Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Süllő karácsonyra

Süllő karácsonyra
Süllő karácsonyra
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

2 évvel ezelőtti karácsonyra kaptam ezt a szép süllőt. A gyerekeimnek készítettem el, de mivel az idősebb szálloda és vendéglátás szakon végzett, így egy ideig gondolkodni kellett, végül ezzel leptem meg őket. Nagyon ízlett nekik.

hozzávalók / 4 adag

a halhoz

a rizshez

a sugóhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

a halhoz

  1. A halat ujjnyi távolságra felülről, a gerincre merőlegesen bevágjuk a gerincig. A hal hasüregét beszórjuk a fűszerkeverékkel.
  2. A fokhagymát megtisztítjuk, és hosszanti irányban vékonyra felszeleteljük.
  3. A sonkát a hal átmérőjének megfelelően eldaraboljuk, és hosszanti irányban középen behasítjuk. Így könnyebben tudjuk a hal gerincéhez odailleszteni. Minden kereszt alakú nyílásba beillesztünk egy szelet sonkát és egy szelet fokhagymát.
  4. A tepsibe beleöntjük az olajat és a vizet, ezután tesszük bele a halat. A fólia fényes felét megkenjük étolajjal, hogy ne ragadjon rá a halra a fólia, ha sütjük. A tepsit lefedjük a fóliával, és 180 C-os sütőben 30 percig sütjük, majd a fóliát óvatosan eltávolítva néhány percig még sütjük, így kap szép színt.

a rizshez

  1. Míg a hal sül, a hagymákat megtisztítjuk, felaprítjuk, és az étolajon megsütjük, majd hozzáadjuk a rizst, halszószt és a szükséges vizet. Készre főzzük. Egy alkalmas edénybe rakjuk, hogy kialakítsuk a megfelelő formát.

a sugóhoz

  1. A sugo elkészítése: A sugo olasz kifejezés, és mártást jelent. Egy edényben összekeverjük a tejszínt és a tejfölt.
  2. Lereszeljük a füstölt sajtot, a szerecsendiót, a fehérborsot őröljük. A gyömbért egy evőkanál segítségével megtisztítjuk, ezután azt is belereszeljük. Jól összekeverjük, és ha szükséges, még fűszerezzük.
  3. Az ételt ízlés szerint hidegen vagy melegen tálalhatjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x15x8 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 31 474
elküldve: 4
receptkönyvben: 55
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

molnatbela55

Mióta szakács: 2015.05.01.
2 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: halételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
receptverseny: Pur karácsonyi finomságok receptverseny, Somat Karácsonyi finomságok , Somat Karácsonyi Receptverseny
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

süllő vadrizzsel és sugoval, karácsonyi süllő, süllő tejszínes-tejfölös szósszal

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

792
süllő/ fogas 1 kg
prágai sonka 15 dkg
fokhagyma 1 fej
hal fűszerkeverék 4 kávéskanál
napraforgó olaj 0.5 dl
víz 0.5 dl
rizs 15 dkg
vadrizs 10 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
napraforgó olaj 1 ek
halszósz 2 ek
főzőtejszín 200 ml
tejföl 175 g
füstölt sajt 10 dkg
szerecsendió 1 csipet
gyömbér 20 g
fehér bors 1 csipet