r
Nosalty Logó

Szilvás gombóc házi morzsába hempergetve

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
ÍZcsiklandozó
Szilvás gombóc házi morzsába hempergetve
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Gombóc

Morzsa

Összesen 1041 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Gombóc

Morzsa

Összesen 4163 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Gombóc

Morzsa

Összesen 163 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.6 g

Zsír

  • Összesen
    34 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    81 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    862.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    304 mg
  • Nátrium
    292 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    167.1 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    339.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    290 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    252 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    436 micro
  • β-crypt
    69 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    177 micro
Összesen 1041 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    78.4 g

Zsír

  • Összesen
    135.9 g
  • Telített zsírsav
    78 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    323 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3451.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    161 mg
  • Kálcium
    501 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    372 mg
  • Foszfor
    1215 mg
  • Nátrium
    1167 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    668.5 g
  • Cukor
    167 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

VÍZ

  • Összesen
    1358.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1160 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    223 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    87 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    408 micro
  • Kolin:
    192 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1007 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1745 micro
  • β-crypt
    276 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    707 micro
Összesen 4163 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    134.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    53 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 163 kcal

Hozzávalók

Gombóc

Morzsa

Elkészítés

Gombóc

  1. Először a morzsához a szikkadt fehér kenyeret ujjainkkal dörzsölve lemorzsoljuk, szétterítjük és hagyjuk tovább száradni. Az a jó, hogy ennél a technikánál nem lesz nagyon apró a morzsa, mint a reszelésnél vagy darálásnál, hanem rusztikusabb marad.
  2. A nagy szemű szilvákat alaposan megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. (Ha apró a gyümölcs, akkor nem kell teljesen átvágni a húsát magozáskor, mert egészben fogjuk betölteni a gombócba, ekkor viszont dupla mennyiségű szilvát számoljunk vásárláskor!)
  3. A krumplit meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük. Egy másik fazékban vizet teszünk forrni, ebben főzzük majd ki a kész gombócokat.
  4. A megfőtt krumplit leszűrjük, krumplitörővel összetörjük, 2-3 percig hagyjuk hűlni, de nem tovább, majd liszttel alaposan megszórt nyújtódeszkára borítjuk. Meghintjük a csipet sóval, hozzáadjuk a puha vajat és rászórjuk a lisztet, majd a még meleg krumplis masszát kézzel, gyors mozdulattal összegyúrjuk.
  5. A kész tésztát fél cm vastagra kinyújtjuk, majd hegyes-éles késsel 24 db négyzetre vágjuk. (Figyelem: Ha sokáig áll a tészta, "elnyúlósódik", ezért érdemes serényen dolgozni!)
  6. A kimagozott fél szilvákba kevés őrölt fahéjat szórunk (én egy mokkás kanálkával szoktam), majd 1-1 egész kockacukrot helyezünk a mag helyére. Óvatos mozdulatokkal összecsippentjük a tészta csücskeit és tenyerünkben hengergetve gombócot formálunk. Addig folytatjuk, míg minden hozzávaló el nem fogy.
  7. A forró-lobogó vízbe rakjuk a gombócokat, hosszú nyelű kanállal óvatosan megkavarjuk-sodorjuk a vizet, hogy ne tapadjanak le a nyers gombócot a fazék aljára. (TIPP: Ekkora mennyiséget érdemes 2 részletben kifőzni.)
  8. Közben a gombócok lassan felúsznak a forró víz tetejére, ahol még 2-3 percig főzzük (ekkor már mérsékeljük a tüzet gyöngyözésig) Akkor jó, amikor már seregnek-forognak a víz felszínén. A készre főtt gombócokat szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük a víztől, majd azonnal a pirított morzsára szedjük. A serpenyőt nyelénél fogva körkörös mozdulatokkal óvatosan megsergetjük, ettől a gombócok minden oldalukkal belehemperednek a morzsába.
  9. Fahéjas porcukorral ízlés szerint meghintve tálaljuk.

Morzsa

  1. Míg főnek a gombócok, egy nyeles serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a morzsát és 2-3 perc alatt szép világos aranyra pirítjuk. Vigyázzunk, a serpenyő még sokáig tartja a hőt, lezárt tűz mellett is képes túlpirulni a morzsa, így inkább picit halványabb legyen, mikor eloltjuk a tűzet!
  • Receptkönyvben: 31
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 1061
  • Feltöltés dátuma: 2022. szeptember 13.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szilvás gombóc házi morzsába hempergetve
ÍZcsiklandozó 12 recept

Hozzávalók

Gombóc

Morzsa

Címlapról ajánljuk

További cikkek