Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pirított dara

Pirított dara
Pirított dara
15 perc / főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk a pirított dara a gombóckészítes kötelező "mellékterméke". Ez azért alakult így, mert egy ilyen alkalommal anyukámnak harmadjára sikerült csak megfelelő mennyiségű darát pirítani a gombóc hempergetéséhez, mert az első két adag pillanatok alatt elfogyott önmagában.


hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A búzadarát folyamatos kevergetés közben világosbarnára pirítjuk az olajban. Megsózzuk és egyenlő mennyiségű vízzel felöntjük.
  2. Hagyjuk pár percig rotyogni, majd tovább kevergetjük, míg a daraszemek magukba nem szívják az összes vizet, újra szemenként külön-külön "gurulnak".
  3. Még a tűzön rászórjuk a cukrot és azzal is pár percig pirítjuk (ettől lesz igazán szép barna színe).
  4. A tűzről levéve belekeverjük a fahéjat és befőttel, friss gyümölccsel, joghurttal, vagy csak magában kínáljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 26
össznézettség: 74 814
elküldve: 1
receptkönyvben: 151
elkészítve: 10/15
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: átlagos
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Pirított búzadara

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tsabee
tsabee Mon, 2014-02-03 14:18

Feleségem dolgozik, gondoltam veszek fagyasztott szilvás gombócot a gyerekeknek, azt én is megfőzöm. Csak ahhoz kellett valami és mivel go.. a barátom találtam ezt a receptet. Először bepánikoltam amikor ráöntöttem a vizet és egy nagy gombóc lett belőle, de gondoltam, ha azt írod, hogy szemekre esik szét, akkor biztosan úgy van. Úgy lett, elég sokáig kellett kevergetni, de nem mertem nagy hőfokon, végül nagyon finom lett, majdnem elfelejtettem, hogy gombóc is van hozzá :). Köszi, tsabee.

Incike81
Incike81 / Incike81 Tue, 2013-08-13 12:49

Nekem sajnos nem sikerült jól,nem lett szemenként gurulós,inkább massza,de a kislányom így is szívesen ette. :) Ha már ilyen fura állagú lett,kevertem még bele ezt-azt,hogy "ehető" legyen. Biztosan jobban ment volna,ha jobban ismerem ezt az ételt,én ilyet még nem ettem sose :)

Bettike0930
Bettike0930 Thu, 2011-12-15 12:31

Túrógombóchoz készítettem, finom volt. Jó hogy az ilyen egyszerű recepteket is meg lehet találni, mert kezdőként még ha tudom is hogyan kell az arányokat sajnos nem. :) Köszi a feltöltést!

zsuzsi965
zsuzsi965 Fri, 2010-07-02 14:02

Gyerekkoromban a mamánál szilvalekvárral ettük. Meg volt még egy kaja, a mama stercnek hívta, azóta sem találkoztam vele, anyukám sem emlékszik rá, hogy kell csinálni. Az sem volt ennél bonyolultabb, de igazi finom szénhidrátbomba parasztkaja.

Ancsocska
Ancsocska / Ancsocska Tue, 2011-10-18 01:28

A sterc egy Sopron környéki étel, az alapja pirított liszt, amit ugyan úgy kevés vízzel engedsz fel mint a pirított darát. A gyakrabban készített verzió a babsterc, ahol babot enyhén sós vízben megfőzünk, és ezzel a főzővízzel engedjük fel a lisztet, majd a megfőtt babot is belekeverjük.

Szóval a lényeg: a sterc ugyan az mint a pirított dara, csak lisztből! (nem kell alá zsiradék, szárazon kell pirítani)

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2010-07-05 09:31

szia Zsuzsi!
én is kipróbálom szilvalekvárral. biztosan nagyon finom!
az biztos, hogy szénhidrátban szegény diétába sehogysem lehetne belepasszítani ezt az ételt ;-)
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-04-19 10:50

a napokban kandíroztam gyömbért, és maradt még egy kis gyömbérszirupom. kevertem belőle a darába, és nagyon finom karácsonyi ízt adott neki. :)

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2010-04-19 14:54

kedves Liliana!
nagyon jó ötlet! szinte az orromba érzem az illatát és a számban érzem az ízét.
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

397
búzadara 1 bögre
0.25 teáskanál
napraforgó olaj 1 dl
víz 2.5 dl
cukor 3 ek
fahéj 1 tk