r
Nosalty Logó

Szilvásgombóc

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Szilvásgombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A burgonyás tésztához

A pirított zsemlemorzsához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Összesen 517 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A burgonyás tésztához

A pirított zsemlemorzsához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Összesen 3105 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A burgonyás tésztához

A pirított zsemlemorzsához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Összesen 145 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    12.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    544.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    183 mg
  • Nátrium
    203 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    90.5 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    188.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    177 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 517 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    67.6 g

Zsír

  • Összesen
    77.2 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    255 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3265.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    124 mg
  • Kálcium
    464 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    330 mg
  • Foszfor
    1096 mg
  • Nátrium
    1221 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    543 g
  • Cukor
    150 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    1131.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    406 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    198 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    384 micro
  • Kolin:
    292 mg
  • Retinol - A vitamin:
    312 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1063 micro
  • β-crypt
    189 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    731 micro
Összesen 3105 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    153.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 145 Kcal

Hozzávalók

A burgonyás tésztához

A pirított zsemlemorzsához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Elkészítés

A burgonyás tésztához

  1. A burgonyát héjában megfőzzük, héját lehúzzuk és burgonyatörővel áttörjük. Megvárjuk, míg teljesen kihűl a krumpli, majd hozzáadjuk a vajat, a lisztet, a sót,a búzadarát, a tojást és közepesen lágy állagú tésztát gyúrunk. Két cipót formálunk belőle.
  2. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk (a kék szilvát egyben hagyjuk). Összeforgatjuk a kristálycukor és fahéj keverékével. Egy nagyobb lábasban sós vizet forralunk. Egy serpenyőben pedig olajon zsemlemorzsát pirítunk.
  3. Az egyik cipót két részre osztjuk, és lisztezett felületen mindegyiket 4-5 mm vékonyra nyújtjuk, téglalap alakúra. 7 cm x 7 cm-es négyzeteket vágunk belőlük. Mindegyik négyzetre egy-egy szilvát helyezünk és négy csücskét felül összefogva gombóccá formáljuk. A másik cipóval hasonlóképpen járunk el.
  4. Négyvagy több adagban főzzük ki a gombócokat a forró vízben: akkor kész a gombóc, ha feljön a víz tetejére. A kész gombócokat kivesszük, leöblítjük folyó vízben és lecsepegtetjük. Rögtön megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában. Ily módon elkészítjük a maradék gombócot.
  5. Melegen, fahéjas porcukorral tálaljuk.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 887
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 89
  • Össznézettség: 129513
  • Feltöltés dátuma: 2008. március 10.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A szilvás gombóc, a réteshez hasonlósan, a gyermekkorom nyarait, Nagymamám konyháját idézi. Szeretem készíteni, mert a gombócok gyártása egyúttal időutazás is számomra, a régi szép emlékek felidézése.

Hozzávalók

A burgonyás tésztához

A pirított zsemlemorzsához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek