Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvásgombóc

Szilvásgombóc
Szilvásgombóc
105 perc / előkészület: 80 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (55)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szilvás gombóc, a réteshez hasonlósan, a gyermekkorom nyarait, Nagymamám konyháját idézi. Szeretem készíteni, mert a gombócok gyártása egyúttal időutazás is számomra, a régi szép emlékek felidézése.

hozzávalók / 6 adag

A burgonyás tésztához

A pirított zsemlemorzsához

A töltelékhez

  • 8 db piros szilva (vagy 30 db apróbb kék szilva)
  • 4 ek cukor
  • 2 kávéskanál fahéj

A tálaláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát héjában megfőzzük, héját lehúzzuk és burgonyatörővel áttörjük. Megvárjuk, míg teljesen kihűl a krumpli, majd hozzáadjuk a vajat, a lisztet, a sót, a búzadarát, a tojást és közepesen lágy állagú tésztát gyúrunk. Két cipót formálunk belőle.
  2. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk (a kék szilvát egyben hagyjuk). Összeforgatjuk a kristálycukor és fahéj keverékével. Egy nagyobb lábasban sós vizet forralunk. Egy serpenyőben pedig olajon zsemlemorzsát pirítunk.
  3. Az egyik cipót két részre osztjuk, és lisztezett felületen mindegyiket 4-5 mm vékonyra nyújtjuk, téglalap alakúra. 7 cm x 7 cm-es négyzeteket vágunk belőlük. Mindegyik négyzetre egy-egy szilvát helyezünk és négy csücskét felül összefogva gombóccá formáljuk. A másik cipóval hasonlóképpen járunk el.
  4. Négy vagy több adagban főzzük ki a gombócokat a forró vízben: akkor kész a gombóc, ha feljön a víz tetejére. A kész gombócokat kivesszük, leöblítjük folyó vízben és lecsepegtetjük. Rögtön megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában. Ily módon elkészítjük a maradék gombócot.
  5. Melegen, fahéjas porcukorral tálaljuk.

  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 101 972
elküldve: 21
receptkönyvben: 1 551
elkészítve: 72/106
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

Hozzászólások (55)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hunorosz
hunorosz Tue, 2015-10-13 01:44

Nekem is elég sok lisztet vett fel a tészta pluszba, de nagyon finom, könnyed gombóckák lettek! Én nem nyújtogattam a tésztát, a tálból, amiben begyúrtam, lisztbe mártott evõkanállal adagoltam a tésztát. És még egy tanács a páromtól, aki szakács, gondoltam megosztom, hátha segít másokon is: krumplis tésztát minél kevesebbet dolgozni, ugyanis minél tovább gyúrod, annál vizesebb, ergo ragacsosabb lesz! Tehát liszt belelódít, gyorsan beledolgoz, de nem túlórázik a gyúrással... ;) Nekem gyorsan, percek alatt összeállt a tészta és nagyon finom lett. A maradék szilvát megpároltam fahéjjal + cukorral, áttörtem és szószként rálocsoltam a gombócokra. Köszi a receptet, eltettem :)

Kiruna
Kiruna Tue, 2015-03-31 13:30

Kedves Petra!
Szuper a recept. Eddig mindig egy ragacsos masszát kaptam, amivel nagyon nehezen boldogultam, de ma!!! a Te recepted szerint készítettem, teljesen kihűtött krumplival, sőt még a hűtőt is megjárta, mert persze egyszerre több dolgot kell csinálnom :-)
Teljesen jól formázható, nyújtható tészta lett belőle. Kb. másfél adag tésztát csináltam és 60 gombóc lett.
Köszi :-)

Julia666
Julia666 Wed, 2013-09-25 11:38

Megint elkészitettem nagyon szeretek ezzel a tésztával dolgozni. De most marcipánnal és reszelt csokival töltöttem meg, és meleg csokoládé pudinggal tálaltam, egyszerüen mennyei!!!!!

szaszidi
szaszidi Sat, 2013-08-31 14:43

Most kèszítettem el, nagyon finom lett, és a mennyisègekkel is könnyű volt variàlni. Köszi ezt a receptet.

