r
Nosalty Logó

Szilvásgombóc

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Szilvásgombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A burgonyás tésztához

A pirított zsemlemorzsához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Összesen 517 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A burgonyás tésztához

A pirított zsemlemorzsához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Összesen 3105 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A burgonyás tésztához

A pirított zsemlemorzsához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Összesen 145 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    12.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    544.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    183 mg
  • Nátrium
    203 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    90.5 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    188.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    177 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 517 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    67.6 g

Zsír

  • Összesen
    77.2 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    255 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3265.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    124 mg
  • Kálcium
    464 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    330 mg
  • Foszfor
    1096 mg
  • Nátrium
    1221 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    543 g
  • Cukor
    150 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    1131.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    406 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    198 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    384 micro
  • Kolin:
    292 mg
  • Retinol - A vitamin:
    312 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1063 micro
  • β-crypt
    189 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    731 micro
Összesen 3105 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    153.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 145 Kcal

Hozzávalók

A burgonyás tésztához

A pirított zsemlemorzsához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Elkészítés

A burgonyás tésztához

  1. A burgonyát héjában megfőzzük, héját lehúzzuk és burgonyatörővel áttörjük. Megvárjuk, míg teljesen kihűl a krumpli, majd hozzáadjuk a vajat, a lisztet, a sót,a búzadarát, a tojást és közepesen lágy állagú tésztát gyúrunk. Két cipót formálunk belőle.
  2. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk (a kék szilvát egyben hagyjuk). Összeforgatjuk a kristálycukor és fahéj keverékével. Egy nagyobb lábasban sós vizet forralunk. Egy serpenyőben pedig olajon zsemlemorzsát pirítunk.
  3. Az egyik cipót két részre osztjuk, és lisztezett felületen mindegyiket 4-5 mm vékonyra nyújtjuk, téglalap alakúra. 7 cm x 7 cm-es négyzeteket vágunk belőlük. Mindegyik négyzetre egy-egy szilvát helyezünk és négy csücskét felül összefogva gombóccá formáljuk. A másik cipóval hasonlóképpen járunk el.
  4. Négyvagy több adagban főzzük ki a gombócokat a forró vízben: akkor kész a gombóc, ha feljön a víz tetejére. A kész gombócokat kivesszük, leöblítjük folyó vízben és lecsepegtetjük. Rögtön megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában. Ily módon elkészítjük a maradék gombócot.
  5. Melegen, fahéjas porcukorral tálaljuk.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 24
  • 7 napos nézettség: 123
  • Össznézettség: 118248
  • Feltöltés dátuma: 2008. március 10.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A szilvás gombóc, a réteshez hasonlósan, a gyermekkorom nyarait, Nagymamám konyháját idézi. Szeretem készíteni, mert a gombócok gyártása egyúttal időutazás is számomra, a régi szép emlékek felidézése.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Finom lett, csak nekem kicsit több liszt kellett, hogy ki tudjam nyújtani. Biztos vizes volt még egy picit a krumplim? Köszi :)

Petra

Abszolút burgonyafügg? (fajtától függ?), hogy még mennyi liszt kell a tésztához, mennyit vesz fel. A fenti mennyiség csupán irányadó, hozzávet?leges. Örülök, hogy jól sikerült!

Törölt felhasználó

nekem a krumpli több mint dupla adag lisztet vett fel. biztosan csodakrumplik voltak...

Törölt felhasználó

Hàt szerencsesen sikerült,habàr nemejik gomboc szeljel fölt,amellet megis izlett.

Törölt felhasználó

A krumpli majdnem 80 deka lisztet fogyasztott el nálam, de a végeredmény így is jó lett. Nem potyogott ki egy szilva sem,mint ahogy a mirelitb?l szoktak. A többlet gombócok pedig a fagyóban várakoznak..:) köszönet a receptért!!

Törölt felhasználó

Szertnem lefagyasztani a gombocokat de nem tudom ,hogy nyers vagy fozott alapotban. Van valami jotanacsod erre? ( Bocsi nincs ekezetem )

Petra

régen, a nagymamámtól a kész gombócokat lefagyasztva hoztuk el a megmaradt pár szem gombócot, és finom volt felengedve, átmelegítve

Törölt felhasználó

Nem kell más a tésztához,csak 1 kg krumpli ,só, meg liszt! Semmi más!

Törölt felhasználó

Az én szilvásgombóc tésztám pedig ilyen: 1 kg krupli, 30 dkg rétesliszt és pici só. Mi is megf?zve szoktuk lefagyasztani ?ket. Már ha marad bel?le :)

Szeva

A krumpli / liszt helyes arányához van egy mérlegmentes trükk. Az áttört krumplit a tálban úgy simítjuk el, hogy a körcikk 2/3 része a krumpli és 1/3 része a liszt. A krumplit minden esetben ki kell h?teni, miel?tt összekeverjük, különben az ország összes lisztjét képes felvenni.

Törölt felhasználó

Kedves Petra!!!! Nem is tudok szavakat találni arra, hogy mennyire köszönöm Neked ezt a receptet!!!!Nagyon régóta vágyok már szilvás gombócra és mivel külföldön élek, itt nem lehet kapni, de most ezzel a tökéletes recepttel visszakaptam az otthoni mama által készített igazi gombócot!!!!Nagyon köszönöm!!!!Tökéletes recept :-)!!!!

Törölt felhasználó

Kedves Petra! Nagyon szépen köszönöm a recepted, mert ezzel az IGAZI, nagymami által készített szilvás gombócot sikerült reprodukálnom. Sokáig kerestem, de végül megtaláltam, és ez Neked köszönhet?. :)) Isteni lett!! Dara

Petra

kedves Dara, Nagyon örülök! Éppen mostanában tervezem én is a készítését:-) Üdv, Petra

Törölt felhasználó

Tökéletes szilvásgombóc recept! Hála érte! Sosem gondoltam volna, hogy szilvásgombócot fogok készíteni, de azt végképp nem, hogy els?re sikerül is! Nekem is több liszt kellett (kb. a duplája), de az is igaz, hogy a krumplit szemre mértem. Pontosan 30db kékszilvám volt, 30 méretes gombóc lett, a tésztából maradt is. Köszönöm a receptet!

moncsicsi83

Elkészült életem els? szilvásgombóca. Valami Isteni finom lett. Nálunk a családban csak lekváros gombóc volt a menü, szilvás sosem, így a családban én vagyok az els?, aki csinált. Párom szereti, muszáj megtanulni ezt is :) Nagyon örülök, hogy ráakadtam erre a receptre. Viszont nekem is kb egy 15 dkg-mal több liszt kellett bele, pedig a krumpliból csak 90 dkg-ot f?ztem meg és jól kih?töttem. F?zés után kicsit lágy maradt a tésztája, de lehet csak tovább kellett volna f?zni :) Nagyon fincsi, még egyszer köszönöm :) Ha jól olvastam, fagyasztani így kész állapotban kell, ugye? Kiolvasztás után mikrózzátok, vagy hogy melegítitek? Köszi a választ

Hozzávalók

A burgonyás tésztához

A pirított zsemlemorzsához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek