Nosalty Logó

Szekszárdi pincepörkölt

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gréti
Szekszárdi pincepörkölt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 839 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 3352 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 108 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    75.9 g

Zsír

  • Összesen
    37.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    475 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1623.6 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    91 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    98 mg
  • Foszfor
    1046 mg
  • Nátrium
    260 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    531.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    6241 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    79 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    418 micro
  • Kolin:
    501 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6191 micro
  • α-karotin
    69 micro
  • β-karotin
    559 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    144 micro
Összesen 839 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    303.8 g

Zsír

  • Összesen
    151.4 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    1901 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6494.5 g
  • Cink
    65 mg
  • Szelén
    362 mg
  • Kálcium
    350 mg
  • Vas
    44 mg
  • Magnézium
    393 mg
  • Foszfor
    4186 mg
  • Nátrium
    1041 mg
  • Réz
    50 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    143.7 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    2127.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    24963 micro
  • B6 vitamin:
    12 mg
  • B12 Vitamin:
    316 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    207 mg
  • D vitamin:
    317 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    17 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    126 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1672 micro
  • Kolin:
    2003 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24765 micro
  • α-karotin
    274 micro
  • β-karotin
    2237 micro
  • β-crypt
    71 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    578 micro
Összesen 3352 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    209.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    805 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    799 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    72 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    166 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 108 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húsokat megmossuk, a lábszárt fél ujjnyi csíkokra vágjuk, a csülköt,májat és a szalonnát kisebb kockákra.
  2. A zöldségeket tisztítjuk, a hagymát és a paprikát kicsi kockákra, a paradicsomot negyedekbe szeljük.
  3. A szalonna kockákat egy nagy lábasba (vagy szabad tűzön dupla mennyiségben bográcsba) szórjuk, és közepes lángon hagyjuk, hogy a zsírt jól kieressze magából.
  4. Ekkor jöhet a hagyma, amit aranybarnára pirítunk, és rögtön utána az apróra szeletelet paprika, hogy ízes alapot képezzünk a pörköltünknek.
  5. Félrehúzva az edényt pirospaprikát szórunk a zsiradékos alapra, mivelebben másfélszer jobban kiadja színét és ízét, mint a későbbivizes bázisúban.
  6. A sűrű zöldségalapra szórjuk a csíkozott marhalábszárat, sót, borsot és némi köményt. Az egészet jól átforgatjuk, és magasabb hőfokon összepirítjuk, ameddig a hús kérget kap.
  7. Ekkor jöhet a paradicsom és a babérlevél. Hagyjuk, hogy a hús engedjen levet, ebben pirítsuk folyamatos keverés mellett. Ha a saját leve mégis elfőne, először ne vizet, hanem vörösbort öntsünk utána, akár többször is.
  8. Háromnegyed óra múlva – folyamatos lassú pirítás mellett – adjuk hozzá a csülköt, és folytassuk a műveletet még további negyven percig. Közben ne hagyjuk kiszáradni, kis borral vagy vízzel segítsük a folyamatot.
  9. Amint minden hozzávaló megpuhult, terítsük szét a először a májat, majd a krumplikockákat a pörkölttetején, engedjük fel egy kicsi vízzel, és fűszerezzük, ha úgy kívánja az étel.
  10. Most már csak 10 percig főzzük, majd letakarva hagyjuk állni egy negyed órácskát, utána tálalhatjuk. Erős zöldpaprikát és friss, puha kenyeret kis kosárkában ne felejtsünk az asztalra tenni. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 39
  • Össznézettség: 33272
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 22.

Ajánló

Szeptember, október a szüret időszaka. Ez az egytálétel finom szekszárdi vörösborok kíséretében kitűnően előidézi a szüreti hangulatot. Hívjuk meg legkedvesebb barátainkat, családtagjainkat egy hétvégi ebédre, vacsorára, szervezzünk szüreti mulatságot saját otthonunkban!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Legkedvesebb budai báromban találkoztam Lőrinccel, akiről pár perc ismeretség után kiderült, hogy a magyar konyha egyik legnagyobb ismerője, és nem mellesleg egyik legjobb szakácsa is. A pici bár törzsvendégei egy igazi gasztonómiai közösséget alkotnak, minden trükkjüket és receptjüket megvitatják egymással, és egyöntetűen állítják, hogy Lőrinc szekszárdi pincepörköltje hibátlan. Így hát az eredetileg bográcsreceptet otthoni körülmények között én is elkészítettem. A hatás nem maradt el: mindenki megnyalta a tíz ujját utána!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ez így finom. Nem is kell több krumpli bele.

Gréti

Nem bizony, a friss, puha házikenyér a lényeg, hogy biztosan ne maradjon egy csepp sem! Üdv, G

Törölt felhasználó

Hétvégén meglesz, csak ötszörös adagban. Köszi!