Foldesm
Foldesm Mon, 2013-05-20 14:09

Megcsináltam. Nekem borzalmas lett. A hozzávalók mennyiségét betartva közepesen puha tészta helyett én egy jó nagy adag ragacsot kaptam. :)) aztán még jó sok lisztet hozzáadva sikerült egész jó tésztát kihoznom a dologból, és a végeredmény is tűrhetően sikerült... :) majd nekifutok még egyszer. Köszönöm a receptet! Üdv: FM
Ja: és teljesen kihűlt főtt burgonyával gyúrtam a tésztát!

apbalogh
apbalogh Sun, 2012-12-09 17:31

Már többször is elkészítettem a gombócot ezzel a recepttel és nagyon finom lett mindig a tésztája. Köszönet érte! Most azt szeretném megkérdezni, hogy mit szól a tészta ahhoz, ha néhány órát (akár egy éjszakát) állni hagyom? Könnyebben vagy inkább nehezebben kezelhető?

petra
Petra / petra Sun, 2012-12-09 22:59

1 nap vagy éjszaka nem hinném, hogy számít. Hűtőbe tenném felhasználásig, és mielőtt dolgoznék a tésztával, előtte 1 órával kivenném szobahőmérsékletre.

kitchengourmet
kitchengourmet Fri, 2012-08-31 10:55

Finom lett a végeredmény. Az augusztus végi krumpli tényleg jóval vizesebb, így a liszt mennyiségét jócskán meg kellett növelnem, hogy ne ragadjon a tészta és kezelhető legyen plussz még egy ek búzadarát is beletettem.

szeva
szeva Tue, 2012-08-28 13:13

Mondhatni kezdő vagyok, sajna későn olvastam valamelyik kommentben, hogy ki kell hűlnie teljesen a krumplinak, mielőtt összeállítanánk a tésztát. Lehet, hogy még langyos volt a krumplim, így nagyon nehezen kezelhető, ragadós tésztát kaptam, hiába adtam hozzá sokkal több lisztet az előírtnál. Nem szívesen szólnék bele, de nem kellene kiegészíteni a recept leírását ezzel a kis részlettel? Apróságnak tűnik, mégis sok múlik rajta. Sok kezdőt kímélnénk meg a felesleges bosszúságtól :)
Ettől függetlenül egész jól sikerült az első szilvásgombócom, legközelebb jobban figyelek a hűtésre:)
Köszönöm a receptet!

petra
Petra / petra Tue, 2012-08-28 20:18

Kedves Szeva,
Teljesen jogos az észrevétel, ki is egészítettem a receptet!
Köszönöm,
Üdv
Petra

Todika
Todika Thu, 2012-08-23 21:06

Az egyik legfinomabb szilvasgomboc recept,ami letezik!!!!!koszi

ágota17
ágota17 Thu, 2012-08-16 20:56

Köszönöm a receptet, egy hétig mindennap gombócokat főztem, annyira ízlett mindenkinek :)

rubika
rubika Tue, 2012-08-14 19:53

Kicsit egyszerűsítettem, nem nyújtom a tésztát, hanem, hengerré sodrom az egészet, és (kör)szeleteket vágok, ebbe csomagolom a
szilvát, így még gyúródeszka sem kell, elég egy nagyobb tálca.

regina092
regina092 Tue, 2012-07-31 16:07

A mai napon nálunk szilvásgombóc volt az ebéd. Nagyon finom lett.
Köszi a receptet! :D

Todika
Todika Mon, 2012-07-30 13:52

Mennyire igazad van!:-)))))
Amugy Ica vagyok,csak viccbol ezt a nvet adtam,es nem lehet megvaltoztatni!:-)
koszi megegyszer a receptet!
szep napot!

