Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szaftos karácsonyi pulyka

Szaftos karácsonyi pulyka
Szaftos karácsonyi pulyka
270 perc / előkészület: 30 perc sütés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tökéletes karácsonyi ünnepi fogás - nem lesz vele sok dolgunk, csak 40 percenként át kell kenni, majd a végén párszor pihentetni. cserébe szaftos és omlós lesz, és garantáltan az egész családot jól tudjuk belőle lakatni!

hozzávalók / 8 adag

A pulykához

A szószhoz

ajánlat

édes, vagy klasszikus krumplipüré illik hozzá

Szólj hozzá!

elkészítés

A pulykához

  1. A pulykát megmossuk, papírtörlővel kívül-belül megtöröljük.
  2. A narancsot felkockázzuk, a fokhagymagerezdeket felezzük, a hagymafejet is felaprítjuk. Mindet betömködjük a pulyka hasába, a kakukkfű és a rozmaring háromnegyedével.
  3. A vajat megolvasztjuk, sózzuk, borsozzuk, belefacsarjuk a narancs levét, és alaposan megkenjük vele a pulykát.
  4. A mellére rátesszük a szalonnaszeleteket, majd az egész pulykát befóliázzuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 40-60 percenként (ahogy időnk engedi) kivesszük, és átkenjük a saját szaftjával és a martadék narancsos vajjal.
  5. A pulykánál elvileg kilónként 40 perccel kell számolnunk, így egy ekkora pulyka kb. 200 perc alatt készül el - de ez nagyon sokban függ a sütőtől. Ha van húshőmérőnk, akkor használjuk - ha nincs, úgy tudjuk megállapítani, hogyan állunk, hogy könnyen meg tudjuk mozgatni a szárnyakat és a combokat.
  6. Ha átsült (ekkor pulykánál 3 óra kb) kivesszük a sütőből, és lefedve 30 percig pihentetjük. Ha letelt, levesszük róla a fóliát, és visszatoljuk a sütőbe még 20-30 percre, míg szép, piros színe lesz.
  7. Ha jónak ítéljük, akkor kivesszük, visszatesszük rá a fóliát, és még 30 percig pihentetjük.

A szószhoz

  1. Amíg a pulyka másodszor is pihen, megcsináljuk a szószt: a vajat megolvasztjuk egy kis lábosban, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, majd felöntjük az alaplével.
  2. A pulyka tepsijéből kanállal kiszedjük a pulyka kisült szaftjait (vagy kiöntjük) és kb 2,5 decit hozzáöntünk a szószhoz. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott kakukkfüvet és rozmaringot.
  3. Pár percig kevergetve főzzük kis lángon, míg kicsit be nem sűrűsödik.
  4. A pulykát felvágjuk (a mellét először hosszában, majd két oldalt keresztben) és a szósszal meglocsolva, tetszőleges körettel tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 576
elküldve: 1
receptkönyvben: 38
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
947 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
diéta: tojásmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

egészben sült pulyka

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

889
pulykahús 5 kg
vaj 15 dkg
narancslé 1 narancsból nyert
narancs 1 közepes db
fokhagyma 6 gerezd
vöröshagyma 1 közepes db
1.5 ek
bors 0 ízlés szerint
kakukkfű 0.25 csokor
rozmaring 3 szál
vaj 2 dkg
finomliszt 2 dkg
szárnyas alaplé 2.5 dl
kakukkfű 1 kk
rozmaring 0.5 ek