adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
-
20 dkg lencse
-
10 dkg kolozsvári szalonna
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 ek napraforgó olaj
-
2 evőkanál finomliszt
-
1 db zöldpaprika
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 kk fűszerpaprika
-
kakukkfű ízlés szerint
-
majoranna ízlés szerint
-
tárkony ízlés szerint
-
borsikafű ízlés szerint
-
1 kávéskanál csípős paprikakrém
442
Kalória
15.3g
Fehérje
41.4g
Szénhidrát
24.6g
Zsír
48.9g
Víz
22.5g
Koleszterin
6.3g
Élelmi rost
2.5g
Cukor
- 12% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
50g lencse176 kcal
-
164 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
53 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
25g zöldpaprika4 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0 kcal
Összesen
442
kcal
- 12% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
200g lencse704 kcal
-
100g kolozsvári szalonna655 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0 kcal
Összesen
1770
kcal
- 12% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
35.7g lencse126 kcal
-
17.9g kolozsvári szalonna117 kcal
-
16.1g vöröshagyma6 kcal
-
4.3g napraforgó olaj38 kcal
-
5.4g finomliszt20 kcal
-
17.9g zöldpaprika3 kcal
-
1.1g fokhagyma1 kcal
-
1.8g leveskocka6 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0 kcal
Összesen
317
kcal
- 12% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.3 g
Zsír
-
Összesen 24.6 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 645 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 182 mg
-
Nátrium 394 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 41.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 6 mg
Víz
-
Összesen 48.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 248 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Összesen
442
kcal
- 12% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 61.1 g
Zsír
-
Összesen 98.6 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2580 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 121 mg
-
Foszfor 729 mg
-
Nátrium 1574 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrát
-
Összesen 165.4 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 25 mg
Víz
-
Összesen 195.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 83 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 991 micro
-
Kolin: 207 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 218 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 289 micro
Összesen
1770
kcal
- 12% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 17.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 460.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 130 mg
-
Nátrium 281 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 29.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 34.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 177 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 39 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Összesen
317
kcal
Elkészítés
- A lencsét 1-2 órára langyos vízbe áztatjuk. (Ha ez nem történik meg, akkor sincs gond, csak kicsit tovább kell főzni.)
- Minden hozzávalót nagyon apró darabokra vágunk.
- Az olajat felforrósítjuk, és üvegesre sütjük benne a szalonnát.
- Ekkor hozzáadjuk a hagymát, és azt is megdinszteljük. Legvégül a zúzott fokhagymát tesszük bele.
- Rászórjuk a lisztet és a pirospaprikát, alaposan összekeverjük, és felöntjük vízzel.
- Ekkor tesszük bele a lencsét, a zöldpaprikát és az összes többi hozzávalót. A fűszerekből egy-egy jó csipetnyit szórunk hozzá, ki-ki ízlése szerint.
- Lefedve addíg főzzük, míg a lencse meg nem puhult.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 15 p
- Főzés ideje: 60 p
Közeleg az év vége, így egyre gyakrabban eszembe jut a lencseleves. Szilveszterkor ilyet szoktam főzni, hogy ezzel kezdhessük az új évet. Mert aki újév napján eszi, annak a hagyomány szerint szerencsét hoz, mert olyan sok pénze lesz, mint amennyi kis lencseszem van a levesben, és állítólag aki lencsét eszik, még meg is szépül. Én évek óta rendületlenül főzöm, de látszatja még nemigen van semmilyen téren. De nem adom fel, mert ha nem is gazdagít, nem is szépít, viszont olyan finom, hogy nem lehet megunni. Csak az íze miatt is érdemes újra és újra elkészíteni.