r
Nosalty Logó

Szilvás gombóc házi morzsába hempergetve

ÍZcsiklandozó
Szilvás gombóc házi morzsába hempergetve
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Gombóc

Morzsa

1041
Kalória
19.6g
Fehérje
167.1g
Szénhidrát
34g
Zsír
339.7g
Víz
80.6g
Koleszterin
10.8g
Élelmi rost
41.7g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Gombóc

Morzsa

Összesen 1041 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Gombóc

Morzsa

Összesen 4163 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Gombóc

Morzsa

Összesen 163 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.6 g

Zsír

  • Összesen
    34 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    81 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    862.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    304 mg
  • Nátrium
    292 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    167.1 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    339.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    290 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    252 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    436 micro
  • β-crypt
    69 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    177 micro
Összesen 1041 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    78.4 g

Zsír

  • Összesen
    135.9 g
  • Telített zsírsav
    78 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    323 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3451.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    161 mg
  • Kálcium
    501 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    372 mg
  • Foszfor
    1215 mg
  • Nátrium
    1167 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    668.5 g
  • Cukor
    167 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

Víz

  • Összesen
    1358.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1160 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    223 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    87 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    408 micro
  • Kolin:
    192 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1007 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1745 micro
  • β-crypt
    276 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    707 micro
Összesen 4163 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    134.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    53 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 163 kcal

Elkészítés

Gombóc

  1. Először a morzsához a szikkadt fehér kenyeret ujjainkkal dörzsölve lemorzsoljuk, szétterítjük és hagyjuk tovább száradni. Az a jó, hogy ennél a technikánál nem lesz nagyon apró a morzsa, mint a reszelésnél vagy darálásnál, hanem rusztikusabb marad.
  2. A nagy szemű szilvákat alaposan megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. (Ha apró a gyümölcs, akkor nem kell teljesen átvágni a húsát magozáskor, mert egészben fogjuk betölteni a gombócba, ekkor viszont dupla mennyiségű szilvát számoljunk vásárláskor!)
  3. A krumplit meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük. Egy másik fazékban vizet teszünk forrni, ebben főzzük majd ki a kész gombócokat.
  4. A megfőtt krumplit leszűrjük, krumplitörővel összetörjük, 2-3 percig hagyjuk hűlni, de nem tovább, majd liszttel alaposan megszórt nyújtódeszkára borítjuk. Meghintjük a csipet sóval, hozzáadjuk a puha vajat és rászórjuk a lisztet, majd a még meleg krumplis masszát kézzel, gyors mozdulattal összegyúrjuk.
  5. A kész tésztát fél cm vastagra kinyújtjuk, majd hegyes-éles késsel 24 db négyzetre vágjuk. (Figyelem: Ha sokáig áll a tészta, "elnyúlósódik", ezért érdemes serényen dolgozni!)
  6. A kimagozott fél szilvákba kevés őrölt fahéjat szórunk (én egy mokkás kanálkával szoktam), majd 1-1 egész kockacukrot helyezünk a mag helyére. Óvatos mozdulatokkal összecsippentjük a tészta csücskeit és tenyerünkben hengergetve gombócot formálunk. Addig folytatjuk, míg minden hozzávaló el nem fogy.
  7. A forró-lobogó vízbe rakjuk a gombócokat, hosszú nyelű kanállal óvatosan megkavarjuk-sodorjuk a vizet, hogy ne tapadjanak le a nyers gombócot a fazék aljára. (TIPP: Ekkora mennyiséget érdemes 2 részletben kifőzni.)
  8. Közben a gombócok lassan felúsznak a forró víz tetejére, ahol még 2-3 percig főzzük (ekkor már mérsékeljük a tüzet gyöngyözésig) Akkor jó, amikor már seregnek-forognak a víz felszínén. A készre főtt gombócokat szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük a víztől, majd azonnal a pirított morzsára szedjük. A serpenyőt nyelénél fogva körkörös mozdulatokkal óvatosan megsergetjük, ettől a gombócok minden oldalukkal belehemperednek a morzsába.
  9. Fahéjas porcukorral ízlés szerint meghintve tálaljuk.

Morzsa

  1. Míg főnek a gombócok, egy nyeles serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a morzsát és 2-3 perc alatt szép világos aranyra pirítjuk. Vigyázzunk, a serpenyő még sokáig tartja a hőt, lezárt tűz mellett is képes túlpirulni a morzsa, így inkább picit halványabb legyen, mikor eloltjuk a tűzet!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 35 p
  • Főzés ideje: 20 p

További receptek

Epres menzás piskóta

Mi történne, ha a klasszikus és retró menzás piskótába egy nagy marék eper költözne? Erre a kérdésre keresi a választ az alábbi süteményrecept és higgyük el, meg is találja gond ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...