Todika
Todika Mon, 2012-07-30 10:35

Szia!Erik a szilva es potyog!Gondoltam csinalok egy kis gombocot!Tetszik a recepted es a kommentek is!Ami a kerdesem lenne,hogy ehezz kb mennyi szilva szukseges?mert az aranyokat ugy csinalnam!elore is koszi a valaszt!

petra
Petra / petra Mon, 2012-07-30 10:58

Todika,
Ha a hozzávalókat lejjebb görgeted, ott szerepel, hogy mennyi szilva kell bele:-).
Jó gombócolást!
Üdv,
Petra

dallam'75
dallam'75 Sat, 2012-07-28 16:25

Szia!
Ha jól értem, csináljam meg készre a krumplit, és prézlistől fagyasszam le? Kiengedés után az íze olyan, mint a frissé?
Illetve valakinél olvastam, hogy a krumplit áttörés után hagyjuk kihülni, aztán menjen hozzá a többi hozzávaló? Ez igaz?

maricaa
maricaa Wed, 2011-09-14 16:40

Ma én is megcsináltam, és fantasztikusan sikerült, mindenkinek nagyon ízlett, kicsit meg is könnyeztem, mikor visszagondoltam Anyukámmal hogy szoktuk készíteni...most sajnos nélküle, de így is nagyon finom lett, köszönöm!

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sat, 2011-08-27 22:14

Kedves Moncsicsi! Látom, van már sikerélményed. Mostmár a következő leckével is megbirkózol: a prézli pirítás vége felé keverj bele ízlés szerinti mennyiségű darált dió/mogyoró/napraforgómag-ot stb és így fejezd be a pirítást. Párodtól még kézcsókot is kapsz.
Ha sok gombócot gyártanál, akkor tányér-kész állapotban fagyaszthatsz is belőle. (Amíg fagy, csak egy sorban legyenek, utána zacskózhatod.) Mikróban meg tudod melegíteni, de ha a sütőd szolgálatban van, akkor lefedett edénybe ott is melegítheted. Ezért nem érdemes külön begyújtani.

itthonboszi
itthonboszi Mon, 2011-08-22 19:51

Anyukám óriási adagokban készíti a szilvás gombócot. A macerás nyújtás/négyzetre vágás helyett a kigyúrt tésztacipóból kis adagokat szaggat a kezével, a tenyerén nyújtja és már teszi is a közepébe a szilvát. Gombóccá formázza, és jöhet a következő. Mindig piros héjú burgonyából készíti és a burgonyát meghámozva, felaprítva főzi, pont mint a pürét.
Természetesen már én is készítettem így gombócot.

andreahalasz
andreahalasz Fri, 2011-08-19 22:48

Kis segitseg kene,,nem olvasom ,hogy kellene a tesztahoz viz,a baratnom ugyanis tett hozza,es olyan lett ,mint a gumi.
Ha valaszolnatok megkoszonnem,,udv Andrea...

Szeva50
Szeva / Szeva50 Thu, 2011-08-18 14:44

Kedves Hajni! Köszi, hogy megosztottad a tapasztalatod. Én nem ismertem a grízes variációt, de most állt össze a kép. Tehát a "bölcsek" azért teszik a grízt a tésztába, hogy valamilyen szinten ellensúlyozzák a krumpli víztartalmát. OK! Üdv: Éva

hajniz
hajniz Thu, 2011-08-18 13:33

Immáron harmadszor főztem ebből a remek receptből kényeztető ebédet a páromnak. Igazatok van a liszt mennyiségét illetően, minél később főzöm- már az újkrumpli szempontjából,- annál kevesebb lisztet azaz búzadarát vesz föl. Azt tapasztaltam, hogyha több búzadarát rakok bele a liszttel szemben, sokkal könnyebb a tésztája. Nem annyira "nyögve nyelős". Üdv: Hajni

Szeva50
Szeva / Szeva50 Tue, 2011-08-16 14:01

Kedves Moncsicsi! Ügyes vagy, a hiba nem benned vagy a receptben van. Még mindig új a krumpli gombóc szempontból. A burgonya liszttartalma csak őszre alakul ki. HA szeptember végén újra elkészíted a szilvás gombócot a recept alapján, észre fogod venni a különbséget. De ezekről Petrától is kapsz megerősítést. Üdv. Éva

moncsicsi83
moncsicsi83 Sat, 2011-08-27 21:09

Kedves Éva! Annyira bejött ez a szilvás gombóc, hogy azóta csináltam ismét és tényleg nem kellett már hozzá annyi liszt. Páromnak nagyon ízlik, és nekem is! Nem tudok eleget hálálkodni a receptért :)

