Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Skandináv húsgolyók

Skandináv húsgolyók
Skandináv húsgolyók
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az IKEA áruházakban lehet találkozni ezzel a "fogással". Nem véletlen az idézőjel, hiszen hús helyett inkább szója, pecsenyelé helyett porból készült ízfokozóval teletömött lötty, burgonyapüré helyett pedig porból készült pempővel fogunk szembesülni... De a nagy átlag odavan érte, és persze az ára... mert hát olcsóóóó... De biztos, hogy olcsó? Receptemben ahogy mindig is, műanyag nélküli alapanyagokat használok, az elkészítési ideje gyorsabb, mint odaérnél a kasszához a kis műanyagtálcáddal, és legalább képben lehetsz, valójában mi van a tányérodon...

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Sokféle recept létezik, skandináv (dán, svéd) húsgolyók elkészítésére. Némelyik sört és citromlevet használ az alaplé helyett, a hús ízesítésénél pedig majorannát és kevés fahéjat is, a keveréknél borjú- és sertéshúst vegyesen, nálunk viszont ez a recept jött be. Gyors, könnyen összeüthető vacsora vagy ebéd. Házi savanyúsággal az igazi.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A darált húst ízesítsük sóval és borssal, adjunk hozzá zúzott fokhagymát, majd a tejet és a morzsát. Az egészet jól keverjük össze, amíg egyneművé válik.
  2. Vizes kézzel formázzunk kis golyókat, majd egy magas falú serpenyőben forró zsíron süssünk rájuk kérget. Amikor ezzel megvagyunk, a húsgolyókat vegyük ki a serpenyőből, a visszamaradt zsiradékhoz adjunk lisztet, és gyorsan keverjük el. Kissé pirítsuk meg a lisztet, majd fokozatosan adjuk hozzá az alaplevet, folyamatosan keverve, hogy ne legyen csomós (használhatunk erre a célra habverőt is).
  3. Amikor a levet felforraltuk, tegyük vissza bele a húsgombócokat, és kb. tíz percig főzzük együtt, amíg a leve is kissé besűrűsödik. Ha még esetleg hígnak találnánk, egy kevés keményítővel sűrítsük.
  4. Tálaláskor köretnek burgonyapürét kínáljunk mellé.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 12 314
elküldve: 7
receptkönyvben: 305
elkészítve: 26/26
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
167 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

köttbullar, svéd húsgombóc, húsgolyó marha alapléből készült mártással

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

RI
RI Sat, 2020-04-04 18:38

Nagyon köszi, hogy közkincsé tetted ezt a receptet!:)
Elkészítettem 1/2 kiló húsból, (nem is tudom neked milyen edénybe fér bele 1 kiló hús:). Kb 10 perc alatt be lehet keverni, és megformázni a gombócokat. ( 38 db lett)
Én marhahúsleves kockával csináltam, mert az volt itthon. (1/2 literhez 1 kocka)

Nagyon-nagyon finom lett a végeredmény:) A finnyás lányom 2* is szedett belőle:)
Gyorsan elkészül, 1 óra alatt meg lehet főzni a krumplival.
Tuti rendszeresen elkészül majd nálunk:)

salumeria
Kornél / salumeria Sun, 2020-04-05 01:29

Nos Kedves RI, először is 32cm-es srpenyőt használtam, ráadásul a magas falút, ebben elférnek a húsgombócok. Ha Neked nincs ekkora az sem baj, sütheted kétszer is a gombócokat, semmi gond. Legvégén pedig amikor kész vagy a szósszal válassz akkora edényt, amiben kényelmesen elfér az étel. :) Örülök a sikerednek amúgy, és igen, ezekkel az ételekkel kicsit tudunk csalni a gyerekeinknél, addig is kevesebb műkajával találkoznak.

SJuditt
SJuditt Sat, 2014-02-08 15:59

Elkészítettem. Nagyon jó lett. Örülök a receptednek. Először azt hittem, hogy az 1 kg darált hús sok lesz, de kell ennyi, és fűszerből sem kell variálni a kevesebb több elv érvényesül. (eltérés csak annyi volt a hozzávalókban, hogy mangalica zsír helyett kókusz zsírt használtam, marha alaplé helyett pedig tyúkhúsleves kockám volt itthon abból készítettem az öntethez alaplevet)

demene
demene Fri, 2014-01-31 15:07

Kedves Kornél!
Hány ember készíti el 10 per alatt a keveréket, és 1 kilónyi húsból a gombócokat?
Nekem ez kb egy óra lenne...

salumeria
Kornél / salumeria Sat, 2014-02-01 22:55

Ja ja, most látom... :) az elvileg húsz perc lenne, fűszerezéssel, formázással. Javítom...

witch
witch / witch Fri, 2014-01-31 15:52

Szerintem be kell fogni a csaladot, ne csak az evesnel segedkezzenek! :o)

417
darált sertéshús 1 kg
fokhagyma 2 gerezd
tej 1.5 dl
zsemlemorzsa 2 ek
finomliszt 2 evőkanál
mangalica zsír 3 ek
marha alaplé 1 l
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint