Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Stroganoff-húsgolyók

Stroganoff-húsgolyók
Stroganoff-húsgolyók
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Stroganoff módra a legkülönbözőbb húsokat, de akár halat is készíthetünk. Sokféleképpen készítik: tejföllel, tejszínnel, gombával, paradicsommal, savanyú uborkával, mustárral. A legelterjedtebb változata a Stroganoff-bélszín, amelynek eredete I. Péter cár idejére tehető (1682-1725). Oroszországban elterjedt étel volt a hagymán párolt marhahús. A gazdag nemesi udvaroknál dolgozó francia séfek keze munkájának köszönhetően az ételt nemesebbé tették:  bélszínből, tejszín hozzáadásával, erdei gombával, főleg az ízletes vargányával készítették. Stroganoff gróf szakácsa pikánsabbá és könnyebbé akarta tenni az ételt, de úgy, hogy az ne térjen el az orosz ízlésvilágtól. Ezért sózott uborkával készítette azt, nem kis sikerrel.
Az eredeti recepttől kissé eltérve, a hagymás, tejszínes, gombás, mustáros szaftot egy kevés fehérborral gazdagítottam és sózott uborka helyett sózott kapribogyót használtam. A Stroganoff ihletésű húsgolyókat sütőben készítettem el, szélesmetélttel tálaltam.

hozzávalók / 4 adag

A húsgombócokhoz (8-10 db)

A mártáshoz

A körethez

  • 400 g tészta (szélesmetélt, kifőzött )
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A darált húshoz adjuk a beáztatott és kinyomkodott zsemlét és a többi hozzávalót, jól összekeverjük és gombócokat formázunk belőle.
  2. A húsgolyókat egy kivajazott tálba sorakoztatjuk és felöntjük fehérborral.
  3. Az edényt lefedjük alufóliával, és a gombócokat sütőben kb. 20 percig sütjük.
  4. A mártáshoz a hagymát felcsíkozzuk, vajon elkezdjük párolni, hozzáadjuk a gombát és tovább pároljuk, amíg a hagyma puhulni kezd. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük tejszínnel, hozzáadjuk a mustárt és a kapribogyót, majd végül a fehérbort.
  5. Amikor összeforrt a mártás, levesszük a tűzről, majd a félig sült húsgolyókra kanalazzuk.
  6. A húsgolyókat ismét letakarjuk, visszatoljuk a sütőbe és 10-15 percig sütjük, majd levéve a fóliát további 10 percig sütjük.
  7. Közben kifőzzük a szélesmetéltet forró, sós vízben.
  8. A meleg Stroganoff húsgolyókat szélesmetéltre helyezve kínáljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 12 302
elküldve: 2
receptkönyvben: 157
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

mustáros-kapribogyós húsgolyók, fasírt Stroganoff módra, vargányás-mustáros húsgombócok, gombás húsgombóc kapribogyós mustárral

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

macskati
macskati Wed, 2014-06-25 19:48

Kedves Tündér, csodálkozom, hogy még nem érkezett hozzászólás ehhez a recepthez, mert eszméletlenül finom! Nem is komplikált az elkészítése, nem is drága, és kiadós és tényleg különlegesen finom. Mindenkit biztatok, hogy próbálja ki! Köszönöm az ötletet, és további jó főzést kívánok, Macskati.

881
darált sertéshús 25 dkg
zsemle 1 db
tojás 1 db
fokhagyma 3 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fehérbor 1 dl
margarin 5 dkg
vaj 1 ek
vöröshagyma 2 közepes fej
vargánya gomba 15 dkg
margarin 5 dkg
dijoni mustár 1 ek
kapribogyó 1 ek
főzőtejszín 2 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fehérbor 1 dl
tészta 400 g