Gréti

Jaj, de irigylésre méltó!!!! Jó étvágyat hozzá! G

Törölt felhasználó

Elkészült, most várakozik, hogy megjelenjen. Igaz, hogy disznóból lett, s kissé másképp, de megvan. 25-en tekertük befele!

Törölt felhasználó

Nagyon guszta , el is készíteném ,de a marha májat nem lehet esetleg sertés májjal helyettesíteni? Nem nagyon lehet kapni a mi "körzetünkben".

Gréti

Kedves Marianna! Dehogynem, s?t az eredeti recept szerint sertésmájjal készítik. Én a piacon viszont gyönyör? marhamájat láttam és nem tudtam ellenállni neki...Jó étvágyat hozzá! Gréti

Timea007

uuuuu, ez nagyon finom lehet, koszi a receptet, el is mentem...

Gréti

ilyen kiadós és ízletes pörköltet még nem készítettem korábban, úgyhogy bátran merem ajánlani! G

mataka

Kedves Gréti! Felséges a recept, mára elkészítettem, sikerült és isteni finom lett. Ünnepi fogásnak készült hiszen ma ünnepeljük 40. házassági évfordulónkat. Isten áldjon ezért a finomságért és köszönöm hogy megosztottad velünk!

Gréti

Kedves Mataka! A Jó Isten tartson még meg Benneteket egészségben és boldogságban a következ? 40 évre minimum! Nagyon örülök, hogy egy ici-picit hozzájárulhattam az ünnepi menü sikeréhez. Üdvözlet és millió Gratuláció: Gréti

KittyManó

Elkészítettem! Jelentem: abbahagyhatatlan! Bár a májat kihagytam bel?le, de így is olyan betyár finom, hogy szinte szavakkal ki sem fejezhet?! Az arányok tökéletesek, semmib?l nem kell se több, se kevesebb. És igen, igen, igen: friss kenyér és házi savanyúság dukál hozzá! Egy szó, mint száz: köszönjük ezt a csodás receptet kedves Gréti! :)

Gréti

Óóó, Kitty, nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk a pörkölttel kapcsolatos szuper élményed! Én sem tudok eleget készíteni bel?le! ...és ne feledkezzünk meg L?rincr?l, akit?l hallottam ezt a receptet, éljen soká! A friss kenyér és savanyúság, pedig valóban elengedhetetlen kiegészít?i ennek a mennyei éteknek! Üdv, Gréti

torok.antalne

Jelentem 25 intézmény jelentkezett f?z? versenyre,mi ezzel a recepttel a második helyen végeztünk,nagyon szoros volt a mez?ny,1 pontocskán múlott. Mi nagyon örültünk,és köszönjük a receptet,utólag bevallom,sertés csülök,és combbból készítettük,,de igy is nagyon finom volt.Még a nap is sütött,ami külön öröm volt a sok es? után.

Gréti

Juhhíj! Gratulálok teljes szívemb?l!!! Fantasztikusak vagytok! Gréti

Törölt felhasználó

Ez nagyon finom volt, köszönöm a receptet.:)

Gréti

Egészségedre! Egy kedves ismer?sömt?l kaptam a receptet, aki ott élt évekig Szekszárdon, imád f?zni és f?leg nagyközönségnek teszi ezt. Valóban egy autentikus pincepörkölt és isteni finom. üdv, Gréti

AndreDavid

Nagyon finom lehet, bográcsban fogom elkészíteni 15 före, egy terelökutya versenyre. Biztos siker lesz! Nagyon köszönöm ezt a receptet!

Gréti

Szia, ez a pörkölt már nyert bográcsversenyt. L?rinc, akit?l tanultam, kaptam a receptet, már diadalmaskodott vele. Hajrá nektek és a kutyusoknak! Gréti

Törölt felhasználó

Fél kg vöröshagyma. Nem lesz ez egy kicsit sok ehhez a húsmennyiséghez? :D

Gréti

Szia, csak most láttam a hozzászólásod. 1 kg hús, fél kiló máj, ugyanennyi burgonya és 10 dkg szalonna mellé egyáltalán nem sok a hagyma mennyisége - ez kb. 4 nagy fej hagyma, nem több. Sokszorosan kipróbált recept, a megannyi finomság és a s?r?, hagymás alap adja meg a szuper ízét. Próbáld ki! Üdv, Gréti

Szajkó Mihály

Kedves Gréti! L?rinc barátunk a bográcsban f?z?tt szekszárdi pincepörkölttel meghódította Veszprémet is. A 2019. április 27-én Veszprém-Kádártán rendezett f?z?versenyen elkápráztatva a zs?rit és a jelenlév? nagyszámú érdekl?d?t is megnyerte a versenyt. A recept szuper.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek