r
Nosalty Logó

Stroganoff-húsgolyók

NS
Stroganoff-húsgolyók
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A húsgombócokhoz (8-10 db)

A mártáshoz

A körethez

  • 400 g tészta (szélesmetélt, kifőzött )
882
Kalória
31.9g
Fehérje
90.6g
Szénhidrát
39.2g
Zsír
231.5g
Víz
109.4g
Koleszterin
5g
Élelmi rost
8g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A húsgombócokhoz (8-10 db)

A mártáshoz

A körethez

Összesen 882 kcal
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A húsgombócokhoz (8-10 db)

A mártáshoz

A körethez

Összesen 3518 kcal
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A húsgombócokhoz (8-10 db)

A mártáshoz

A körethez

Összesen 215 kcal
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.9 g

Zsír

  • Összesen
    39.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1079.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    90 mg
  • Kálcium
    136 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    470 mg
  • Nátrium
    281 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    90.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    231.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    300 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    268 micro
  • Kolin:
    122 mg
  • Retinol - A vitamin:
    285 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    174 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 882 kcal
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    127.7 g

Zsír

  • Összesen
    156.8 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    438 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4318.5 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    360 mg
  • Kálcium
    543 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    371 mg
  • Foszfor
    1879 mg
  • Nátrium
    1125 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    362.3 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    926.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1200 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    99 micro
  • K vitamin:
    104 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    51 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1072 micro
  • Kolin:
    488 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1142 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    694 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    370 micro
Összesen 3518 kcal
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    264.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    115 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    56.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 215 kcal

Elkészítés

A húsgombócokhoz (8-10 db)

  1. A darált húshoz adjuk a beáztatott és kinyomkodott zsemlét és a többi hozzávalót, jól összekeverjük és gombócokat formázunk belőle.
  2. A húsgolyókat egy kivajazott tálba sorakoztatjuk és felöntjük fehérborral.
  3. Az edényt lefedjük alufóliával, és a gombócokatsütőben kb. 20 percig sütjük.
  4. A mártáshoz a hagymát felcsíkozzuk, vajon elkezdjük párolni, hozzáadjuk a gombát és tovább pároljuk, amíg a hagyma puhulni kezd. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük tejszínnel, hozzáadjuk a mustárt és a kapribogyót, majd végül a fehérbort.
  5. Amikor összeforrt a mártás, levesszük a tűzről, majd a félig sült húsgolyókra kanalazzuk.
  6. A húsgolyókat ismét letakarjuk, visszatoljuk a sütőbe és 10-15 percig sütjük, majd levéve a fóliát további 10 percig sütjük.
  7. Közben kifőzzük a szélesmetéltet forró, sós vízben.
  8. A meleg Stroganoff húsgolyókat szélesmetéltrehelyezve kínáljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Stroganoff módra a legkülönbözőbb húsokat, de akár halat is készíthetünk. Sokféleképpen készítik: tejföllel, tejszínnel, gombával, paradicsommal, savanyú uborkával, mustárral. A legelterjedtebb változata a Stroganoff-bélszín, amelynek eredete I. Péter cár idejére tehető (1682-1725). Oroszországban elterjedt étel volt a hagymán párolt marhahús. A gazdag nemesi udvaroknál dolgozó francia séfek keze munkájának köszönhetően az ételt nemesebbé tették:  bélszínből, tejszín hozzáadásával, erdei gombával, főleg az ízletes vargányával készítették. Stroganoff gróf szakácsa pikánsabbá és könnyebbé akarta tenni az ételt, de úgy, hogy az ne térjen el az orosz ízlésvilágtól. Ezért sózott uborkával készítette azt, nem kis sikerrel. Az eredeti recepttől kissé eltérve, a hagymás, tejszínes, gombás, mustáros szaftot egy kevés fehérborral gazdagítottam és sózott uborka helyett sózott kapribogyót használtam. A Stroganoff ihletésű húsgolyókat sütőben készítettem el, szélesmetélttel tálaltam.

További receptek

Pesztós húsgolyó spagettivel

A húsgolyó egy olyan étel, amit jól lehet variálni. A magyarok csinálnak belőle fasírtot, Olaszországban pedig inkább húsgolyóként megy, amit legtöbbször tésztához társítanak, ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...