moncsicsi83
moncsicsi83 Tue, 2011-08-16 13:14

Elkészült életem első szilvásgombóca. Valami Isteni finom lett. Nálunk a családban csak lekváros gombóc volt a menü, szilvás sosem, így a családban én vagyok az első, aki csinált. Párom szereti, muszáj megtanulni ezt is :) Nagyon örülök, hogy ráakadtam erre a receptre.
Viszont nekem is kb egy 15 dkg-mal több liszt kellett bele, pedig a krumpliból csak 90 dkg-ot főztem meg és jól kihűtöttem. Főzés után kicsit lágy maradt a tésztája, de lehet csak tovább kellett volna főzni :)
Nagyon fincsi, még egyszer köszönöm :)

Ha jól olvastam, fagyasztani így kész állapotban kell, ugye? Kiolvasztás után mikrózzátok, vagy hogy melegítitek? Köszi a választ

cudrap
cukker / cudrap Fri, 2011-08-05 23:14

Tökéletes szilvásgombóc recept! Hála érte!
Sosem gondoltam volna, hogy szilvásgombócot fogok készíteni, de azt végképp nem, hogy elsőre sikerül is! Nekem is több liszt kellett (kb. a duplája), de az is igaz, hogy a krumplit szemre mértem.
Pontosan 30db kékszilvám volt, 30 méretes gombóc lett, a tésztából maradt is.
Köszönöm a receptet!

petra
Petra / petra Wed, 2011-07-20 15:11

kedves Dara,
Nagyon örülök! Éppen mostanában tervezem én is a készítését:-)
Üdv,
Petra

Dara
Dara / Dara Sun, 2011-07-17 14:17

Kedves Petra!

Nagyon szépen köszönöm a recepted, mert ezzel az IGAZI, nagymami által készített szilvás gombócot sikerült reprodukálnom. Sokáig kerestem, de végül megtaláltam, és ez Neked köszönhető. :)) Isteni lett!!

Dara

Ronchica
Ronchica Sun, 2011-05-15 15:09

Kedves Petra!!!!
Nem is tudok szavakat találni arra, hogy mennyire köszönöm Neked ezt a receptet!!!!Nagyon régóta vágyok már szilvás gombócra és mivel külföldön élek, itt nem lehet kapni, de most ezzel a tökéletes recepttel visszakaptam az otthoni mama által készített igazi gombócot!!!!Nagyon köszönöm!!!!Tökéletes recept :-)!!!!

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sun, 2011-05-15 16:51

A krumpli / liszt helyes arányához van egy mérlegmentes trükk. Az áttört krumplit a tálban úgy simítjuk el, hogy a körcikk 2/3 része a krumpli és 1/3 része a liszt. A krumplit minden esetben ki kell hűteni, mielőtt összekeverjük, különben az ország összes lisztjét képes felvenni.

bachagi
bachagi Wed, 2010-09-15 13:29

Az én szilvásgombóc tésztám pedig ilyen: 1 kg krupli, 30 dkg rétesliszt és pici só. Mi is megfőzve szoktuk lefagyasztani őket. Már ha marad belőle :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-09-01 13:21

Nem kell más a tésztához,csak 1 kg krumpli ,só, meg liszt! Semmi más!

petra
Petra / petra Thu, 2010-08-12 15:43

régen, a nagymamámtól a kész gombócokat lefagyasztva hoztuk el a megmaradt pár szem gombócot, és finom volt felengedve, átmelegítve

Barbatrukk
Barbatrukk Thu, 2010-08-12 01:46

Szertnem lefagyasztani a gombocokat de nem tudom ,hogy nyers vagy fozott alapotban. Van valami jotanacsod erre? ( Bocsi nincs ekezetem )

517
burgonya 1 kg
vaj 35 g
finomliszt 200 g
búzadara 1 evőkanál
tojás 1 db
1 csipet
zsemlemorzsa 150 g
napraforgó olaj 4 ek
szilva 8 db
cukor 4 ek
fahéj 2 kávéskanál
fahéj 0 ízlés szerint
porcukor 6 ek