Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szerencselencse - sokfűszeres lencseleves (9.)

Szerencselencse - sokfűszeres lencseleves (9.)
Szerencselencse - sokfűszeres lencseleves (9.)
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Közeleg az év vége, így egyre gyakrabban eszembe jut a lencseleves. Szilveszterkor ilyet szoktam főzni, hogy ezzel kezdhessük az új évet. Mert aki újév napján eszi, annak a hagyomány szerint szerencsét hoz, mert olyan sok pénze lesz, mint amennyi kis lencseszem van a levesben, és állítólag aki lencsét eszik, még meg is szépül. Én évek óta rendületlenül főzöm, de látszatja még nemigen van semmilyen téren. De nem adom fel, mert ha nem is gazdagít, nem is szépít, viszont olyan finom, hogy nem lehet megunni. Csak az íze miatt is érdemes újra és újra elkészíteni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Természetesen csípős paprika nélkül is finom, de valami miatt azzal mi még jobban szeretjük annak ellére, hogy egyébként én egyáltalán nem főzök csípősen.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lencsét 1-2 órára langyos vízbe áztatjuk. (Ha ez nem történik meg, akkor sincs gond, csak kicsit tovább kell főzni.)
  2. Minden hozzávalót nagyon apró darabokra vágunk.
  3. Az olajat felforrósítjuk, és üvegesre sütjük benne a szalonnát.
  4. Ekkor hozzáadjuk a hagymát, és azt is megdinszteljük. Legvégül a zúzott fokhagymát tesszük bele.
  5. Rászórjuk a lisztet és a pirospaprikát, alaposan összekeverjük, és felöntjük vízzel.
  6. Ekkor tesszük bele a lencsét, a zöldpaprikát és az összes többi hozzávalót. A fűszerekből egy-egy jó csipetnyit szórunk hozzá, ki-ki ízlése szerint.
  7. Lefedve addíg főzzük, míg a lencse meg nem puhult.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 720
elküldve: 2
receptkönyvben: 139
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
diéta: tojásmentes

egyéb elnevezések

újévi lencseleves, lencseleves szalonnával, kolozsvári szalonnás lencseleves

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-01-05 16:49

Kedves Tarackos!
Közben megnéztem az ars poetikádat, és már értem, mért írtad, amiket írtál a lencseleveshez. Mindenkinek szíve joga, hogy úgy főzzön, ahogy ő jónak látja. Viszont leszólni a másik ételét, az már nem annyira elegáns húzás, bár az is mindenkinek szíve joga. Ha nekem nem tetszik egy recept, nem foglalkozom vele, "tovább lapozok", de semmiképpen se szólok bele más főztjébe, hogy abban mi nem jó, meg hogyan és mit kéne. Én csinálom másképp, és kész, és legfeljebb megosztom, hogy mások is választhassanak, melyiket akarják megfőzni. Azt mondod, a magyaros ételekhez nem illik az olaj. És honnan lehet azt tudni, hogy ez a leves magyaros-e? Nem csak a magyarok esznek lencsét. Én egy olyan bácsitól szereztem a receptjét, akiről fogalmam sincs, hogy honnan szedte, hogy dédanyja-apja, aki nem tudom, magyar volt-e, így főzte-e. Csak egyet tudok, hogy ez a leves pedig (szerintem és még sokak, de természetesen biztos nem mindenki szerint) finom, mint ahogy az is finom, amibe csülköt vagy kolbászt főznek, és az is, amibe zsírt tesznek. De van, akinek nem túl jó, ha sok zsírt fogyaszt, azokra is kell gondolni...
Üdv: Fahéj

Tarackos
Tarackos / Tarackos Fri, 2012-01-06 08:16

Kedves Fahéj!Ez egy közösségi oldal.Engedd meg,hogy véleményt nyílvánítsanak a hozzászólók,még ha az kellemetlen is az étel készítőjére nézve.Az Erős Pista,leveskocka és társai mind mind kemikáliát tartalmazó egészségtelen pótlékok.Sokkal többet ártasz vele mintha zsírral főznél amitől az étel sokkal jobb ízü lesz.Itt természetesen a libazsirra és a mangalica zsirra gondolok és semmi esetre sem a préselt faggyúra.

aneg
Wendy / aneg Thu, 2011-02-17 15:08

Szia Fahéj,

Én már háromszor elkészítettem és nagyon finom lett! (Mondjuk én még tettem hozzá kolbászkarikákat is).
Szóval szuper recept, pontos precíz leírással!
Köszi,

Wendy

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2011-02-17 20:37

Kedves Wendy!
A kolbászkarikák biztosan nem rontották el! :)
Köszi, hogy megírtad, hogy ízlett. Üdv: Fahéj

Laliyah
Laliyah Sat, 2011-01-15 18:57

Csodálkozom, hogy nincs itt egy hosszú sor pozitív hozzászólás.

Sokáig keresgéltem egy jó receptet lencselevesre, és ez nagyon bejött a családnak.
Köszönet!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-01-15 23:35

Kedves Laliyah! Nem fogod elhinni, de épp ma mondták nekem, hogy nem értik, miért nincs ennél a levesnél még hozzászólás, mikor olyan nagyon finom. És erre lett! :) Örülök, hogy ízlik, és természetesen nagyon szívesen a receptet! Üdv: Fahéj

443
lencse 20 dkg
kolozsvári szalonna 10 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
napraforgó olaj 3 ek
finomliszt 2 evőkanál
zöldpaprika 1 db
fokhagyma 2 gerezd
leveskocka 1 db
babérlevél 1 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 kk
kakukkfű 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
tárkony 0 ízlés szerint
borsikafű 0 ízlés szerint
csípős paprikakrém 1 kávéskanál