 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Gombóc

Töltelék

Fahéjas forgatáshoz

Összesen 215 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    18.4 g

Zsír

  • Összesen
    48.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    96 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    830.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    262 mg
  • Nátrium
    341 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    134.4 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    239.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    503 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    448 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    642 micro
  • β-crypt
    60 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    259 micro
Összesen 1041 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    110.4 g

Zsír

  • Összesen
    291.5 g
  • Telített zsírsav
    57 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    134 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    87 g
  • Koleszterin
    577 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4981.3 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    263 mg
  • Kálcium
    662 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    395 mg
  • Foszfor
    1572 mg
  • Nátrium
    2046 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    806.5 g
  • Cukor
    201 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

Víz

  • Összesen
    1438.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3020 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    33 mg
  • C vitamin:
    183 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    385 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    539 micro
  • Kolin:
    644 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2687 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    3849 micro
  • β-crypt
    361 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1557 micro
Összesen 6235 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    171.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    71 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    49.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    133 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 215 kcal

Elkészítés

Gombóc

  1. Megmossuk alaposan a krumplikat, majd egy edénybe helyezzük őket, pont, hogy ellepje a víz, és puhára főzzük. Miután puha lett, hagyjuk kihűlni, és a héjától megszabadítjuk.
  2. Krumplinyomóval összenyomjuk, hozzáadjuk a margarint, a tojásokat és a sót, alaposan összekeverjük, majd jöhet a liszt. Hagyjuk kicsit pihenni, közben elkészítjük a szilvákat. Alaposan megmossuk, kimagozzuk őket, és összekeverjük a hozzávalókkal, majd hagyjuk pihenni, hogy az ízek alaposan összeérjenek.
  3. A tésztát egy nagyon lisztezett felületre helyezzük, kicsit átgyúrjuk, addig ameddig egy kellemesen puha masszát nem kapunk. Közben felrakunk egy jó nagy adag lábos vizet a tűzhelyre kis sóval és egy kis olajjal/margarinnal a gombócoknak.
  4. Kinyújtjuk kb. 1-cm vastagra a tésztát, és kis négyzeteket vágunk belőle, majd belehelyezzük a szilvákat, és gombócokat formázunk belőle Kb. 15-17 gombócunk lesz.
  5. Elkészítjük a zsemlemorzsát. Először a margarint felolvasztjuk, majd hozzárakjuk a zsemlemorzsát, addig kevergetjük, még szép aranybarna nem lesz (ne hagyjuk magára, mert hamar leég), ezután levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a többit hozzávalót.
  6. Amint a víz felforrt, mehetnek a gombócok a vízbe (én úgy szoktam, hogy egy nagy kanálra ráhelyezem, és egy pár másodpercig tartom a vízbe, és utána "dobom" bele, hogy ne ragadjon le annyira az aljára). Ha készek a gombócok, feljönnek a víz tetejére, és már forgathatjuk is bele a szép zsemlemorzsába. Ha netán maradna még szilvánk, akkor egy lábosba helyezzük őket, kis vajat rakunk alá, felforraljuk, és a gombócokra rakhatjuk, mint kiegészítés.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 15 p

Nagypapám mondta mindig, hogy Édesanyja milyen finom szilvás gombócot készített Neki mikor kisgyermek volt, így kikísérleteztem egy majdnem olyan finomat. Miután megkóstolta, azt mondja: "eszembe jutott újra gyereknek lenni" : )

Nosalty stories

További receptek

Diós kosárka lekvárral

A legfinomabbb (és egyáltalán nem macerázós) kosárkák lekváros-dióhabos tölteléket kapnak, mert ennél kevesebbel nem érik be. Mint ahogy mi sem fogunk megelégedni egy darabbal: az apró ...

Lakos Benedek

Cukormentes püspökkenyér

Az aszalt gyümölcsök legjava kerül bele ebbe a finom, ünnepi püspökkenyérbe, ami ráadásul még cukormentes is! A cukrot édesítőszerrel pótoltuk, amiből elég volt keveset használni, ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...